Wat is goed voor je huid en darmen? 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen

Heb je ooit veranderingen in je huid opgemerkt na een weekend vol ongezond eten, alcoholische versnaperingen of een slechte nachtrust? Huidproblemen zoals acne, rosacea, uitslag en fijne lijntjes hebben allemaal te maken met je leefstijl en daarmee ook je darmgezondheid. Ben je benieuwd naar welke factoren jouw huid en darmgezondheid beïnvloeden? Welke voedingsmiddelen jou kunnen helpen en welke je beter kunt vermijden? Bij ons krijg je niet alleen antwoorden, maar ook oplossingen. Wat is goed voor je huid en darmen? Ontdek in deze blog welke 8 voedingsmiddelen je darmflora én je huid gezond houden!

De darm-huid verbinding

Je darmen en huid hebben veel met elkaar gemeen. Beide spelen een belangrijke rol in het beschermen van je lichaam tegen ziekteverwekkers en herbergen een gemeenschap van microben. De communicatie tussen je huid en darmen verloopt grotendeels via het immuunsysteem. Een onevenwichtig darmmicrobioom (dysbiose) kan een immuunreactie uitlokken. Deze reactie manifesteert zich vaak als chronische ontstekingen, wat huidproblemen zoals acne, eczeem, rosacea, psoriasis en vroegtijdige veroudering kan veroorzaken.

Wat is goed voor je huid en darmen? Een gevarieerd en evenwichtig dieet helpt je darmgezondheid te verbeteren waardoor ontstekingen en andere huidproblemen worden vermindert of zelfs voorkomen. Door goed voor je darmen te zorgen, draag je ook direct bij aan een gezonde en stralende huid.

Wat is goed voor je huid: 8 Wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen voor een stralende huid en gezonde darmflora

Onze huid is een orgaan dat afhankelijk is van wat we eten om gezond te blijven. Een van de eerste bewijzen hiervan was scheurbuik. In de achttiende eeuw ontdekte een arts dat citrusvruchten (rijk aan vitamine C) zeelieden konden genezen van deze ziekte. Huiduitslag en blauwe plekken waren enkele van de eerste symptomen van scheurbuik.

Sindsdien hebben wetenschappers veel meer ontdekt over het verband tussen onze darmgezondheid en onze huid.

Wat is goed voor je huid en darmen? Probeer deze 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen elke week in je dieet op te nemen:

  • Avocado: Deze populaire vrucht bevat veel goede vetten en vitamine E, wat belangrijk is voor een gezonde huid. Ze bevatten ook stoffen die je huid kunnen beschermen tegen schade door de zon. Daarnaast zijn ze zijn rijk aan vezels, die de spijsvertering bevorderen en bijdragen aan een gezonde darmfunctie.
  • Tomaten: Tomaten zijn een geweldige bron van vitamine C en carotenoïden, vooral lycopeen, waarvan is aangetoond dat het je huid helpt beschermen tegen schade door de zon. Vitamine C heeft je lichaam ook nodig om collageen aan te maken, het structurele eiwit dat je huid sterk houdt.
  • Groene thee: De antioxidanten in groene thee kunnen je huid op verschillende manieren ten goede komen. Hoewel het meeste onderzoek nog beperkt is tot reageerbuisstudies, is aangetoond dat groene thee helpt bij het verbeteren van hydratatie, de dikte en elasticiteit van je huid. Ook bevat het antioxidanten en catechinen die de spijsvertering kunnen verbeteren en een gezonde darmflora ondersteunen. Als je gevoelig bent voor cafeïne, wees je er dan van bewust dat groene thee een vergelijkbare hoeveelheid bevat als een kopje zwarte thee.
  • 70% of meer pure chocolade: Pure chocolade is een van de rijkste bronnen van polyfenolen. Polyfenolen zijn plantaardige chemicaliën die helpen bij het bestrijden van huidveroudering en het verbeteren van de huidelasticiteit.
  • Pompoenpitten: Pompoenpitten zijn het hele jaar door een uitstekende bron van voedingsstoffen zoals vitamine E en zink. Elke dag een handje pompoenpitten is ook een goed idee om je spijsvertering een handje te helpen. Strooi er een paar over je havermout of voeg ze toe aan je lunchsalade!
  • Zoete aardappel: Zoete aardappelen zijn niet alleen rijk aan bètacaroteen, maar fungeren ook als een natuurlijke zonbeschermer. Als je nog niet overtuigd bent om ze aan je dieet toe te voegen, kun je er verrukkelijke gerechten mee bereiden, zoals gepofte zoete aardappels met een smakelijke vulling of een Traybake met groenten en zoete aardappel.
  • Vette vis: Vissoorten zoals zalm, makreel, ansjovis, haring en sardines zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Deze worden niet alleen in verband gebracht met minder ontstekingen en een vochtigere huid, maar vis is ook een geweldige bron van hoogwaardige eiwitten en zink. Als je geen vis eet, overweeg dan een supplement met algenolie om er zeker van te zijn dat je genoeg van twee specifieke soorten omega-3 binnenkrijgt: DHA en EPA.
  • Sojabonen: Deze voedzame peulvrucht bevat isoflavonen, waarvan in reageerbuisstudies is aangetoond dat ze positieve effecten hebben op de huid, waaronder bescherming tegen oxidatieschade en stimulering van de collageensynthese. Onlangs werd in een klinisch onderzoek gemeld dat het na 24 weken de pigmentatie en hydratatie van het gezicht verbeterde.

Wat is niet goed voor je huid en darmen?

Nu het antwoord op de vraag “wat is goed voor je huid en darmen?” bekend is, willen we ook ingaan op wat juist niet goed is. Niet alle voedingsmiddelen zijn gunstig voor je darmgezondheid en je huid. Het is belangrijk om te weten wat niet goed is voor je darmen om klachten te verminderen en voorkomen. Vermijd overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en ongefermenteerde zuivelproducten. Deze kunnen een negatieve invloed hebben op je darmmicrobioom en ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Vergeet niet dat stress, slaap en beweging ook een grote invloed kunnen hebben op de gezondheid van je huid!

Onze aanpak bij Darmklinique is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. We gaan verder dan alleen symptoombestrijding; we kijken naar het complete plaatje en zoeken naar de dieperliggende oorzaken van darmklachten die in verbinding staan met huidproblemen. We geloven sterk in het belang van een gedegen diagnose en een persoonlijke behandeling. Bij ons krijg je geen standaardoplossingen, maar maatwerk dat past bij jouw specifieke situatie. Maak gerust een afspraak met ons dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten! Download ook eens ons E-book voor tips.

Wat is SIBO, Wat is SIBO, Wat is SIBO, Wat is SIBO, Wat is SIBO

Speciaal voor jou geselecteerd:

Rommelende buik, wat betekent het en wat doe je eraan?

20 november 2024
Heb je vaak last van een rommelende buik en vraag je je af wat dit betekent? Of misschien nog belangrijker, wat je eraan kunt doen? Een rommelende ...

Verzwakt immuunsysteem: 5 tips om jezelf te beschermen!

13 oktober 2024
Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, neemt het aantal verkoudheden en griepgevallen om ons heen snel toe. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem kan ...

Wat je moet weten over spijsverteringsenzymen: feiten en fabels!

13 september 2024
Spijsverteringsenzymen zijn onmisbaar voor een goede voedselvertering, maar er bestaan veel misverstanden over deze belangrijke stoffen. In deze blog leggen we op een heldere en toegankelijke manier ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00