Energie zonder eten

Wat we tegenwoordig als voedsel beschouwen, is eigenlijk slechts een secundaire energie bron. Denk eens terug aan een tijd dat je hartstochtelijk verliefd was. Alles was spannend. Kleuren waren levendig. Je liep met je hoofd in de wolken en vergat te eten. Of denk aan een tijd dat je enorm betrokken was bij een mooi project. Je geloofde in wat je deed en voelde je zelfverzekerd en gestimuleerd. De tijd leek te stoppen. De buitenwereld vervaagde. Je hoefde niet te eten. Er moest iemand langskomen om je eraan te herinneren. Of wat denk je van kinderen die buiten spelen. Als hun moeder roept dat het etenstijd is hebben ze geen honger. Eenmaal aan tafel eet het kind alleen het hoog nodige en rent het weer naar buiten om te spelen. Kinderen leven van primair voedsel. Het plezier, de opwinding en de liefde van hun dagelijks leven geeft hen energie, zodat voedsel secundair is.

Depressief: open je hart voor anderen in plaats van de koelkast

Aan de andere kant, denk aan een tijd waarin je depressief was of je zelfvertrouwen laag was. Je hongerde naar primair voedsel. Secundair voedsel helpt je dan niet. Eet zoveel als je wilt en je zult je nooit tevreden voelen. Zelfs in goede tijden kunnen we, als we laat thuis komen de koelkast opentrekken op zoek naar iets te eten, terwijl we alleen maar een knuffel willen of iemand om mee te praten.

Energie uit primair voedsel

Primair voedsel voedt ons, maar het komt niet op je bord. Hoe meer primair voedsel we ontvangen, hoe minder we afhankelijk zijn van secundair voedsel en hoe meer onze fysieke gezondheid zal verbeteren. Het is wetenschappelijk bewezen. Als je bezig bent met je passies, wanneer je plezier hebt, samen bent met de mensen van wie je houdt, komen er allerlei chemische stofjes vrij in ons lijf zoals endorfines en oxytocine. Beide hebben hele positieve gezondheidseffecten. Ze verlagen het cortisollevel, een stresshormoon dat de vecht-of-vluchtreactie aanstuurt. Veel van ons leven onder stressvolle omstandigheden, die ervoor zorgen dat onze cortisolspiegel chronisch wordt verhoogd. Alles wat die spiegel kan verlagen is gunstig voor je gezondheid. Endorfines verbeteren ook de immuunfunctie en oxytocine (geef elke dag iemand een knuffel), kan de bloeddruk verlagen en de reactie op stressvolle gebeurtenissen verbeteren.

Energie uit secundair voedsel

Het tegenovergestelde is ook waar. Hoe meer we onszelf vullen met secundair voedsel, hoe minder we in staat zijn om het primaire voedsel van het leven te ontvangen. Dat is de reden waarom elke spirituele traditie mensen aanmoedigt om te vasten. Om gedurende het jaar momenten te hebben waarop we onze inname van secundair voedsel verminderen, zodat we ons meer bewust zijn van het primaire voedsel in ons leven.

Ik wil je aanmoedig om je primaire voedselbronnen te verkennen. Maak eens een lijst met vijf eenvoudige dingen die je anders voeden dan het voedsel wat je meestal tot je neemt om energie uit te halen.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Wat is goed voor je huid en darmen? 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen

19 juli 2024
Heb je ooit veranderingen in je huid opgemerkt na een weekend vol ongezond eten, alcoholische versnaperingen of een slechte nachtrust? Huidproblemen zoals acne, rosacea, uitslag en fijne ...

Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

21 juni 2024
Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog ...

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

23 mei 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00