Darm dysbiose: Wat je moet weten!

Darm dysbiose is een toestand waarbij de natuurlijke balans van micro-organismen in je darmen verstoord raakt. Dit evenwicht is cruciaal voor je gezondheid, aangezien deze microben een sleutelrol spelen in de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs je gemoedstoestand. Wanneer deze balans uit evenwicht raakt, kun je last krijgen van diverse symptomen, wat wijst op een disbalans in de darmen. Bij Darmklinique zien we het als onze missie om bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde darmflora en hoe je deze kunt onderhouden.

Herken de symptomen

Veelvoorkomende symptomen van darm dysbiose kunnen variëren van spijsverteringsproblemen tot algemene gezondheidsklachten. Let op tekenen zoals:

  • Een constant opgeblazen gevoel of winderigheid.
  • Wisselende stoelgangpatronen, zoals verstopping of juist diarree.
  • Onverklaarbare vermoeidheid en een laag energieniveau.
  • Ontwikkeling van voedselintoleranties die voorheen niet aanwezig waren.

Deze symptomen zijn een signaal van je lichaam dat er mogelijk een disbalans in je darmen speelt. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en actie te ondernemen.

Oorzaken van darm dysbiose

De oorzaken van darm dysbiose zijn divers en kunnen variëren van dieetgerelateerde factoren tot levensstijl en medicijngebruik. Een dieet laag in vezels en hoog in bewerkte voedingsmiddelen, chronische stress, overmatig gebruik van antibiotica en andere medicijnen kunnen allemaal bijdragen aan een disbalans in de darmen. Deze factoren kunnen de goede bacteriën in je darmen onderdrukken en de overgroei van schadelijke bacteriën bevorderen, wat leidt tot symptomen van darm dysbiose.

Het herstellen van de darmflora

Gelukkig zijn er manieren om de balans in je darmflora te herstellen. Een sleutelcomponent is voeding: het consumeren van een vezelrijk dieet met veel groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten kan de groei van gezonde bacteriën bevorderen. Daarnaast kunnen gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, en zuurkool probiotische bacteriën leveren die helpen de darmflora te herstellen.

Stressmanagement is een ander belangrijk aspect. Chronische stress kan de darmgezondheid negatief beïnvloeden, dus het vinden van effectieve manieren om te ontspannen en stress te verminderen is essentieel. Activiteiten zoals yoga, meditatie, en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen bij het beheren van stress en het bevorderen van een gezonde darmflora.

Het belang van probiotica bij darm dysbiose

Probiotica* zijn levende micro-organismen die gunstig zijn voor je darmflora en kunnen helpen bij het herstellen van de balans tussen goede en schadelijke bacteriën. Bij darm dysbiose kunnen specifieke probiotica effectief zijn in het verminderen van symptomen en het herstellen van een gezonde darmflora. Denk hierbij aan probiotica zoals Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum en Saccharomyces boulardii. Deze probiotische supplementen kunnen de diversiteit van je darmmicrobiota vergroten en ontstekingen verminderen, waardoor je darmgezondheid kan verbeteren.

* Waarschuwing: Het kan zijn dat de probiotica meer klachten geven, stop dan gelijk en ga voor een goed laboratoriumonderzoek om uit te sluiten wat er speelt. Het kan dus helpen maar soms werkt het averechts.

De rol van Darmklinique

Bij Darmklinique geloven we in de kracht van preventie en het nemen van proactieve stappen om je darmgezondheid te ondersteunen. Als je symptomen van darm dysbiose ervaart, is het belangrijk om niet te wachten maar actie te ondernemen. Met een combinatie van voedingsadvies, leefstijlaanpassingen en indien nodig supplementen, werken we samen met jou aan een goed herstel van je darmgezondheid.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Galblaas functie: lees hier de uitleg!

12 april 2024
De galblaas, een kleine zak onder de lever, speelt een essentiële rol in ons spijsverteringssysteem. Hier wordt gal opgeslagen, een vloeistof die 20 keer geconcentreerder is dan ...

Darm dysbiose: Wat je moet weten!

11 maart 2024
Darm dysbiose is een toestand waarbij de natuurlijke balans van micro-organismen in je darmen verstoord raakt. Dit evenwicht is cruciaal voor je gezondheid, aangezien deze microben een sleutelrol spelen in de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs je gemoedstoestand. Wanneer deze balans uit evenwicht raakt, kun je last krijgen van diverse symptomen, wat wijst op een disbalans in de darmen. Bij Darmklinique zien we het als onze missie om bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde darmflora en hoe je deze kunt onderhouden.

Overgang en darmklachten: oorzaken en tips!

10 januari 2024
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, welke gepaard gaat met tal van veranderingen in het lichaam. Terwijl velen bekend zijn met symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen, kunnen ook darmklachten een vervelende bijkomstigheid zijn. In deze blog vertellen we je meer over de overgang en darmklachten, wat de oorzaken zijn en geven we tips om darmklachten te verlichten tijdens de overgang!

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00