Last van maagzuur? Lees hier alles over maagzuur!

Last van maagzuur? Veel mensen grijpen naar maagzuurremmers, om snel van de ongemakken af te komen. Maar wist je al dat maagzuur niet altijd betekent dat je te veel maagzuur hebt? Het kan ook duiden op een tekort… Voordat je naar maagzuurremmers grijpt, is het verstandig om te overwegen of jouw symptomen verband houden met een tekort aan maagzuur. Lees hier waarom je niet altijd direct naar een maagzuurremmer moet te grijpen, als je last hebt van brandend maagzuur.

Het belang van maagzuur voor een gezond lichaam

Maagzuur is niet zomaar een vervelende substantie in ons lichaam, het heeft belangrijke functies die verder gaan dan alleen het verteren van voedsel. Het helpt bij de afbraak van voedsel en zorgt ervoor dat voedingsstoffen optimaal worden opgenomen in ons lichaam. Daarnaast speelt maagzuur een rol in het doden van schadelijke virussen en bacteriën die ons via voedsel kunnen bereiken. Kortom, maagzuur is heel belangrijk voor het behoud van een gezond lichaam.

Waarom maagzuurtekort tot problemen kan leiden?

Als je lichaam onvoldoende maagzuur produceert, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Eén daarvan is dat voedsel te lang in de maag blijft liggen en niet goed wordt verteerd. Dit kan leiden tot een ‘rottingsmilieu’ in de maag, waarbij het voedsel begint te gisten. Dit fermentatieproces kan oprispingen en ongemak veroorzaken, omdat de gassen die tijdens het gisten vrijkomen, uit de maag willen ontsnappen. Dit kan een zure smaak in de keel veroorzaken, wat mensen vaak ten onrechte associëren met een teveel aan maagzuur.

Bovendien kunnen bij onvoldoende maagzuur slechte virussen en bacteriën die normaal gesproken zouden worden gedood door het zure milieu van de maag, de darmen binnenkomen. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen en gezondheidsproblemen. Voedsel dat niet zuur genoeg in de darmen terechtkomt, kan ook problemen veroorzaken, omdat de afgifte van spijsverteringsenzymen wordt beïnvloed door de zuurgraad in de maag. Hierdoor wordt voedsel niet goed verteerd en opgenomen, wat kan resulteren in een voedingsbodem voor schadelijke bacteriën en zelfs het ontstaan van het zogenaamde SIBO-syndroom.

Symptomen van een tekort aan maagzuur

Een tekort aan maagzuur, ook wel hypochloorhydrie genoemd, kan verschillende symptomen en gezondheidsproblemen veroorzaken. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan maagzuur:

  • Brandend maagzuur: Hoewel dit paradoxaal lijkt, kan een tekort aan maagzuur leiden tot brandend maagzuur, omdat onvoldoende zuur de sluitspier tussen de maag en de slokdarm niet goed kan sluiten, waardoor maagzuur terugvloeit naar de slokdarm.
  • Spijsverteringsproblemen: Onvoldoende maagzuur leidt vaak tot moeilijkheden bij het verteren van voedsel. Dit kan zich uiten in een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie of diarree.
  • Slechte opname van voedingsstoffen: Maagzuur is nodig voor de absorptie van veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine B12, ijzer en calcium. Een tekort aan maagzuur kan leiden tot voedingstekorten.
  • Slechte adem: Onvoldoende maagzuur kan de groei van slechte bacteriën in de maag bevorderen, wat vaak een slechte adem veroorzaakt.
  • Voedselallergieën en intoleranties: Een gebrek aan maagzuur kan leiden tot onvoldoende afbraak van voedingsmiddelen, wat op zijn beurt voedselallergieën en intoleranties veroorzaakt.
  • Gewichtsproblemen: Sommige mensen met een tekort aan maagzuur hebben moeite met het behouden van een gezond gewicht, mogelijk omdat de slechte spijsvertering en opname van voedingsstoffen de eetlust kunnen beïnvloeden.
  • Misselijkheid en braken: Gevoelens van misselijkheid en braken kunnen optreden, vooral na het eten.
  • Huidproblemen: Een tekort aan maagzuur kan leiden tot huidproblemen, zoals acne, omdat het lichaam moeite heeft om bepaalde voedingsstoffen te verwerken die belangrijk zijn voor een gezonde huid.
  • Fermentatie en oprispingen: Voedsel dat niet goed wordt verteerd in de maag kan gaan fermenteren en gasvorming veroorzaken, wat resulteert in oprispingen, boeren en een opgeblazen gevoel.
Wat wij voor jou kunnen betekenen?

Orthomoleculaire therapie richt zich op het optimaliseren van de voedingsstoffen in het lichaam om de gezondheid te verbeteren en gezondheidsproblemen aan te pakken.

Last van maagzuur? Darmklinique kan je helpen! Wij kunnen voor je vaststellen of het gaat om een tekort of een overschot aan maagzuur. Door dit eerst vast te stellen kunnen we middels een uitgebreid onderzoek de gevolgen die kunnen ontstaan door een gebrek aan maagzuur aanpakken.

We kunnen een aangepast dieetplan opstellen dat helpt bij het verminderen van maagzuurklachten. Daarnaast kunnen specifieke voedingssupplementen je helpen om de spijsvertering te ondersteunen en het maagzuur in balans te brengen. We geven je graag advies over welke voedingssupplementen geschikt zijn. Naast voedingsadvies geven we ook leefstijladvies.

Maagzuurproblemen kunnen ook verband houden met andere gezondheidsproblemen, zoals voedselintoleranties, stress of voedingsdeficiënties. Samen zoeken we naar de onderliggende oorzaak van het probleem! Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Een belangrijk aspect van orthomoleculaire therapie is het monitoren van de voortgang en het aanpassen van het behandelplan, indien nodig. Dit zorgt ervoor dat de therapie effectief is en dat eventuele veranderingen in de gezondheidstoestand daadwerkelijk worden opgemerkt.

Last van maagzuur? En wil je meer tips en advies ontvangen? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten. Download ook eens ons E-book voor tips!

Last van maagzuur? En wil je meer tips en advies ontvangen? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten. Download ook eens ons E-book voor tips!

Speciaal voor jou geselecteerd:

Galblaas functie: lees hier de uitleg!

12 april 2024
De galblaas, een kleine zak onder de lever, speelt een essentiële rol in ons spijsverteringssysteem. Hier wordt gal opgeslagen, een vloeistof die 20 keer geconcentreerder is dan ...

Darm dysbiose: Wat je moet weten!

11 maart 2024
Darm dysbiose is een toestand waarbij de natuurlijke balans van micro-organismen in je darmen verstoord raakt. Dit evenwicht is cruciaal voor je gezondheid, aangezien deze microben een sleutelrol spelen in de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs je gemoedstoestand. Wanneer deze balans uit evenwicht raakt, kun je last krijgen van diverse symptomen, wat wijst op een disbalans in de darmen. Bij Darmklinique zien we het als onze missie om bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde darmflora en hoe je deze kunt onderhouden.

Overgang en darmklachten: oorzaken en tips!

10 januari 2024
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, welke gepaard gaat met tal van veranderingen in het lichaam. Terwijl velen bekend zijn met symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen, kunnen ook darmklachten een vervelende bijkomstigheid zijn. In deze blog vertellen we je meer over de overgang en darmklachten, wat de oorzaken zijn en geven we tips om darmklachten te verlichten tijdens de overgang!

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00