Hoe darmbacteriën je karakter kunnen beïnvloeden.

Muizen hebben een karakter. Sommige muizenfamilies zijn nogal bangig, andere meer zelfverzekerd en extravert. Dit verschil is goed te zien bij een proefje. Muizen van twee families werden hierbij op een plateau gezet waar ze vanaf moesten springen. De bange muizen deden hier gemiddeld drie minuten over. De extraverte muizen sprongen er gemiddeld met drie seconden vanaf. De onderzoekers hebben de darmbacteriën van de twee muizenfamilies verwisseld en daarna opnieuw de proef gedaan. En guess what? De bange muizen sprongen er nu veel sneller vanaf. Terwijl de zelfverzekerde muizen er deze keer meer dan een minuut over deden in plaats van drie seconden. Wat heeft dit te maken met hoe darmbacteriën kunnen je karakter beïnvloeden?

Invloed op onze hersenen

Ook bij mensen zien we dat de darmen invloed hebben op onze hersenen. Zo werden bijvoorbeeld de darmbacteriën van een depressief persoon overgezet in een proefdier, wat vervolgens ook depressief gedrag vertoonde. Dus ja, darmbacteriën kunnen je karakter beïnvloeden. Waarom passen we deze verwisseling van darmbacteriën nog niet op grote schaal toe? Ik zie het al voor me. “Dokter, doet u mij maar wat darmbacteriën van iemand met bergen geduld.” Alle gekheid op een stokje, zo werkt het natuurlijk niet. Verschillende onderzoekers waarschuwen zelfs. We weten nog te weinig van darmbacteriën. Het is al een paar keer gebeurd dat iemand die de darmflora van een persoon met overgewicht had gekregen, zelf ook dik werd. Zo ver gaat de invloed van deze mini beestjes dus.

Bad guys

Ook in mijn praktijk komen mensen waarbij het in eerste instantie lijkt of de gezondheidsklacht niets met de darm te maken heeft. Klachten als prikkelbaarheid, depressiviteit, eczeem of bijvoorbeeld hormonale klachten kunnen toch echt veroorzaakt worden door te weinig goede darmbacteriën maar ook doordat er ‘bad guys’ in je darmen wonen zoals een parasiet of schimmel. De stofjes die zij produceren kunnen via je bloed overal terecht komen, zelfs in je hersenen, met alle gevolgen van dien. Door de darmen grondig aan te pakken kunnen deze sterk verbeteren. Het lichaam is dan weer in staat om voedingsstoffen goed op te nemen en zelf de ongewenste darmbezoekers naar de uitgang te loodsen. En dat is wat we willen. Met genoeg goede darmbacteriën voel je je weer fit en blij.

Ontlastingonderzoek

Ben je benieuwd hoe het gesteld is met jou goede darmbewoners? Doe dan een ontlastingsonderzoek via mijn praktijk. Je krijgt uitgebreid uitleg over de uitslag. En advies over hoe je je darmen kunt verbeteren. De test bevat informatie over de vertering van je voedsel. De aanwezigheid van je goede darmbacteriën, gisten, negatieve bacteriën en schimmels. Je weet hoe goed je darm in staat is je te beschermen tegen bad guys en of er aanleiding is om te denken aan een voedselintolerantie.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan heb ik nog een leuke lees tip voor je: ‘Het brein in je buik’ van Justin Sonneberg.

Maar hoe zit dat precies? Darmbacteriën verteren toch ons eten? Hoe kan het dan dat ze invloed hebben op onze hersenen? Dat zit zo. Darmbacteriën maken signaalstofjes waarmee ze boodschappen uitzenden in je lichaam.  Heb je goede darmbacteriën dan hebben die stofjes ook een gunstig effect op jou. Huist er echter een naarling in je darm zoals een parasiet of een schimmel, dan worden er signaalstofjes geproduceerd die een negatief effect hebben op jou. Via het bloed en de hersen-darmzenuw komen ze overal in je lichaam terecht. Met alle gevolgen van dien. Dus ja, die prikkelbaarheid, depressiviteit, eczeem of bijvoorbeeld hormonale klachten kunnen inderdaad veroorzaakt worden door je darmbewoners.

Wil je weten hoe het gesteld is met de twee kilo mini bewoners uit jouw darmen? Neem gerust contact op om een fecesonderzoek te laten uitvoeren.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Wat je moet weten over spijsverteringsenzymen: feiten en fabels!

13 september 2024
Spijsverteringsenzymen zijn onmisbaar voor een goede voedselvertering, maar er bestaan veel misverstanden over deze belangrijke stoffen. In deze blog leggen we op een heldere en toegankelijke manier ...

Darmparasiet klachten, oorzaak en behandeling. Lees hier meer!

16 augustus 2024
Darmparasieten zijn microscopisch kleine organismen die in je darmen leven. Hoewel dit misschien beangstigend klinkt, is het goed om te weten dat veel darmparasieten onschadelijk zijn. Maar ...

Wat is goed voor je huid en darmen? 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen

19 juli 2024
Heb je ooit veranderingen in je huid opgemerkt na een weekend vol ongezond eten, alcoholische versnaperingen of een slechte nachtrust? Huidproblemen zoals acne, rosacea, uitslag en fijne ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00