Als het warmer weer wordt heb ik vaker zin in salade. Daarbij kan een lekkere dressing wat mij betreft niet ontbreken. En omdat we het toch over olijfolie hebben gehad deze week; ze zijn allemaal op basis van olijfolie. Het zijn er vier geworden, ik kan niet kiezen. Allemaal super simpel te maken.
1. Caesar dressing
- 1 eidooier
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 theelepels mosterd
- 2 ansjovisfilets
- 2 eetlepels wittewijn-azijn
- 1 eetlepel worcestersaus
- Scheutje olijfolie
Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in de beker van de staafmixer en pureer zo goed mogelijk. Voeg nu voorzichtig een scheut olijfolie toe terwijl je de staafmixer laat draaien. Zorg dat je niet teveel toevoeg, dan wordt de dressing te dik. Voeg naar smaak nog peper en zout toe.
2. Honing-mosterd dressing
- Snufje zout en peper
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn
- 4 eetlepels olijfolie
Roer alles goed door elkaar tot het een mooi mengseltje is. Nu is het een kwestie van proeven of er nog een beetje honing of mosterd bij moet.
3. Balsamico-olijfolie dressing
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels balsamico-azijn
- 2 eetlepels limoensap
- 1,5 eetlepel honing
- zout en peper
Klop alles door elkaar tot een egale dressing. Als de dressing een poosje staat zakt de balsamico azijn naar onderen, dus voor gebruik weer even goed door elkaar roeren.
4. Frambozendressing
- 2 eetlepels (zelfgemaakte) frambozenjam
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- Zoet en peper
Doe alle ingrediënten in de beker van de staafmixer en mix tot een egale dressing. Heerlijk bij een salade met rucola, vijgen, walnoten, peer en geitenkaas. En ja, I know, vanwege deze dressing kan ik dit moeilijk vier gezónde dressings noemen. Maar voor af en toe is hij wel erg lekker!