Orthomoleculair therapeut en darmen: lees er alles over!

Een orthomoleculair therapeut en darmen, in deze blog lees je er alles over. Heb jij last van darmklachten? En ben je al verscheidene keren bij een huisarts geweest? Of misschien zelfs al in het ziekenhuis? Meestal krijg je te horen dat je ermee moet leren leven. Je wordt naar huis gestuurd met het advies om contact op te nemen met een diëtist of je moet het FODMAPdieet gaan proberen. Een orthomoleculair darmspecialist kan je op een andere, effectieve manier, verder helpen. Je gaat echt op zoek naar de kern van het probleem. Wij vertellen je graag alles over een orthomoleculair therapeut en darmen. 

De functie van de darmen

Onze darmen worden ook wel de ‘tweede hersenen’ genoemd. Wist je dat? Iedere hap eten legt bijna tien meter af door je spijsverteringskanaal. Leuk feitje! De darmen hebben verschillende taken, maar de hooftaak van de darmen is het verteren van voedsel. De voedingsstoffen die in voedingsmiddelen voorkomen worden door de darmen opgenomen, omgezet én uitgescheiden. Kortom, onze darmen zijn zeer belangrijk voor ons. Daarom is het ook van belang dat de darmen gezond zijn en goed functioneren. Is dat niet het geval? Dan kun je last krijgen van verschillende vervelende klachten:

  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting;
  • Verandering in het ontlastingspatroon, dat kan zijn in regelmaat en soort ontlasting;
  • Voortdurend gevoel van aandrang;
  • Last van brandend maagzuur;
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • Diarree;
  • Aanhoudende buikpijn, winderigheid of krampen;
  • Plotselinge hevige buikpijn;
  • Aanhoudende vermoeidheid en duizeligheid.

Wat doet een orthomoleculair therapeut

Orthomoleculaire therapie is onderdeel van de natuurgeneeskunde. Een orthomoleculair therapeut doet voorafgaand een goed en uitgebreid onderzoek, op zoek naar de onderliggende oorzaak van de klacht(en). Denk hierbij aan een uitgebreid laboratorium bloedonderzoek en een ontlastingsonderzoek. Daarnaast wordt er getest wordt er regelmatig een neurotransmitter test uitgevoerd. Deze test brengt de vier grootste neurotransmitters in kaart: dopamine, acethylcholine, GABA en serotonine. Je bekijkt samen met een orthomoleculair therapeut waar de klachten vandaan komen.

Ook wordt er gekeken naar de klachten in combinatie met de huidige leefstijl. Zo wordt duidelijk waar de darmen niet goed op reageren en welke stoffen je lichaam tekort komt. Door middel van de juiste behandelmethode kun je de darmen weer genezen. Kortom, een orthomoleculair therapeut en darmen zijn een gouden combinatie. 

orthomoleculair therapeut en darmen 2

De behandelmethode

In onze praktijk werken we, afhankelijk van je klachten, met een laboratoriumonderzoek, zoals een bloed- en ontlastingsonderzoek. Het is het mogelijk om eerst de hoofdgroepen te testen en verder in te zoomen op voedingsgroepen die problemen veroorzaken in de darmen. Voeding speelt een hele belangrijke rol bij het oplossen van de klachten.

Aandoeningen zoals: astma, eczeem, een hoge bloeddruk, migraine, colitis ulcerosa, diabetes type 2 en een hoog cholesterol zijn meestal leefstijl gerelateerd. Al die klachten zijn te verlichten óf zelfs volledig te genezen met een gezondere leefstijl. Tijdens een consult krijg je uitgebreid uitleg en wordt er een persoonlijk voedingsplan voor je gemaakt, afhankelijk van je klachten, je darmflora en de mogelijke voedselintoleranties. Daarnaast spelen supplementen ook een hele belangrijke rol.

Om van je klachten af te komen is het nodig om je tekorten aan te vullen met de juiste supplementen. Naast vitamines en mineralen worden er ook kruiden ingezet om je lichaam te herstellen. Wat je precies nodig hebt wordt door een orthomoleculair specialist goed onderzocht. Op basis van de onderzoeken die worden uitgevoerd krijg je een uitgebreid advies mee naar huis en kun je aan de slag met je leefstijl. Uiteraard heb je tussendoor ook contact met de therapeut over de voortgang. Het is ook mogelijk om tussentijds of na afloop opnieuw metingen te verrichten.

Wil je nog meer weten over een orthomoleculair therapeut en darmen? Of ben je benieuwd wat een orthomoleculair therapeut voor je kan beteken? Neem dan gerust contact met ons op! 

Speciaal voor jou geselecteerd:

Darm dysbiose: Wat je moet weten!

11 maart 2024
Darm dysbiose is een toestand waarbij de natuurlijke balans van micro-organismen in je darmen verstoord raakt. Dit evenwicht is cruciaal voor je gezondheid, aangezien deze microben een sleutelrol spelen in de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs je gemoedstoestand. Wanneer deze balans uit evenwicht raakt, kun je last krijgen van diverse symptomen, wat wijst op een disbalans in de darmen. Bij Darmklinique zien we het als onze missie om bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde darmflora en hoe je deze kunt onderhouden.

Overactieve darmen, wat houdt het in? Lees het hier!

27 november 2023
Heb je last van ongemakkelijke darmklachten, zoals: frequente diarree, buikkrampen en een opgeblazen gevoel? Deze symptomen kunnen wijzen op overactieve darmen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Maag en darmklachten: 10 voedingsmiddelen die je kunnen helpen! 

26 oktober 2023
Maag- en darmklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven verstoren. Gelukkig zijn er enkele voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan verlichting en een gezondere spijsvertering. In ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00