Last van maagzuur? Veel mensen grijpen naar maagzuurremmers, om snel van de ongemakken af te komen. Maar wist je al dat maagzuur niet altijd betekent dat je te veel maagzuur hebt? Het kan ook duiden op een tekort… Voordat je naar maagzuurremmers grijpt, is het verstandig om te overwegen of jouw symptomen verband houden met een tekort aan maagzuur. Lees hier waarom je niet altijd direct naar een maagzuurremmer moet te grijpen, als je last hebt van brandend maagzuur.
Het belang van maagzuur voor een gezond lichaam
Maagzuur is niet zomaar een vervelende substantie in ons lichaam, het heeft belangrijke functies die verder gaan dan alleen het verteren van voedsel. Het helpt bij de afbraak van voedsel en zorgt ervoor dat voedingsstoffen optimaal worden opgenomen in ons lichaam. Daarnaast speelt maagzuur een rol in het doden van schadelijke virussen en bacteriën die ons via voedsel kunnen bereiken. Kortom, maagzuur is heel belangrijk voor het behoud van een gezond lichaam.
Waarom maagzuurtekort tot problemen kan leiden?
Als je lichaam onvoldoende maagzuur produceert, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Eén daarvan is dat voedsel te lang in de maag blijft liggen en niet goed wordt verteerd. Dit kan leiden tot een ‘rottingsmilieu’ in de maag, waarbij het voedsel begint te gisten. Dit fermentatieproces kan oprispingen en ongemak veroorzaken, omdat de gassen die tijdens het gisten vrijkomen, uit de maag willen ontsnappen. Dit kan een zure smaak in de keel veroorzaken, wat mensen vaak ten onrechte associëren met een teveel aan maagzuur.
Bovendien kunnen bij onvoldoende maagzuur slechte virussen en bacteriën die normaal gesproken zouden worden gedood door het zure milieu van de maag, de darmen binnenkomen. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen en gezondheidsproblemen. Voedsel dat niet zuur genoeg in de darmen terechtkomt, kan ook problemen veroorzaken, omdat de afgifte van spijsverteringsenzymen wordt beïnvloed door de zuurgraad in de maag. Hierdoor wordt voedsel niet goed verteerd en opgenomen, wat kan resulteren in een voedingsbodem voor schadelijke bacteriën en zelfs het ontstaan van het zogenaamde SIBO-syndroom.
Symptomen van een tekort aan maagzuur
Een tekort aan maagzuur, ook wel hypochloorhydrie genoemd, kan verschillende symptomen en gezondheidsproblemen veroorzaken. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan maagzuur:
- Brandend maagzuur: Hoewel dit paradoxaal lijkt, kan een tekort aan maagzuur leiden tot brandend maagzuur, omdat onvoldoende zuur de sluitspier tussen de maag en de slokdarm niet goed kan sluiten, waardoor maagzuur terugvloeit naar de slokdarm.
- Spijsverteringsproblemen: Onvoldoende maagzuur leidt vaak tot moeilijkheden bij het verteren van voedsel. Dit kan zich uiten in een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie of diarree.
- Slechte opname van voedingsstoffen: Maagzuur is nodig voor de absorptie van veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine B12, ijzer en calcium. Een tekort aan maagzuur kan leiden tot voedingstekorten.
- Slechte adem: Onvoldoende maagzuur kan de groei van slechte bacteriën in de maag bevorderen, wat vaak een slechte adem veroorzaakt.
- Voedselallergieën en intoleranties: Een gebrek aan maagzuur kan leiden tot onvoldoende afbraak van voedingsmiddelen, wat op zijn beurt voedselallergieën en intoleranties veroorzaakt.
- Gewichtsproblemen: Sommige mensen met een tekort aan maagzuur hebben moeite met het behouden van een gezond gewicht, mogelijk omdat de slechte spijsvertering en opname van voedingsstoffen de eetlust kunnen beïnvloeden.
- Misselijkheid en braken: Gevoelens van misselijkheid en braken kunnen optreden, vooral na het eten.
- Huidproblemen: Een tekort aan maagzuur kan leiden tot huidproblemen, zoals acne, omdat het lichaam moeite heeft om bepaalde voedingsstoffen te verwerken die belangrijk zijn voor een gezonde huid.
- Fermentatie en oprispingen: Voedsel dat niet goed wordt verteerd in de maag kan gaan fermenteren en gasvorming veroorzaken, wat resulteert in oprispingen, boeren en een opgeblazen gevoel.
Wat wij voor jou kunnen betekenen?
Orthomoleculaire therapie richt zich op het optimaliseren van de voedingsstoffen in het lichaam om de gezondheid te verbeteren en gezondheidsproblemen aan te pakken.
Last van maagzuur? Darmklinique kan je helpen! Wij kunnen voor je vaststellen of het gaat om een tekort of een overschot aan maagzuur. Door dit eerst vast te stellen kunnen we middels een uitgebreid onderzoek de gevolgen die kunnen ontstaan door een gebrek aan maagzuur aanpakken.
We kunnen een aangepast dieetplan opstellen dat helpt bij het verminderen van maagzuurklachten. Daarnaast kunnen specifieke voedingssupplementen je helpen om de spijsvertering te ondersteunen en het maagzuur in balans te brengen. We geven je graag advies over welke voedingssupplementen geschikt zijn. Naast voedingsadvies geven we ook leefstijladvies.
Maagzuurproblemen kunnen ook verband houden met andere gezondheidsproblemen, zoals voedselintoleranties, stress of voedingsdeficiënties. Samen zoeken we naar de onderliggende oorzaak van het probleem! Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op.
Een belangrijk aspect van orthomoleculaire therapie is het monitoren van de voortgang en het aanpassen van het behandelplan, indien nodig. Dit zorgt ervoor dat de therapie effectief is en dat eventuele veranderingen in de gezondheidstoestand daadwerkelijk worden opgemerkt.
Last van maagzuur? En wil je meer tips en advies ontvangen? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten. Download ook eens ons E-book voor tips!
Last van maagzuur? En wil je meer tips en advies ontvangen? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten. Download ook eens ons E-book voor tips!