Omega 3 vetzuren, daar is al zoveel over geschreven. Het belangrijkste wat ik je vandaag wil meegeven is dat de balans in onze voeding tussen omega 3-, en 6 vetzuren totaal verstoort is. Om die balans op orde te krijgen doe je er goed aan voldoende omega 3 vetzuren te eten en de omega 6 vetzuren wat meer te mijden. Wil je aan de slag met je omega 3 intake kijk dan eens naar dit recept met oosterse zalm. Wil je graag weten hoe het precies zit met omega 3 en 6 vetzuren, lees dan nog even verder.
Omega 6 in westerse voeding
Ons lichaam heeft het allebei nodig: omega 3 en omega 6 vetzuren. Ongeveer in een verhouding van 1:2. Dat betekend dus dat we twee keer zoveel omega 6 nodig hebben ten opzichte van omega 3. Onze westerse voeding bevat sinds de laatste 50 jaar steeds meer plantaardig vet, want verzadigd vet is slecht werd ons verteld (hier kan je lezen waarom dat een fabel is). Aan veel producten werd daarom een plantaardig vet toegevoegd. Ook smeerden we geen roomboter meer op ons brood maar allerlei plantaardige smeersels. En die plantaardige vetten en oliën staan bol van de omega 6 vetzuren. Ook door het vlees wat we eten krijgen we tegenwoordig veel omega 6 binnen. De dieren staan veel in de stal en krijgen daar voer wat vol zit met omega 6 vetzuren, die het dier opslaat. Vervolgens krijgen wij dat vlees op ons bordje. De balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is hierdoor zo verstoord, dat we nu ongeveer een verhouding van 1:10 binnenkrijgen.
Balans tussen omega 3 en omega 6
‘Dan krijgen we er in ieder geval genoeg van binnen, dus wat geeft het.’ denk je misschien. Helaas gaat die vlieger niet op voor de omega vetzuren. Bij de omega vetzuren draait het echt om de balans. Ons lichaam ´weet´ namelijk dat het meer omega 6 vetzuren nodig heeft dan omega 3. Daarom heeft het ook een voorkeur om altijd eerst het aanwezige omega 6 om te zetten bruikbare stoffen en daarna pas omega 3. Sinds wij zoveel omega 6 binnenkrijgen komt ons lichaam meestal niet meer toe aan het omzetten van de omega 3. Het is alleen nog maar druk met het verwerken van die overload aan omega 6 vetzuren.
Omega 6 vetzuren hebben veel goede eigenschappen. Het wordt in ons lichaam omgezet in Gamma-linolzuur (GLA). Dit vetzuur verminderd bijvoorbeeld het risico op hart-, en vaatziekten, diabetes en reumatoide artritis. Krijgt je lichaam echter teveel binnen, dan wordt omega 6 niet meer omgezet in het nuttige GLA maar in arachidonzuur. En dat is een vetzuur wat juist het tegenovergestelde effect heeft als GLA. Het werkt ontstekingsbevorderend. Een ander daarbij komend probleem is dat het lichaam voor het omzetten van omega 6 naar GLA, zink, magnesium en vitamine B6 nodig heeft. Je begrijpt dat we met ons huidige voedingspatroon vol plantaardige olie een tekort van deze stoffen in de hand werken.
Reden genoeg om de balans tussen beide omega vetten in je voeding eens onder de loep te nemen. Vetten die veel omega 6 bevatten zijn:
- Zonnebloemolie (tenzij high oleic)
- Sojaolie
- Maïsolie
- Katoenzaadolie
Als alternatief kun je kokosolie of biologische roomboter voor bakken en braden gebruiken en extra vierge olijfolie voor koud gebruik. Deze bevatten veruit de minste hoeveelheid omega-6.
Daarnaast kan je je omega intake opvijzelen door twee keer per week vette vis te eten. Ben je niet zo’n vis eter. Overweeg dan een visolie of krillolie supplement om toch de broodnodige omega 3 binnen te krijgen.