Een voedselintolerantie test, het antwoord op jou klachten?

Heb jij constant te weinig energie? Of heb je vaak hoofdpijn? Natuurlijk zijn er verschillende oorzaken mogelijk en is een bezoekje aan de huisarts altijd aan te raden. Maar wat als de huisarts geen duidelijke oorzaak kan vinden? Wat kun je dan verder nog doen? Een eenvoudige en doeltreffende stap is het laten doen van een voedselintolerantie test.

Een verhaal uit de praktijk van Manon, 36 jaar:

“Zolang als ik me kan herinneren heb ik last gehad van klachten. Tot mijn 30e heb ik hiermee gelopen. Verschillende onderzoeken via de huisarts leverden steeds niets op. Mijn klachten waren; altijd moe, heftige migraine aanvallen, minstens zes keer per jaar een blaasontsteking, eczeem, altijd buikpijn en ernstig depressief. Vanaf mijn 28e had ik zelfs uitvalsverschijnselen in mijn benen. Uiteindelijk kwam ik er via de MDL arts achter dat ik coeliakie had. Dit betekent dat ik geen gluten kan verdragen.”

Natuurlijk ben ik direct alle gluten gaan schrappen uit mijn dieet. Ik verwachtte nu echt op te knappen maar dat gebeurde niet. Toen heb ik een orthomoleculaire therapeute gezocht. Van haar leerde ik dat de oorzaak wel was opgespoord, maar mijn lichaam flink was aangetast. Om mij beter te voelen was er meer nodig dan alleen gluten laten staan. Ik leerde dat mijn beschadigde darmen nog steeds voor problemen zorgden. Door de orthomoleculaire therapie en darmtherapie hebben we deze problemen aangepakt. Ik kon het bijna niet geloven toen ik merkte dat mijn klachten minder werden! Voor het eerst sinds jaren voelde ik me echt goed! Al mijn klachten zijn inmiddels verdwenen. Als mijn weerstand laag is ben ik gevoelig voor een zere keel, maar dat is het dan ook. Van iemand die het leven letterlijk  niet meer zag zitten, die altijd ziek en vermoeid was, ben ik nu weer fit, vol energie, en wil ik alles uit het leven halen wat erin zit!

Hoe herken je een voedselintolerantie?

Manon heeft dertig jaar met een voedselintolerantie rondgelopen. Hoe kan het dat ze nooit heeft gemerkt dat ze niet tegen brood kan? In de praktijk blijkt het erg moeilijk om zelf op te sporen welk eten klachten geeft. De symptomen van een intolerantie kunnen uren tot dagen later optreden. En daarbij, veel mensen denken bij hoofdpijn of vermoeidheid niet direct aan eten waar ze niet tegen kunnen.
Als je last hebt van één of meer van de volgende klachten kan het zijn dat er een voedselintolerantie in het spel is.

 • Regelmatig hoofdpijn
 • Darmproblemen
 • Vaak een opgeblazen gevoel
 • Huidklachten zoals eczeem, psoriasis, netelroos
 • Depressies
 • Hyperactiviteit
 • Agressie
 • Angstig
 • Concentratieproblemen
 • Spierpijnen
 • Vermoeidheid
 • Overgewicht

Wat gebeurt er in je lichaam bij een voedselintolerantie?

Het begint in je darmen. Simpel gezegd wordt alles wat je eet in kleine stukjes geknipt. Dat doen de enzymen. Het eten kan nu door je darmwand heen de bloedbaan in.

sIgA – de douane

In het slijmvlies van de darm zit de douane. Deze noemen we sIgA. Dit is een onderdeel van het immuunsysteem wat in de darm de controle uitvoert. Het bekijkt alles wat er langs komt. Dat kan eten zijn, maar ook medicijnen of bacteriën. Er zijn twee opties bij de douane: wat langs komt mag door de darmwand heen je bloedbaan in, of het is schadelijk en moet worden afgevoerd met de ontlasting. Als er teveel smokkelaars de grens over willen, kan het zijn dat de douane het niet aan kan. Er kan dan eten langs de grenspost komen zonder controle. Dan komt het in je  bloedbaan, terwijl het daar misschien niet in had gemogen. “Wacht even, hoe zit dat? Die groene smoothie is toch niet schadelijk voor me?” Zou je denken inderdaad. Maar alles wat je eet is eigenlijk ‘lichaamsvreemd’. Ook die gezonde spinazie. In je darmen zorgen de enzymen ervoor dat het in begrijpelijke stukjes wordt geknipt, waar je lichaam wat mee kan. Als dit proces nog niet is afgerond komt er dus een lichaamsvreemde stof in je bloed als de sIgA niet oplet. Er kunnen veel redenen zijn waardoor je sIgA overuren moet maken of uiteindelijk uitgeput raakt:

 • Bacteriën
 • Ontsteking
 • Infecties van parasieten
 • Medicijnen (o.a. gebruik van NSAID’s, antibiotica, cortisone en de pil)
 • Tekort aan vitamine A, zink en foliumzuur.
 • Voeding (bijvoorbeeld zemelen, gluten, lectine)
 • Erfelijke aanleg voor hyperpermeabiliteit
 • Chronische stress waardoor het immuunsysteem verzwakt is.

