Een simpele, heerlijke en gezonde worteltaart om mee te ontbijten!
Ontbijten met groenten; er zijn landen waar dat de gewoonste zaak van de wereld is. Maar wij Nederlanders zijn dat minder gewend. Om daar eens verandering in te brengen; hier een ontbijt met wortel. Nou ja, het is de ontbijtversie van worteltaart. Dus ook als je geen fan bent van hartig eten als ontbijt zijn er mogelijkheden om meer groenten te eten.
Gezonde worteltaart
Mijn eerste versie maakte ik met walnoten, maar die vinden mijn kids toch wat te bitter. Nu, met een mix van pecan-, en cashewnoten vinden ze hem heerlijk.
Even voor de duidelijkheid: het is dus geen taart, met zoete crème laag er bovenop. Het is echt een ontbijt. In het recept gebruik ik boekweit vlokken, gewoon om wat meer te variëren in ontbijtgranen. Want havervlokken krijgen wij al genoeg binnen. Maar met havervlokken is hij wel iets zoeter.
Voordeel van dit recept vind ik dat je het van te voren kunt maken en ’s ochtends alleen een stuk op je bordje hoeft te schuiven. Geen voorbereidingstijd in spitsuur!
Ingrediënten
‘Cake’:
- 2 eieren
- 500 ml plantaardige melk
- 300 gram geraspte wortel of worteljulienne
- 250 gram boekweitvlokken (je kunt deze ook vervangen voor havermout)
- 150 gram rozijnen
- 1 theel. bakpoeder
- 2 theel. speculaaskruiden
- ½ theel. vanille extract
- Een snuf zout
Topping:
- 100 gr pecannoten
- 100 gr cashewnoten
- 130 gr pompoenpitten
- 40 gr kokosolie
- 4 eetl. ahornsiroop (of honing)
Bakblik van 23×31 cm of iets kleiner
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet het bakblik in. Mix in een grote beslagkom de eieren met de melk tot een egaal mengsel. Voeg dan alle overige ingrediënten van de ‘cake’ toe en roer goed door elkaar. Giet het beslag in de bakvorm. Voor de topping verhit je de kokosolie zodat deze vloeibaar is. Met de olie samen met alle andere ingrediënten van de topping goed door elkaar. Verspreid dit voorzichtig over het beslag in de bakvorm. Bak de ontbijt ‘worteltaart’ in 30 minuten gaar. De noten zullen dan goudbruin zijn, en als je de ‘cake’ induwt zal hij meeveren, maar wel stevig aanvoelen. De cake wordt nog steviger als hij is afgekoeld. Je kunt ook een wat kleinere bakvorm nemen. Dan wordt de cake wat hoger dus kan de baktijd iets langer zijn.
Op zoek naar meer lekkere, gezonde ontbijt ideeën? Kijk dan ook eens hier: