Maag en darmklachten: 10 voedingsmiddelen die je kunnen helpen! 

Maag- en darmklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven verstoren. Gelukkig zijn er enkele voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan verlichting en een gezondere spijsvertering. In deze blog ontdek je 10 voedingsmiddelen die je kunnen helpen bij maag- en darmklachten.

10  Voedingsmiddelen voor maag- en darmklachten

  1. Yoghurt: Yoghurt bevat probiotica, gunstige bacteriën die de darmflora in balans houden. Het regelmatig consumeren van yoghurt kan helpen bij het verminderen van darmproblemen, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) en diarree.
  2. Bananen: Bananen zijn rijk aan vezels en kalium, wat kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering en het voorkomen van obstopatie. Ze zijn ook gemakkelijk verteerbaar, waardoor het een goede keuze is voor mensen met een gevoelige maag.
  3. Volkorenproducten: Volkorenproducten, zoals volkorenbrood en volkoren pasta, zijn rijk aan vezels. Vezels helpen de darmmotiliteit te verbeteren en bevorderen een gezonde spijsvertering. Ze voorkomen ook dat je snel honger hebt, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing.
  4. Kamillethee: Kamillethee staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het kan helpen bij het verlichten van maagkrampen en gas. Een warme kop kamillethee voor het slapengaan doet wonderen voor je spijsvertering.
  5. Avocado: Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten en vezels, waardoor ze een gezonde spijsvertering bevorderen. Avocado’s bevatten ook kalium, wat bijdraagt aan een evenwichtige elektrolytenbalans.
  6. Pepermunt: Pepermunt – ja, je leest het goed – kan helpen bij het ontspannen van de spieren in de darmwand, wat voor verlichting zorgt bij krampen en een opgeblazen gevoel. Denk bijvoorbeeld aan pepermuntthee, kauw op een pepermuntblaadjes of probeer pepermuntolie.
  7. Kurkuma: Kurkuma bevat curcumine, een krachtige ontstekingsremmer. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen en bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Voeg kurkuma als kruiden toe aan curry’s en stoofschotels. Een goed middel als je last hebt van maag en darmklachten.
  8. Papaya: Papaya bevat enzymen zoals papaine, die de spijsvertering kunnen bevorderen en een opgeblazen gevoel verminderen.
  9. Havermout: Havermout is licht verteerbaar en zit vol vezels. Het kan helpen bij een verzadigd gevoel en een regelmatige spijsvertering bevorderen.
  10. Gember: Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij misselijkheid en buikpijn. Probeer gemberthee of voeg verse gember toe aan je maaltijden.

Wat wij voor je kunnen betekenen?

Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan je dieet kan een goede manier zijn om maag en darmklachten te verminderen. Uiteraard is iedereen anders, wat voor de één werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Als je ernstige of aanhoudende klachten hebt, dan raden we aan om verder te kijken en een uitgebreid ontlasting onderzoek en bloedonderzoek naar voedingsintoleranties te doen. Ook kunnen we je adviseren over welke voedingsmiddelen je het beste kunt vermijden, welke voedingsmiddelen je kunt integreren in je dieet en welke supplementen een aanvulling kunnen zijn voor jou.

Heb je last van maag en darmklachten? Wil je meer tips en advies ontvangen? We kunnen je helpen met een ontlasting onderzoek, het vinden van de juiste supplementen en het geven van voedingsadvies. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten. Download ook eens ons E-book voor tips!

Speciaal voor jou geselecteerd:

Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

21 juni 2024
Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog ...

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

23 mei 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Wat is SIBO? 5 voorkomende klachten

23 april 2024
Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: SIBO. Maar wat is SIBO nu eigenlijk echt? En belangrijker nog, wat heeft het voor invloed op je darmgezondheid? ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00