IgG – de ME

Zodra er een indringer in de bloedbaan komt die daar niet hoort, gaan de alarmbellen van je immuunsysteem af. De ME wordt gemobiliseerd. Dit noemen we IgG. Weer een immuun stofje van dezelfde familie als sIgA, maar dan een stapje heftiger.

De IgG is dus de tweede barrière van ons immuunsysteem. Het zit niet in de darm maar in het bloed en zorgt hier dat indringers worden opgeruimd. Bij dat proces maakt je lichaam stoffen aan die ontsteking bevorderend werken. Dat is nodig om de indringers te vernietigen. Als de indringers weg zijn nemen deze stoffen ook weer af. Maar als jij steeds blijft eten waar je niet tegen kunt, is je IgG continu druk. Je bent dan in een staat van paraatheid waarbij je immuunsysteem overactief is. Normaal gesproken hoor je zo te reageren op vreemde indringers zoals een bacterie of een virus, maar níet op die gezonde groene smoothie. Dit overactieve immuunsysteem zorgt op z’n minst voor vermoeidheid. Maar zoals je zag in de lijst met klachten kan het heel veel gevolgen hebben.

Oxidatieve stress

Als je immuunsysteem overactief is, is het zo druk dat het je weerstand verzwakt. Je bent vatbaarder voor virussen, bacteriën en parasieten dan een gezond persoon. Op de lange termijn zorgen de ontsteking bevorderende stoffen ook voor problemen. Uit onderzoek blijkt dat het risico op kanker toeneemt. Die ontsteking bevorderende stoffen produceren namelijk vrije radicalen. Die zorgen weer voor veranderingen in de cel. Dit noemen we oxidatieve stress. Uiteindelijk kan dit leiden tot kanker.

De oxidatieve stress versnelt ook het verouderingsproces en verhoogd het risico op ernstige ziektes zoals hart- en vaatziekten, aderverkalking, ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

Wat kan je zelf doen?

Van een aantal voedingsmiddelen is bekend dat ze een verhoogde kans op overgevoeligheid geven. Je kunt ervoor kiezen steeds één voedingsmiddel wat je verdenkt weg te laten. Doe dit 4 weken. Als je het daarna weer gaat eten en klachten krijgt is het duidelijk dat je dit (nu) niet goed verwerkt. Maar zoals eerder gezegd, soms is een verband tussen eten en klachten moeilijk te zien. Je kunt er dus ook voor kiezen om een voedselintolerantie test te doen. Er zijn wel 270 voedingsmiddelen die getest kunnen worden. En regelmatig zitten er verrassende uitkomsten bij. Gemiddeld hebben personen met een voedselintolerantie last van 4-5 verschillende voedingsmiddelen. Voordeel van de test is dat je veel sneller (en ook zeker) weet waar je niet tegen kunt. Een investering voor de lange termijn van je gezondheid. En bij een goede aanpak zie je snel je klachten afnemen.

Wat kan ik voor je doen?

Aan de hand van je klachten kan ik je adviseren welke tests je kan laten uitvoeren. We kunnen de hoogte van je sIgA meten in je ontlasting. IgG, en ook IgE kunnen we via een bloedtest bekijken. Ook interpreteer ik de uitslag van de tests voor je.

Naast het bepalen van de voedingsmiddelen waarop je reageert, moeten we ook actief werken aan je klachten. Die verdwijnen meestal niet direct als je stopt met het eten van iets waar je niet tegen kan. Je immuunsysteem moet worden versterkt. Want doordat deze lange of kortere tijd overactief is geweest, heeft dat veel gevraagd van je lichaam. Het kan op allerlei vlakken zorgen voor uitputting van je reserves. Die zal je met voeding en/of supplementen kunnen aanvullen. Daarnaast moeten we je darmflora herstellen zodat de sIgA veel beter in staat is om zijn taak uit te voeren. Anders loop je de kans nog meer intoleranties te ontwikkelen. Als je weer klachtenvrij bent en je lichaam is hersteld, is het soms mogelijk om voedingsmiddelen waar je niet tegen kunt toch weer te eten. Maar dan met mate.

Heb je vragen over voedingsintoleranties? Of wil je graag een test laten uitvoeren? Neem dan gerust contact op zodat ik kan meedenken en je laten weten wat ik voor je kan betekenen.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

3 juni 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Wat is SIBO? 5 voorkomende klachten

23 mei 2024
Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: SIBO. Maar wat is SIBO nu eigenlijk echt? En belangrijker nog, wat heeft het voor invloed op je darmgezondheid? ...

Galblaas functie: lees hier de uitleg!

12 april 2024
De galblaas, een kleine zak onder de lever, speelt een essentiële rol in ons spijsverteringssysteem. Hier wordt gal opgeslagen, een vloeistof die 20 keer geconcentreerder is dan ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00