Moet ik vitamine D slikken in de winter?

Vitaminen associëren we vaak met voeding. Gezond eten, dan krijg je je vitamientjes wel binnen! Helaas gaat dat voor vitamine D in de winter niet op. Wil je dit met voeding naar binnen krijgen, dan moet je veel vette vis eten. En met veel bedoel ik iedere dag een stuk makreel of twee moten zalm. Dat is ten eerste meestal geen haalbare kaart en ten tweede wordt het op die manier moeilijk om gevarieerd te eten.

Vitamine D uit de zon

Hoe kom je dan aan vitamine D? Uit de zon. Onze huid maakt dit aan met hulp van cholesterol. In Nederland ligt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid op 10 mcg per dag, met een maximum van 100 mcg als veilig geachte dosis. Je begrijpt dat ik als orthomoleculair therapeut die 10 mcg wat magertjes vind. Als je een tekort hebt, los je dit niet zomaar op door dagelijks 10 mcg in te nemen. Dan mag je het wel wat steviger aanpakken.

Zonlicht in de winter

Je hebt dus UV-B licht nodig om vitamine D aan te maken. De hoeveelheid UV-B licht dat Nederland bereikt hangt af van een aantal factoren. Bij een bewolkte dag bereikt het ons niet. Door glas kan het niet heen. En de hoek waaronder het zonlicht de aarde bereikt is ook van belang. Als de zon te schuin staat bereikt het UV-B licht ons namelijk niet. Midden op de dag, als de zon hoog staat, is er voldoende UV-B licht aanwezig om vitamine D aan te maken. In de winter staat de zon zo laag aan de hemel dat het UV-B licht ons niet bereikt. Eigenlijk is het heel simpel. Tussen ongeveer november en maart kan je geen vitamine D aanmaken uit de Nederlandse zon. Pech voor ons, bewoners op de 51e breedtegraad.

Vroeger hadden ze minder last van dit probleem dan wij nu. Je slaat vitamine D namelijk op in vetweefsel. De zomer was de periode van overvloed en veel verschillende soorten voedsel. Mensen kwamen in deze periode wat kilo’s aan. De winter met zijn kou en schrale voeding zorgde ervoor dat de extra kilo’s weer verdwenen met als voordeel dat de opgeslagen vitamine D weer vrij kwam. Dus was vitamine D in de winter geen probleem.

Waarom is vitamine D belangrijk voor je?

Hamsteren en hongerlijden dus. Dat werkt niet in onze moderne westerse wereld. Toch is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan je vitamine D status.

  • Vitamine D is nodig om calcium in je botten te krijgen, dus geen sterke botten zonder vitamine D.
  • Door vitamine D ben je minder vatbaar voor infecties.
  • Als je voldoende vitamine D inneemt verlaagd dit de kans op kanker (o.a. borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, longkanker en lymfoom).
  • Het vermindert de kans op stemmingswisselingen en depressie.
  • Het vermindert de kans op zwangeschapscomplicaties, zoals keizersnede en zwangerschapsvergiftiging
  • Het vermindert de kans op autisme en taalstoornissen bij kinderen.
  • Vitamine D beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Genoeg reden dus om het er niet bij te laten zitten in de winter. Als de zon het je niet geeft, geef het dan aan jezelf. Mijn advies: neem iedere dag 25-50 mcg vitamine D! En nog een laatste tip: Neem de vitamine in ieder geval in bij een maaltijd waar ook vet in voorkomt. Niet iedere vitamine D wordt goed opgenomen door je lichaam. Vraag een orthomoleculair therapeut advies voor een goede vitamine D.

Wil je weten hoe het met jou vitamine D status is gesteld of heb je een andere vraag. Bel gerust voor een gratis gesprek, dan laat ik je weten wat ik voor je kan betekenen.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

21 juni 2024
Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog ...

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

23 mei 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Wat is SIBO? 5 voorkomende klachten

23 april 2024
Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: SIBO. Maar wat is SIBO nu eigenlijk echt? En belangrijker nog, wat heeft het voor invloed op je darmgezondheid? ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00