Darmen en hormoonbalans hebben meer met elkaar te maken dan je wellicht in eerste instantie denkt. Het is van groot belang dat je darmen gezond zijn, om je hormonen in balans te houden. Een probleem op hormonaal gebied krijg je meestal niet op orde als je darmen niet op orde zijn. In deze blog vertel ik je meer over het verband tussen darmen en hormonen.
Oestrogeendominantie
Voor we verbanden kunnen leggen is het belangrijk dat je weet wat oestrogeen dominantie is. Kort gezegd is er bij oestrogeendominantie een disbalans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze twee belangrijke hormonen moeten in balans zijn met elkaar. Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen zorgen dat er een disbalans ontstaan tussen deze twee hormonen. Als er een disbalans ontstaat tussen deze hormonen is er vaak een teveel aan oestrogeen in verhouding tot progesteron. Dit noemen we oestrogeendominantie.
Je lever is verantwoordelijk voor het afbreken van oestrogeen wat je lichaam heeft gebruikt. Als je last hebt van darmproblemen en er negatieve bacterien de overhand hebben in de darmen, zorgt dit voor meer toxines die je lever moet verwerken. Je lever is daar extra druk mee. Vaak komt dan het afbreken van oestrogeen in het geding, en wordt dit onvoldoende afgebroken. Dit kan een oestrogeendominantie in de hand werken. Dus een disbalans in je darmflora kan uiteindelijk een disbalans in je hormonen veroorzaken. Daarnaast kiest de lever dan vaak voor een ‘nood’ route als het gaat om afbraak van oestrogeen. Dat is niet fijn aangezien de restproducten hiervan het risico op hormoongevoelige kanker verhogen.
Het gedeactiveerde oestrogeen wordt door de lever naar de darmen gestuurd, van hieruit moet het met de ontlasting mee de wc-pot in. Er zijn echter negatieve bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat het gedeactiveerde oestrogeen weer wordt geactiveerd en vervolgens weer wordt opgenomen via de darmen in het bloed. Daardoor werk je dus ook een oestrogeendominantie in de hand.
Progesteron en serotonine
Oestrogeendominantie heeft nog een ander nadeel. Progesteron, het hormoon dat in balans moet zijn met oestrogeen zorgt voor ontspanning. Als je te veel oestrogeen hebt in verhouding tot progesteron kun je erg gespannen zijn en krampen krijgen. Die krampen kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken maar vinden voornamelijk plaats in de buik- en darmen. Dus buikpijn kan verergeren door een overschot aan oestrogeen of een gebrek aan progesteron.
Overgang
Oestrogeen heeft ook een wisselwerking met serotonine. Dit ‘gelukshormoon’ wordt voor 90% in de darmen wordt aangemaakt. En de aanmaak blijkt hand in hand te gaan met de hoeveelheid oestrogeen. Tijdens de overgang daalt oestrogeen, waardoor ook de aanmaak van serotonine daalt. Serotonine speelt een hele belangrijke rol in de communicatie tussen de darmen en de hersenen. Een daling van serotonine zorgt er voor dat de communicatie niet goed verloopt. Dit kan darmklachten en stemmingswisselingen en depressieve gevoelens in de hand werken. Ook kan je meer (buik)pijnklachten krijgen, want serotonine zorgt ook voor pijndemping.
Na de overgang, onder invloed van de hormonen verandert de darmflora. Belangrijk om te weten dat je dan minder bifidobacteriën hebt. Dit is een belangrijk bacteriesoort die helpt om vezels te verteren. Vezels helpen bij gewichtsvermindering en verlagen het risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Ook dragen bifidobacteriën bij aan de productie van andere belangrijke stoffen, zoals B-vitamines en gezonde vetzuren. Ze leveren dus een belangrijke bijdrage aan je gezondheid. Ben je door de overgang heen dan is het verstandig om eens te controleren of je nog genoeg van die jongens in je darmen hebt.
PCOS
Een ander verband tussen de darmen en hormonen zien we bij PCOS. PCOS is een afwijking waarbij er cysten groeien op de eierstokken van een vrouw. Bij PCOS zie je verhoogde levels oestrogeen en testosteron. Veel jongere vrouwen kunnen hierdoor ook moeilijk zwanger raken, omdat er te veel cysten in de eierstokken groeien. Uit dierstudies is bekend geworden dat als je dieren met PCOS behandeld met een poeptransplantatie met gezonde poep dit zorgt dat de PCOS verdwijnt. De conclusie is nu dat de darmbacteriën dus invloed hebben op de testosteron productie.
Meer weten over darmklachten?
Wil je meer weten over hormoonklachten, darmklachten of het verband hiertussen? Neem dan gerust contact met mij op. In een vrijblijvende gratis belafspraak kunnen we je klachten bespreken en kan ik aangeven op welke manier je het probleem het beste kunt aanpakken.