Heb je ooit veranderingen in je huid opgemerkt na een weekend vol ongezond eten, alcoholische versnaperingen of een slechte nachtrust? Huidproblemen zoals acne, rosacea, uitslag en fijne lijntjes hebben allemaal te maken met je leefstijl en daarmee ook je darmgezondheid. Ben je benieuwd naar welke factoren jouw huid en darmgezondheid beïnvloeden? Welke voedingsmiddelen jou kunnen helpen en welke je beter kunt vermijden? Bij ons krijg je niet alleen antwoorden, maar ook oplossingen. Wat is goed voor je huid en darmen? Ontdek in deze blog welke 8 voedingsmiddelen je darmflora én je huid gezond houden!
De darm-huid verbinding
Je darmen en huid hebben veel met elkaar gemeen. Beide spelen een belangrijke rol in het beschermen van je lichaam tegen ziekteverwekkers en herbergen een gemeenschap van microben. De communicatie tussen je huid en darmen verloopt grotendeels via het immuunsysteem. Een onevenwichtig darmmicrobioom (dysbiose) kan een immuunreactie uitlokken. Deze reactie manifesteert zich vaak als chronische ontstekingen, wat huidproblemen zoals acne, eczeem, rosacea, psoriasis en vroegtijdige veroudering kan veroorzaken.
Wat is goed voor je huid en darmen? Een gevarieerd en evenwichtig dieet helpt je darmgezondheid te verbeteren waardoor ontstekingen en andere huidproblemen worden vermindert of zelfs voorkomen. Door goed voor je darmen te zorgen, draag je ook direct bij aan een gezonde en stralende huid.
Wat is goed voor je huid: 8 Wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen voor een stralende huid en gezonde darmflora
Onze huid is een orgaan dat afhankelijk is van wat we eten om gezond te blijven. Een van de eerste bewijzen hiervan was scheurbuik. In de achttiende eeuw ontdekte een arts dat citrusvruchten (rijk aan vitamine C) zeelieden konden genezen van deze ziekte. Huiduitslag en blauwe plekken waren enkele van de eerste symptomen van scheurbuik.
Sindsdien hebben wetenschappers veel meer ontdekt over het verband tussen onze darmgezondheid en onze huid.
Wat is goed voor je huid en darmen? Probeer deze 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen elke week in je dieet op te nemen:
- Avocado: Deze populaire vrucht bevat veel goede vetten en vitamine E, wat belangrijk is voor een gezonde huid. Ze bevatten ook stoffen die je huid kunnen beschermen tegen schade door de zon. Daarnaast zijn ze zijn rijk aan vezels, die de spijsvertering bevorderen en bijdragen aan een gezonde darmfunctie.
- Tomaten: Tomaten zijn een geweldige bron van vitamine C en carotenoïden, vooral lycopeen, waarvan is aangetoond dat het je huid helpt beschermen tegen schade door de zon. Vitamine C heeft je lichaam ook nodig om collageen aan te maken, het structurele eiwit dat je huid sterk houdt.
- Groene thee: De antioxidanten in groene thee kunnen je huid op verschillende manieren ten goede komen. Hoewel het meeste onderzoek nog beperkt is tot reageerbuisstudies, is aangetoond dat groene thee helpt bij het verbeteren van hydratatie, de dikte en elasticiteit van je huid. Ook bevat het antioxidanten en catechinen die de spijsvertering kunnen verbeteren en een gezonde darmflora ondersteunen. Als je gevoelig bent voor cafeïne, wees je er dan van bewust dat groene thee een vergelijkbare hoeveelheid bevat als een kopje zwarte thee.
- 70% of meer pure chocolade: Pure chocolade is een van de rijkste bronnen van polyfenolen. Polyfenolen zijn plantaardige chemicaliën die helpen bij het bestrijden van huidveroudering en het verbeteren van de huidelasticiteit.
- Pompoenpitten: Pompoenpitten zijn het hele jaar door een uitstekende bron van voedingsstoffen zoals vitamine E en zink. Elke dag een handje pompoenpitten is ook een goed idee om je spijsvertering een handje te helpen. Strooi er een paar over je havermout of voeg ze toe aan je lunchsalade!
- Zoete aardappel: Zoete aardappelen zijn niet alleen rijk aan bètacaroteen, maar fungeren ook als een natuurlijke zonbeschermer. Als je nog niet overtuigd bent om ze aan je dieet toe te voegen, kun je er verrukkelijke gerechten mee bereiden, zoals gepofte zoete aardappels met een smakelijke vulling of een Traybake met groenten en zoete aardappel.
- Vette vis: Vissoorten zoals zalm, makreel, ansjovis, haring en sardines zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Deze worden niet alleen in verband gebracht met minder ontstekingen en een vochtigere huid, maar vis is ook een geweldige bron van hoogwaardige eiwitten en zink. Als je geen vis eet, overweeg dan een supplement met algenolie om er zeker van te zijn dat je genoeg van twee specifieke soorten omega-3 binnenkrijgt: DHA en EPA.
- Sojabonen: Deze voedzame peulvrucht bevat isoflavonen, waarvan in reageerbuisstudies is aangetoond dat ze positieve effecten hebben op de huid, waaronder bescherming tegen oxidatieschade en stimulering van de collageensynthese. Onlangs werd in een klinisch onderzoek gemeld dat het na 24 weken de pigmentatie en hydratatie van het gezicht verbeterde.
Wat is niet goed voor je huid en darmen?
Nu het antwoord op de vraag “wat is goed voor je huid en darmen?” bekend is, willen we ook ingaan op wat juist niet goed is. Niet alle voedingsmiddelen zijn gunstig voor je darmgezondheid en je huid. Het is belangrijk om te weten wat niet goed is voor je darmen om klachten te verminderen en voorkomen. Vermijd overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en ongefermenteerde zuivelproducten. Deze kunnen een negatieve invloed hebben op je darmmicrobioom en ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Vergeet niet dat stress, slaap en beweging ook een grote invloed kunnen hebben op de gezondheid van je huid!
Onze aanpak bij Darmklinique is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. We gaan verder dan alleen symptoombestrijding; we kijken naar het complete plaatje en zoeken naar de dieperliggende oorzaken van darmklachten die in verbinding staan met huidproblemen. We geloven sterk in het belang van een gedegen diagnose en een persoonlijke behandeling. Bij ons krijg je geen standaardoplossingen, maar maatwerk dat past bij jouw specifieke situatie. Maak gerust een afspraak met ons dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten! Download ook eens ons E-book voor tips.