Heb jij constant te weinig energie? Of heb je vaak hoofdpijn? Natuurlijk zijn er verschillende oorzaken mogelijk en is een bezoekje aan de huisarts altijd aan te raden. Maar wat als de huisarts geen duidelijke oorzaak kan vinden? Wat kun je dan verder nog doen? Een eenvoudige en doeltreffende stap is het laten uitvoeren van een voedselintolerantie test.
Een verhaal uit de praktijk van Manon, 36 jaar:
“Zolang als ik me kan herinneren heb ik last gehad van klachten. Tot mijn 30e heb ik hiermee gelopen. Verschillende onderzoeken via de huisarts leverden steeds niets op. Mijn klachten waren; altijd moe, heftige migraine aanvallen, minstens zes keer per jaar een blaasontsteking, eczeem, altijd buikpijn en ernstig depressief. Vanaf mijn 28e had ik zelfs uitvalsverschijnselen in mijn benen. Uiteindelijk kwam ik er via de MDL arts achter dat ik coeliakie had. Dit betekent dat ik geen gluten kan verdragen.”
Natuurlijk ben ik direct alle gluten gaan schrappen uit mijn dieet. Ik verwachtte nu echt op te knappen maar dat gebeurde niet. Toen heb ik een orthomoleculaire therapeute gezocht. Van haar leerde ik dat de oorzaak wel was opgespoord, maar mijn lichaam flink was aangetast. Om mij beter te voelen was er meer nodig dan alleen gluten laten staan. Ik deed een voedselintolerantie test. En leerde dat mijn beschadigde darmen nog steeds voor problemen zorgden. Door de orthomoleculaire therapie en darmtherapie hebben we deze problemen aangepakt. Ik kon het bijna niet geloven toen ik merkte dat mijn klachten minder werden! Voor het eerst sinds jaren voelde ik me echt goed! Al mijn klachten zijn inmiddels verdwenen. Als mijn weerstand laag is ben ik gevoelig voor een zere keel, maar dat is het dan ook. Van iemand die het leven letterlijk niet meer zag zitten, die altijd ziek en vermoeid was, ben ik nu weer fit, vol energie, en wil ik alles uit het leven halen wat erin zit!
Hoe herken je een voedselintolerantie en wat is een voedselintolerantie test?
Manon heeft dertig jaar met een voedselintolerantie rondgelopen. Hoe kan het dat ze nooit heeft gemerkt dat ze niet tegen brood kan? In de praktijk blijkt het erg moeilijk om zelf op te sporen welk eten klachten geeft. De symptomen van een intolerantie kunnen uren tot dagen later optreden. En daarbij, veel mensen denken bij hoofdpijn of vermoeidheid niet direct aan eten waar ze niet tegen kunnen.
Als je last hebt van één of meer van de volgende klachten kan het zijn dat er een voedselintolerantie in het spel is.
- Regelmatig hoofdpijn
- Darmproblemen
- Vaak een opgeblazen gevoel
- Huidklachten zoals eczeem, psoriasis, netelroos
- Depressies
- Hyperactiviteit
- Agressie
- Angstig
- Concentratieproblemen
- Spierpijnen
- Vermoeidheid
- Overgewicht
Tijdens een voedselintolerantie test worden verschillende voedingsmiddelen of voedselgroepen getest op de reactie van je lichaam. Dit kan gedaan worden via bloedonderzoek, waarbij antilichamen tegen bepaalde voedingsmiddelen worden gemeten, of via eliminatiediëten, waarbij verdachte voedingsmiddelen tijdelijk uit je dieet worden verwijderd en daarna opnieuw worden geïntroduceerd om te observeren of symptomen terugkomen.
Het doel van een voedselintolerantie test is om inzicht te krijgen in welke voedingsmiddelen je mogelijk moet vermijden om je algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Door te begrijpen welke voedingsmiddelen je lichaam moeilijk kan verwerken, kun je gerichter kiezen en je dieet aanpassen, wat kan leiden tot minder ongemakken en een betere levenskwaliteit. Het is belangrijk om dergelijke tests te laten uitvoeren door een gekwalificeerde professional om nauwkeurige en betrouwbare resultaten te waarborgen.
Wat gebeurt er in je lichaam bij een voedselintolerantie?
Het begint in je darmen. Simpel gezegd wordt alles wat je eet in kleine stukjes geknipt. Dat doen de enzymen. Het eten kan nu door je darmwand heen de bloedbaan in.
sIgA – de douane
In het slijmvlies van de darm zit de douane. Deze noemen we sIgA. Dit is een onderdeel van het immuunsysteem wat in de darm de controle uitvoert. Het bekijkt alles wat er langs komt. Dat kan eten zijn, maar ook medicijnen of bacteriën. Er zijn twee opties bij de douane: wat langs komt mag door de darmwand heen je bloedbaan in, of het is schadelijk en moet worden afgevoerd met de ontlasting. Als er teveel smokkelaars de grens over willen, kan het zijn dat de douane het niet aan kan. Er kan dan eten langs de grenspost komen zonder controle. Dan komt het in je bloedbaan, terwijl het daar misschien niet in had gemogen. “Wacht even, hoe zit dat? Die groene smoothie is toch niet schadelijk voor me?” Zou je denken inderdaad. Maar alles wat je eet is eigenlijk ‘lichaamsvreemd’. Ook die gezonde spinazie. In je darmen zorgen de enzymen ervoor dat het in begrijpelijke stukjes wordt geknipt, waar je lichaam wat mee kan. Als dit proces nog niet is afgerond komt er dus een lichaamsvreemde stof in je bloed als de sIgA niet oplet. Er kunnen veel redenen zijn waardoor je sIgA overuren moet maken of uiteindelijk uitgeput raakt:
- Bacteriën
- Ontsteking
- Infecties van parasieten
- Medicijnen (o.a. gebruik van NSAID’s, antibiotica, cortisone en de pil)
- Tekort aan vitamine A, zink en foliumzuur.
