Hoe werkt de Neurotransmittertest
Ervaar je naast darmklachten ook stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, weinig energie of moeite met ontspannen? Dan is de kans groot dat je neurotransmitters een rol spelen in jouw klachten. Een neurotransmittertest kan helpen om inzicht te krijgen in deze processen en de balans van je neurotransmitters in kaart te brengen.
Wanneer de functie van neurotransmitters verstoord is, kan dit zich uiten in symptomen zoals angstgevoelens, verhoogde prikkelbaarheid, minder plezier in dagelijkse activiteiten, ongeremde of juist verminderde eetlust, een trage stofwisseling, moeite met emotiecontrole, verminderde slaapkwaliteit en aanhoudende vermoeidheid.
Hoewel we bij neurotransmitters vaak aan de hersenen denken, maken je darmen en immuunsysteem gebruik van precies dezelfde stoffen. Sterker nog, een groot deel van de neurotransmitters, zoals serotonine, wordt in de darmen geproduceerd – maar liefst 90%!
Met een neurotransmittertest kun je achterhalen of je darmen voldoende neurotransmitters aanmaken. Zo krijg je niet alleen meer inzicht in de oorzaak van je klachten, maar kun je ook gericht werken aan herstel.
Waarom vinden wij neurotransmitters zo belangrijk in de behandeling van de darmen?
Onze darmen functioneren niet goed als ze niet ontspannen zijn. De Engelsen omschrijven dit treffend als de ‘rest and digest’-stand. Neurotransmitters spelen een cruciale rol bij het bereiken van deze ontspanning.
Darmbacteriën hebben een grote invloed op de aanmaak van neurotransmitters. Voor een goede productie heb je voldoende van bepaalde gunstige bacteriën nodig. Tegelijkertijd kunnen ongunstige bacteriën juist gestimuleerd worden om te groeien wanneer er een tekort aan neurotransmitters is.
Een voorbeeld hiervan:
Om adrenaline af te breken, heeft je lichaam het enzym COMT nodig. Bij veel mensen met darmklachten functioneert COMT niet optimaal. Als je veel adrenaline aanmaakt en COMT niet goed werkt, worden de afbraakproducten in je darmen gedumpt. Schimmels en gramnegatieve bacteriën gedijen hier uitstekend op, waardoor de stress in je darmen blijft voortduren.
Heb je het idee dat je neurotransmitters uit balans zijn? Een neurotransmittertest kan inzicht geven in hoe het ervoor staat. Deze test helpt je zwart-op-wit te begrijpen welke factoren bijdragen aan je klachten en hoe je dit kunt aanpakken. Wil je weten of jouw neurotransmitters in balans zijn? Doe dan een neurotransmittertest en ontdek de onderliggende oorzaken.
4o
Welke neurotransmitters meten we?
Dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine zijn de neurotransmitters die het eenvoudigst te meten en te beïnvloeden zijn, met het grootste effect op je welzijn. Daarom richten wij ons specifiek op deze stoffen.
Omdat deze neurotransmitters nauw samenwerken binnen het 24-uurs waak-slaapritme, fluctueren hun niveaus gedurende de dag. Het meten van neurotransmitters via bloedonderzoek biedt daarom weinig waarde, aangezien dit slechts een momentopname is. In plaats daarvan kiezen wij voor een neurotransmittertest op basis van een goed gevalideerde vragenlijst.
Met deze neurotransmittertest krijgen we een breder en accurater beeld van je neurotransmitterbalans over een langere periode. Dit stelt ons in staat om beter inzicht te krijgen in je situatie en gerichter te handelen.
Dopamine, acetylcholine, GABA
en serotonine in het kort
Dopamine
Bij voldoende dopamine:
Je voelt je energiek, alert en gemotiveerd. Je hebt een sterke concentratie, focus en daadkracht, bent besluitvaardig en straalt zelfvertrouwen uit. Kracht, doorzettingsvermogen, doelgerichtheid en wilskracht kenmerken je gedrag, en je hebt een gezonde competitieve instelling.
Bij een tekort aan dopamine:
Je ervaart een gebrek aan energie in je brein, hebt moeite met alertheid, concentratie en doorzettingsvermogen. Je voelt je vaak lusteloos, bent snel afgeleid en emotioneel. Uitstelgedrag is een veelvoorkomend probleem, en het maken van keuzes voelt als een grote uitdaging.
GABA:
Bij voldoende GABA:
Je bent betrouwbaar, georganiseerd en gestructureerd. Je komt graag op tijd, bent punctueel, zorgzaam en behulpzaam. Je houdt van controle, bent rationeel en functioneert goed als teamspeler. Hard werken geeft je voldoening, en je gaat voorzichtig te werk. Daarnaast kun je goed tot rust komen en straal je kalmte uit.
Bij een tekort aan GABA:
Je bent gevoelig voor stress en prikkels, vertoont hyperalertheid en ervaart een verhoogde pijngevoeligheid. Angstgevoelens kunnen toenemen, en ontstekingen komen vaker voor. Je motoriek kan minder vloeiend zijn, en je hebt moeite om dingen los te laten, zoals gedachten, waardoor je blijft piekeren.
Acetylcholine
Bij voldoende acetylcholine:
Je hebt een snelle denksnelheid, wat je in staat stelt om meer oplossingen te bedenken en creatiever te zijn. Je reageert snel, hebt scherpe zintuigen en beschikt over een groot empathisch vermogen, waardoor je je goed kunt inleven in anderen.
Bij een tekort aan acetylcholine:
Je ervaart traagheid in denken en reageren, hebt moeite met het aanleren van nieuwe dingen en een verminderd inlevingsvermogen. Creativiteit neemt af, je motoriek wordt onhandiger, en automatische handelingen verlopen trager.
Serotonine
Bij voldoende serotonine:
Je houdt van plezier en genieten van het leven, bent bourgondisch, veranderlijk en impulsief. Je zoekt graag spanning en nieuwe sensaties, en bent handig, opmerkzaam en vindingrijk. Je hebt een sterke coördinatie en motoriek, bent optimistisch, opgewekt en flexibel. Je slaapt goed, hebt geen darmproblemen, en hebt een speelse houding met een sterke verbinding tussen lichaam en geest.
Bij een tekort aan serotonine:
Je voelt je angstig, hebt stemmingswisselingen en reageert snel boos. Je bent vaak gespannen, pijngevoelig en hebt last van slaapproblemen. Darmklachten komen vaker voor, je hebt moeite met veranderingen, en je hebt een korter lontje. Je kunt overbezorgd zijn en neigt naar introversie.
Ik ben bij Berna terechtgekomen i.v.m. buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.
Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.
Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in jaren.
Hoe werkt de neurotransmittertest?
De neurotransmittertest bestaat uit een vragenlijst die ongeveer 15 minuten van je tijd vraagt. Binnen 2 werkdagen ontvang je een persoonlijk verslag per e-mail. Maar liefst 96,2% van de mensen die de test hebben gedaan, herkennen zich in de uitslag.
Verbetering van humeur en energieniveau
Snelle en betrouwbare resultaten
Geen momentopname, maar een langdurig overzicht
Inzicht in je neurotransmitterbalans
Met onze neurotransmittertest krijg je een helder en gedetailleerd overzicht van je neurotransmitterbalans, waardoor we gericht kunnen werken aan verbetering van je welzijn.
Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinique. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.