Eczeem is een vervelende huidaandoening die zich op verschillende manieren kan uiten. De meest voorkomende vormen zijn atopisch eczeem en contacteczeem. Atopisch eczeem is vaak aangeboren en verschijnt meestal in de knieholtes en ellebogen. Dit type eczeem ontstaat van binnenuit en gaat gepaard met een droge, trekkerige huid, jeuk, roodheid en schilfering. Deze symptomen zijn het gevolg van een reactie van het immuunsysteem. Maar wat triggert deze reactie bij atopisch eczeem? In dit blog vertellen we er meer over.
Oorzaken van eczeem
Eczeem kan verschillende oorzaken hebben, zoals intoleranties, allergieën of bijwerkingen van medicatie. Wat al deze triggers gemeen hebben, is dat ze het immuunsysteem activeren. Maar waarom krijgt niet iedereen eczeem?
Ons lichaam beschikt over een beschermende barrière, zoals een slijmvlieslaag met een dun laagje epitheelweefsel. Precies deze beschermende barrière scheidt de buitenwereld van de binnenwereld en loopt van mond tot kont en beschermt ons tegen ongewenste indringers. Het bepaalt welke stoffen veilig de bloedbaan mogen betreden. De darmwand speelt hierin een cruciale rol. Wanneer de tight junctions (een soort sluisjes in de darmwand) niet goed functioneren of beschadigd raken, kunnen ongewenste stoffen ongecontroleerd binnendringen. Het immuunsysteem beschouwt deze stoffen als bedreigend en reageert met een ontstekingsreactie, wat vervolgens eczeem kan veroorzaken.
De rol van de darmen
Ongeveer 80% van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Goede darmbacteriën helpen bij het gezond houden van de slijmvlieslaag en de productie van immuunstoffen. Factoren zoals overmatig antibioticagebruik, ongezonde voeding, stress en hormonale disbalansen kunnen de darmflora verstoren, waardoor de darmbarrière minder goed functioneert. Dit kan leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm (leaky gut), wat het risico op ontstekingsreacties zoals eczeem vergroot
Stress en eczeem
Chronische stress heeft een directe invloed op eczeem. Het stresshormoon cortisol kan bij langdurige activatie het immuunsysteem onderdrukken en laaggradige ontstekingen veroorzaken. Daarnaast kan stress slaapproblemen veroorzaken, wat het herstel van de huid belemmert. Ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga kunnen helpen om het cortisolniveau in balans te brengen
En ondanks dat we nu weten dat eczeem dus (meestal) van binnenuit veroorzaakt wordt, krijg je van de huisarts vaak een crème om te smeren. Tijdelijk kan deze crème zeker verlichting geven, maar helemaal onschuldig is het niet. Een hormoonzalf bevat namelijk corticosteroïden. Deze stoffen zorgen voor cortisolverhoging en cortisol is ons stresshormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat we op een juiste manier met stress kunnen omgaan en onderdrukt tegelijkertijd het immuunsysteem. Ja, dat is tijdelijk misschien handig, maar als je stopt met de crème, komt het eczeem weer even goed terug. Zo beland je in een vicieuze cirkel en dat is zonde. Tijd om de kern van het probleem aan te pakken!
Wat kun je zelf doen om eczeem van binnenuit te verminderen?
Wil je eczeem klachten verminderen? Dan is het belangrijk om het immuunsysteem te kalmeren en de darmgezondheid te verbeteren. Hier zijn enkele effectieve stappen:
- Vermijd voedingsallergenen: Probeer intoleranties of allergieën uit te sluiten en laat deze voeding voorlopig uit je eetpatroon.
- Eet onbewerkte voeding: Kies voor verse, zelfgemaakte maaltijden en vermijd ultrabewerkte producten.
- Zorg voor voldoende gezonde vetzuren: Vette vis, noten, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad bevatten essentiële vetzuren die helpen bij een gezonde huid.
- Gebruik GLA-vetzuren: Net als EPA/DHA uit visolie zijn GLA-vetzuren essentieel voor huidgezondheid. Een supplement kan een waardevolle aanvulling zijn.
- Hydrateer goed: Drink voldoende water (minimaal 35 ml per kg lichaamsgewicht) en kies voor kruidenthee zoals kamille (kalmerend) of brandnetel (zuiverend).
- Eet voldoende eiwitten: Eiwitten zijn de bouwstenen van een gezonde huid. Zorg voor een voldoende inname via voeding.
- Controleer je vitamine D-niveau: Vitamine D is essentieel voor de darmgezondheid en het herstel van de tight junctions. Laat je vitamine D-status controleren, zeker na de winter.
- Verminder stress: Ontspanning is cruciaal. Doe dingen die je leuk vindt en gun jezelf rust.
Herstel van de darmwand
Het herstellen van de darmwand en het ondersteunen van een gezond darmmicrobioom is essentieel voor een sterke slijmvlies barrière. Met een goed functionerende darm en een evenwichtig immuunsysteem kun je eczeem van binnenuit aanpakken.
Wil je graag begeleiding bij dit proces? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!