- Voeding (bijvoorbeeld zemelen, gluten, lectine)
- Erfelijke aanleg voor hyperpermeabiliteit
- Chronische stress waardoor het immuunsysteem verzwakt is.
IgG – de ME
Zodra er een indringer in de bloedbaan komt die daar niet hoort, gaan de alarmbellen van je immuunsysteem af. De ME wordt gemobiliseerd. Dit noemen we IgG. Weer een immuun stofje van dezelfde familie als sIgA, maar dan een stapje heftiger.
De IgG is dus de tweede barrière van ons immuunsysteem. Het zit niet in de darm maar in het bloed en zorgt hier dat indringers worden opgeruimd. Bij dat proces maakt je lichaam stoffen aan die ontsteking bevorderend werken. Dat is nodig om de indringers te vernietigen. Als de indringers weg zijn nemen deze stoffen ook weer af. Maar als jij steeds blijft eten waar je niet tegen kunt, is je IgG continu druk. Je bent dan in een staat van paraatheid waarbij je immuunsysteem overactief is. Normaal gesproken hoor je zo te reageren op vreemde indringers zoals een bacterie of een virus, maar níet op die gezonde groene smoothie. Dit overactieve immuunsysteem zorgt op z’n minst voor vermoeidheid. Maar zoals je zag in de lijst met klachten kan het heel veel gevolgen hebben.
Oxidatieve stress
Als je immuunsysteem overactief is, is het zo druk dat het je weerstand verzwakt. Je bent vatbaarder voor virussen, bacteriën en parasieten dan een gezond persoon. Op de lange termijn zorgen de ontsteking bevorderende stoffen ook voor problemen. Uit onderzoek blijkt dat het risico op kanker toeneemt. Die ontsteking bevorderende stoffen produceren namelijk vrije radicalen. Die zorgen weer voor veranderingen in de cel. Dit noemen we oxidatieve stress. Uiteindelijk kan dit leiden tot kanker.
De oxidatieve stress versnelt ook het verouderingsproces en verhoogd het risico op ernstige ziektes zoals hart- en vaatziekten, aderverkalking, ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.
Wat kan je zelf doen?
Van een aantal voedingsmiddelen is bekend dat ze een verhoogde kans op overgevoeligheid geven. Je kunt ervoor kiezen steeds één voedingsmiddel wat je verdenkt weg te laten. Doe dit 4 weken. Als je het daarna weer gaat eten en klachten krijgt is het duidelijk dat je dit (nu) niet goed verwerkt. Maar zoals eerder gezegd, soms is een verband tussen eten en klachten moeilijk te zien. Je kunt er dus ook voor kiezen om een voedselintolerantie test te doen. Er zijn wel 270 voedingsmiddelen die getest kunnen worden. En regelmatig zitten er verrassende uitkomsten bij. Gemiddeld hebben personen met een voedselintolerantie last van 4-5 verschillende voedingsmiddelen. Voordeel van de test is dat je veel sneller (en ook zeker) weet waar je niet tegen kunt. Een investering voor de lange termijn van je gezondheid. En bij een goede aanpak zie je snel je klachten afnemen.
Wat kan ik voor je doen?
Aan de hand van je klachten kan ik je adviseren welke voedselintolerantie test je kan laten uitvoeren. We kunnen de hoogte van je sIgA meten in je ontlasting. IgG, en ook IgE kunnen we via een bloedtest bekijken. Ook interpreteer ik de uitslag van de tests voor je.
Naast het bepalen van de voedingsmiddelen waarop je reageert, moeten we ook actief werken aan je klachten. Die verdwijnen meestal niet direct als je stopt met het eten van iets waar je niet tegen kan. Je immuunsysteem moet worden versterkt. Want doordat deze lange of kortere tijd overactief is geweest, heeft dat veel gevraagd van je lichaam. Het kan op allerlei vlakken zorgen voor uitputting van je reserves. Die zal je met voeding en/of supplementen kunnen aanvullen. Daarnaast moeten we je darmflora herstellen zodat de sIgA veel beter in staat is om zijn taak uit te voeren. Anders loop je de kans nog meer intoleranties te ontwikkelen. Als je weer klachtenvrij bent en je lichaam is hersteld, is het soms mogelijk om voedingsmiddelen waar je niet tegen kunt toch weer te eten. Maar dan met mate.
Heb je vragen over voedingsintoleranties? Of wil je graag een voedselintolerantie test laten uitvoeren? Neem dan gerust contact op zodat ik kan meedenken en je laten weten wat ik voor je kan betekenen.