Muizen hebben een karakter. Sommige muizenfamilies zijn nogal bangig, andere meer zelfverzekerd en extravert. Dit verschil is goed te zien bij een proefje. Muizen van twee families werden hierbij op een plateau gezet waar ze vanaf moesten springen. De bange muizen deden hier gemiddeld drie minuten over. De extraverte muizen sprongen er gemiddeld met drie seconden vanaf. De onderzoekers hebben de darmbacteriën van de twee muizenfamilies verwisseld en daarna opnieuw de proef gedaan. En guess what? De bange muizen sprongen er nu veel sneller vanaf. Terwijl de zelfverzekerde muizen er deze keer meer dan een minuut over deden in plaats van drie seconden. Wat heeft dit te maken met hoe darmbacteriën kunnen je karakter beïnvloeden?
Invloed op onze hersenen
Ook bij mensen zien we dat de darmen invloed hebben op onze hersenen. Zo werden bijvoorbeeld de darmbacteriën van een depressief persoon overgezet in een proefdier, wat vervolgens ook depressief gedrag vertoonde. Dus ja, darmbacteriën kunnen je karakter beïnvloeden. Waarom passen we deze verwisseling van darmbacteriën nog niet op grote schaal toe? Ik zie het al voor me. “Dokter, doet u mij maar wat darmbacteriën van iemand met bergen geduld.” Alle gekheid op een stokje, zo werkt het natuurlijk niet. Verschillende onderzoekers waarschuwen zelfs. We weten nog te weinig van darmbacteriën. Het is al een paar keer gebeurd dat iemand die de darmflora van een persoon met overgewicht had gekregen, zelf ook dik werd. Zo ver gaat de invloed van deze mini beestjes dus.
Bad guys
Ook in mijn praktijk komen mensen waarbij het in eerste instantie lijkt of de gezondheidsklacht niets met de darm te maken heeft. Klachten als prikkelbaarheid, depressiviteit, eczeem of bijvoorbeeld hormonale klachten kunnen toch echt veroorzaakt worden door te weinig goede darmbacteriën maar ook doordat er ‘bad guys’ in je darmen wonen zoals een parasiet of schimmel. De stofjes die zij produceren kunnen via je bloed overal terecht komen, zelfs in je hersenen, met alle gevolgen van dien. Door de darmen grondig aan te pakken kunnen deze sterk verbeteren. Het lichaam is dan weer in staat om voedingsstoffen goed op te nemen en zelf de ongewenste darmbezoekers naar de uitgang te loodsen. En dat is wat we willen. Met genoeg goede darmbacteriën voel je je weer fit en blij.
Ontlastingonderzoek
Ben je benieuwd hoe het gesteld is met jou goede darmbewoners? Doe dan een ontlastingsonderzoek via mijn praktijk. Je krijgt uitgebreid uitleg over de uitslag. En advies over hoe je je darmen kunt verbeteren. De test bevat informatie over de vertering van je voedsel. De aanwezigheid van je goede darmbacteriën, gisten, negatieve bacteriën en schimmels. Je weet hoe goed je darm in staat is je te beschermen tegen bad guys en of er aanleiding is om te denken aan een voedselintolerantie.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan heb ik nog een leuke lees tip voor je: ‘Het brein in je buik’ van Justin Sonneberg.
Maar hoe zit dat precies? Darmbacteriën verteren toch ons eten? Hoe kan het dan dat ze invloed hebben op onze hersenen? Dat zit zo. Darmbacteriën maken signaalstofjes waarmee ze boodschappen uitzenden in je lichaam. Heb je goede darmbacteriën dan hebben die stofjes ook een gunstig effect op jou. Huist er echter een naarling in je darm zoals een parasiet of een schimmel, dan worden er signaalstofjes geproduceerd die een negatief effect hebben op jou. Via het bloed en de hersen-darmzenuw komen ze overal in je lichaam terecht. Met alle gevolgen van dien. Dus ja, die prikkelbaarheid, depressiviteit, eczeem of bijvoorbeeld hormonale klachten kunnen inderdaad veroorzaakt worden door je darmbewoners.
Wil je weten hoe het gesteld is met de twee kilo mini bewoners uit jouw darmen? Neem gerust contact op om een fecesonderzoek te laten uitvoeren.