Hoe houd je je darmen gezond tijdens de feestdagen? 7 tips!

Het is weer zover. Je mag je receptenboeken weer van zolder pakken en je voorbereiden op de leukste maand van het jaar: december! Althans dat vind ik. Misschien zie jij wel tegen deze maand op, omdat je nu al weet dat deze maand een regelrechte ramp voor je darmen gaat zijn. En daarom hebben wij deze speciale sinterkerstblog gemaakt. Want hoe houd je je darmen gezond tijdens de feestdagen? In dit artikel geven we je zeven tips.

We proppen ons massaal vol tijdens de feestdagen, ook al weten we dat onze darmen daar niet blij mee zijn.

Waarom kun je niet stoppen met pepernoten eten?

Dit antwoord is eigenlijk simpel. Schaarste. Pepernoten zijn er maar een bepaald gedeelte van het jaar. Als ze dan eindelijk in de supermarkt liggen, voelt het voor veel mensen alsof ze die pepernoten dan gewoon moeten kopen.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de samenstelling van pepernoten. Pepernoten hebben een hoge dooreetfactor. Dat betekent dat ze zo worden gemaakt dat ze bijna onweerstaanbaar zijn. Ze zijn knapperig en zorgen voor een smaakexplosie die vervolgens nog een tijdje in je mond blijft hangen. Je eet al gauw gedachteloos een hele zak leeg. Ook al heb je eigenlijk helemaal geen honger.

En wat denk je van de beleving die pepernoten oproepen? Dat maakt ook dat veel mensen pepernoten kopen onder het mom: “Het hoort bij de tijd van het jaar.”

De buikpijn komt later pas

Pepernoten zijn echt een genot voor je smaakpapillen, maar een drama voor je maag en darmen. Pepernoten zitten onder andere vol met suiker, een grote boosdoener voor je darmgezondheid. Slechte darmbacteriën zijn gek op suiker. Ze kunnen ervan groeien. Hierdoor wordt de verhouding goede en slechte darmbacteriën verstoord. Door deze verstoring en andere stoffen hebben pepernoten een laxerend effect. Dit merk je natuurlijk niet direct. Dat duurt even.

Als jij darmklachten hebt, raad ik je aan om de pepernoten dit jaar te laten staan en eerst jouw darmflora weer in balans te brengen om ergere gezondheidsproblemen te voorkomen.

En dan hebben we natuurlijk ook nog de kerstdagen

Als we samen met andere mensen zijn, eten we meer dan wanneer we alleen zijn. Dit heet het sociale-facilitatie-effect. Hoe meer mensen aan tafel, hoe meer iedereen eet. Dat is op zich niet erg, maar als je dagelijks buikpijn hebt, beperkt wordt in de dingen die je kunt doen en geen begrip krijgt uit je omgeving, zijn de eetmomenten met kerst funest. Hoe fijn zou het zijn als je weer voluit kunt leven? Weer echt mee kunt doen en spontane acties kunt ondernemen?

Ik hoop je met onderstaande stappen met zo min mogelijk klachten door de feestdagen heen te kunnen helpen.

Hoe houd je je darmen gezond tijdens de feestdagen

Hoe houd je je darmen gezond tijdens de feestdagen? Lees deze 7 tips:

Kies bewust

Weet jij dat je darmkrampen en een opgeblazen buik krijgt van brood? Neem het dan met mate of helemaal niet. Verzorg je de kerstbrunch bij jou thuis? Koop dan glutenvrij brood.

Vol is vol

Ook tijdens de feestdagen is het belangrijk om goed te luisteren naar je honger -en verzadigingsgevoel. Zit je vol, stop dan met eten. 

Je hoeft niet bang te zijn voor vet

Vetten zijn gezond. Extra vierge olijfolie zit vol met omega 9-vetzuren en verschillende ontstekingsremmende stoffen. Let alleen op transvet. Transvet zit in sauzen, chips, zoutjes, koek, snoep en soepen. Transvet verhoogt ongunstig LDL-cholesterol en verlaagt het gezonde cholesterol. Daarnaast verhoogt het de kans op kanker en overgewicht en het immuunsysteem werkt minder goed. En je immuunsysteem is op zijn beurt weer belangrijk voor je de darmgezondheid. Kun jij chips maar moeilijk laten staan? Lees dan deze blog.

Zorg dat je voldoende groente en fruit eet

Zet de stoofperen maar vast op het vuur, want ze zitten vol met vezels en antioxidanten. Ze kunnen buikpijn verlichten en een opgeblazen buik verminderen. Dankzij de vezels helpen stoofperen ook tegen diarree. 

Let op voedselcombinaties

Merk jij dat je na het eten van een bepaald soort maaltijd last krijgt van winderigheid of een opgeblazen gevoel krijgt? Voor jou (maar eigenlijk voor iedereen) is het dan extra belangrijk om te letten op welke combinaties je eet. We eten maar en we eten maar en ondertussen verwachten we dat onze darmen alle rotzooi weer netjes opruimen. Maar zo werkt het niet. Sommige voedselcombinaties zijn wat veel gevraagd voor je darmen. De hoofdregel die iedereen zou moeten onthouden is: combineer geen fruit met koolhydraten (zetmeel). Meer weten over voedselcombinaties? Klik dan hier.

Ontspan

Als je gevoelig bent voor stress tijdens de feestdagen, is het voor je darmen des te belangrijker om te ontspannen. Stress kan maag- en darmklachten veroorzaken. Dat is vervelend voor jou en zonde van al het lekkere eten dat je misschien moet laten staan. Maak overdag bijvoorbeeld een wandeling. Dit is goed om te ontspannen en daarnaast ben je gelijk lekker in beweging wat ook weer goed is voor je darmen.

Wissel alcohol en water met elkaar af

Tijdens de feestdagen drinken we over het algemeen meer alcohol dan normaal, waardoor je darmen heftig kunnen reageren. Houd je van een glaasje wijn? Wissel alcohol en water dan met elkaar af. Water zorgt ervoor dat vezels goed hun werk kunnen doen, waardoor je ontlasting soepel blijft.

Wil jij weer kunnen vertrouwen op je lichaam en verlang je naar een leven waarin je dingen weer ‘gewoon’ kunt doen? Klik dat op de knop hieronder.

Hoe houd jij je darmen gezond tijdens de feestdagen?

Speciaal voor jou geselecteerd:

Wat is goed voor je huid en darmen? 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen

19 juli 2024
Heb je ooit veranderingen in je huid opgemerkt na een weekend vol ongezond eten, alcoholische versnaperingen of een slechte nachtrust? Huidproblemen zoals acne, rosacea, uitslag en fijne ...

Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

21 juni 2024
Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog ...

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

23 mei 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00