Waarom jij geen prikkelbare darm syndroom hebt

Daar sta je dan, na een bezoek aan de huisarts; je hebt de diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS). Afhankelijk van je klachten heb je misschien zakjes met vezels of een laxerende drank als advies gekregen. Of nog erger, “probeer het FODMAP-dieet eens…” Eigenlijk komt het erop neer dat je ‘ermee moet leren leven’. Maar is dat zo? Ik wil je in deze blog laten zien dat een prikkelbare darm géén syndroom is en ermee leren leven niet nodig is.

Wat is het prikkelbare darm syndroom eigenlijk?

Het lijkt wel een hype; heb je last van je darmen? Dan is de kans groot dat jij het prikkelbare darm syndroom hebt. Artsen spreken ook wel van ‘spastische darm’ of gebruiken de afkorting PDS. Het komt erop neer dat je regelmatig last hebt van je buik/maag/darmen en dit ernstig genoeg vindt om ermee naar de huisarts te gaan.

Misschien ben je zelfs wel al eens bij een maag-lever-darmspecialist in het ziekenhuis geweest. Of je hebt geprobeerd uit te zoeken waar je nu wél en niet op reageert als het gaat om bepaalde voeding. Toch kom je er maar niet achter wat jouw klachten nou ‘triggert’. Want de ene keer heb je nou eenmaal meer last, dan de andere keer.

Onder PDS-klachten vallen bijvoorbeeld klachten zoals:

 • Obstipatie/verstopping
 • Plotseling opkomende diarree of chronische diarree
 • Plotselinge enorme aandrang
 • Buikpijn en buikkrampen
 • Opgeblazen gevoel
 • Winderigheid
 • Misselijkheid

Wat zijn de oorzaken van prikkelbare darmklachten?

Zoals je ziet lopen de klachten nogal uiteen. Iedereen ervaart deze klachten anders en daarom wil ik je ook laten zien er geen sprake is van een ‘syndroom’. Misschien behoor jij ook wel tot de groep waar zelfs uitgebreid onderzoek is gedaan en ‘niets’ is gevonden. Geen ontstekingen, je verliest geen bloed, er zitten geen poliepen of tumoren en een voedselallergie is ook niet ontdekt. “Dus dan heb je maar PDS.”

Ik spreek liever van prikkelbare darmklachten. Het is namelijk geen syndroom. Wél is het duidelijk dat er iets niet in orde is in jouw darmen. Het is belangrijk om te kijken waar jouw klachten vandaan komen, zodat je niet aan de slag gaat met symptoombestrijding, maar juist met het aanpakken van de oorzaak!

De één is nou eenmaal gevoeliger op de darmen en de ander krijgt hoofdpijn. Vaak wordt het door iets veroorzaakt, denk aan stressvolle situaties of drukke tijden.

Prikkelbare darmklachten kunnen veroorzaakt worden door:

 • Te veel zitten en te weinig bewegen
 • Een eenzijdig voedingspatroon
 • Tekort aan maagzuur
 • Parasieten en schimmels
 • Voedingsintoleranties (denk aan gluten, lactose, ei etc)
 • Te weinig vezels
 • Veel stress

Zoals je ziet zijn de oorzaken nogal uiteenlopend, net als de klachten zelf. Vaak is het nemen van zakjes vezels ook niet dé oplossing. Vezels zijn niet per se slecht, maar ze pakken de oorzaak van jouw probleem niet aan….

Wat kun je wél doen bij PDS-klachten?

Het is lastig om één bepaalde tip te geven die al jouw klachten wegneemt. Helaas is dit niet zo makkelijk. Daarom zou ik je altijd aanraden om de oorzaak van jouw klachten te onderzoeken door een uitgebreid ontlasting- en bloedonderzoek, voor je aan de slag gaat met allerlei trucjes.

Hierbij wil ik alvast wat algemene tips geven die de gezondheid van jouw darmflora een boost geven:

 • Zorg voor een afwisselend voedingspatroon en eet veel (groene) groente, vezels en fruit
 • Beweeg iedere dag voldoende, probeer bijvoorbeeld om iedere dag 10.000 stappen te zetten
 • Zit niet te lang stil
 • Vermijd stress en slaap genoeg
 • Drink minimaal 1,5 liter water per dag (ja echt water!)
 • Beperk je koffie-inname

Heb ik iets bij je losgemaakt? Ben jij het ook zat om altijd maar na te denken over wat je gaat kiezen als je uiteten gaat? Dat je altijd maar op zoek bent of er wel genoeg wc’s zijn als je een dagje gaat winkelen? En wil jij zorgeloos genieten, zonder bang te zijn dat er plotselinge buikkrampen of diarree op komt zetten?

Boek dan – geheel vrijblijvend – een telefoongesprek met mij in, ik vertel je graag meer over de mogelijkheden om jouw pds-klachten te onderzoeken.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Darm dysbiose: Wat je moet weten!

11 maart 2024
Darm dysbiose is een toestand waarbij de natuurlijke balans van micro-organismen in je darmen verstoord raakt. Dit evenwicht is cruciaal voor je gezondheid, aangezien deze microben een sleutelrol spelen in de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs je gemoedstoestand. Wanneer deze balans uit evenwicht raakt, kun je last krijgen van diverse symptomen, wat wijst op een disbalans in de darmen. Bij Darmklinique zien we het als onze missie om bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde darmflora en hoe je deze kunt onderhouden.

Overactieve darmen, wat houdt het in? Lees het hier!

27 november 2023
Heb je last van ongemakkelijke darmklachten, zoals: frequente diarree, buikkrampen en een opgeblazen gevoel? Deze symptomen kunnen wijzen op overactieve darmen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Maag en darmklachten: 10 voedingsmiddelen die je kunnen helpen! 

26 oktober 2023
Maag- en darmklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven verstoren. Gelukkig zijn er enkele voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan verlichting en een gezondere spijsvertering. In ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00