Lekkende darm herstellen, hoe doe je dat?

Een lekkende darm, ook wel intestinale hyperpermeabiliteit genoemd, is een aandoening waarbij de integriteit van de darmwand is aangetast. Hierdoor kunnen onverteerde voedseldeeltjes, gifstoffen en bacteriën in de bloedbaan lekken. De aandoening wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder ontstekingsreacties, voedselintoleranties en auto-immuunziekten. In deze blog vertellen we je meer over een lekkende darm herstellen en hoe je de darmgezondheid kunt verbeteren.

Symptomen van een lekkende darm

Bij een lekkende darm kunnen er verschillende symptomen optreden:

  • Spijsverteringsproblemen: Buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en constipatie kunnen voorkomen.
  • Voedselintoleranties: Mensen met een lekkende darm kunnen intoleranties ontwikkelen voor voedingsmiddelen die ze voorheen zonder problemen konden verdragen.
  • Vermoeidheid: Je kunt last krijgen van onverklaarbare vermoeidheid en een verzwakt gevoel, vaak als gevolg van voedingsstoffenmalabsorptie en ontstekingsreacties.
  • Huidproblemen: Eczeem, acne, psoriasis en andere huidaandoeningen kunnen ontstaan als gevolg van de ontstekingsreacties.
  • Gewrichtspijn en spierpijn: Ontsteking als gevolg van een lekkende darm kan leiden tot gewrichts- en spierpijn.
  • Hoofdpijn en migraine: Ontsteking en voedingsstoffenmalabsorptie kunnen bijdragen aan het ontstaan van hoofdpijn en migraine.
  • Auto-immuunziekten: Een lekkende darm kan het risico op auto-immuunziekten vergroten, omdat het immuunsysteem reageert op de gelekte moleculen.
  • Onverklaarbare gewichtsschommelingen: Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename kan optreden als gevolg van een verminderde opname van voedingsstoffen.
  • Slechte concentratie en stemmingswisselingen: Ontstekingen kunnen de hersenfunctie beïnvloeden en leiden tot problemen met concentratie, geheugen en stemmingswisselingen.

Lekkende darm herstellen: tips!

Identificeer en elimineer triggers

Het eerste en belangrijkste aspect van een lekkende darm herstellen is het identificeren en elimineren van de triggers die de darmwand beschadigen. Voedselallergieën, intoleranties, stress, bepaalde medicijnen en ongezonde voedingskeuzes kunnen allemaal bijdragen aan intestinale hyperpermeabiliteit. Identificeer welke voedingsmiddelen triggers kunnen zijn voor de klachten die je ervaart. Schrap deze voedingsmiddelen en ontdek of het beter gaat. Als je merkt dat het beter gaat kun je één voor één de voedingsmiddelen weer toevoegen aan je dieet.

Voed je darmen

Je kunt de darmflora verbeteren met voeding! Het voeden van je darmen met voedzame voedingsmiddelen is essentieel voor een lekkende darm herstellen. Je voedingspatroon moet rijk aan vezels zijn, gezonde vetten, eiwitten en antioxidantrijke groenten en fruit. Voedingsmiddelen zoals probiotische yoghurt, kefir, zuurkool en kombucha kunnen helpen om het evenwicht van gezonde darmbacteriën te bevorderen en de darmwand te versterken. Prebiotische voedingsmiddelen zoals uien, knoflook en asperges stimuleren de groei van gunstige darmbacteriën en ondersteunen de darmgezondheid ook. Maar let op, als je dit probeert op een darm die te ver geirriteerd is kan het juist weer averechts werken. Dan moet je eerst rust brengen in de darmen. 

Vul aan met supplementen 

Bepaalde supplementen kunnen helpen bij het herstellen van een lekkende darm. Glutamine, een aminozuur dat essentieel is voor de darmwand, helpt bij het herstel van beschadigd weefsel. Zink is ook belangrijk voor de darmgezondheid, omdat het helpt bij de reparatie van de darmwand en het immuunsysteem ondersteunt. Daarnaast kunnen visolie en kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen hebben die de genezing bevorderen.

Verminder stress

Stress heeft een negatieve invloed op de darmgezondheid en kunnen het herstelproces vertragen. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en wandelen kan helpen de stressniveaus te verminderen en bijdragen aan het herstel van de lekkende darm.

Zorg voor voldoende slaap

Een goede nachtrust is van vitaal belang voor het genezen van een lekkende darm. Tijdens de slaap heeft het lichaam de kans om zichzelf te herstellen en te regenereren, inclusief het darmweefsel. Zorg voor een regelmatig slaappatroon en probeer 7-9 uur slaap per nacht te krijgen. 

Beperk medicatiegebruik

Sommige medicijnen, zoals niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s) en antibiotica, kunnen bijdragen aan darmproblemen. Als het mogelijk is, overleg dan met een arts over alternatieve behandelingen of strategieën om het gebruik van deze medicijnen te verminderen.

lekkende darm herstellen (voeding)

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wil je een lekkende darm herstellen? Wij kunnen je helpen met het opsporen van voedselintoleranties en verkeerde bacteriën, het vinden van de juiste supplementen en het geven van voedingsadvies. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing.

Heb je last van buikklachten? Bijvoorbeeld een opgeblazen buik, buikpijn of diarree? Download dan mijn gratis e-book!

Speciaal voor jou geselecteerd:

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

3 juni 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Wat is SIBO? 5 voorkomende klachten

23 mei 2024
Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: SIBO. Maar wat is SIBO nu eigenlijk echt? En belangrijker nog, wat heeft het voor invloed op je darmgezondheid? ...

Galblaas functie: lees hier de uitleg!

12 april 2024
De galblaas, een kleine zak onder de lever, speelt een essentiële rol in ons spijsverteringssysteem. Hier wordt gal opgeslagen, een vloeistof die 20 keer geconcentreerder is dan ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00