Overgang en darmklachten: oorzaken en tips!

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, welke gepaard gaat met tal van veranderingen in het lichaam. Terwijl velen bekend zijn met symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen, kunnen ook darmklachten een vervelende bijkomstigheid zijn. In deze blog vertellen we je meer over de overgang en darmklachten, wat de oorzaken zijn en geven we tips om darmklachten te verlichten tijdens de overgang!

Darmklachten tijdens de overgang: wat zijn de oorzaken?

Darmklachten tijdens de overgang kunnen variëren. De belangrijkste oorzaken zijn hormonale veranderingen en disbalans in het lichaam. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af, wat invloed kan hebben op de spijsvertering en de darmflora. Dit kan leiden tot een trager metabolisme, verminderde spijsvertering en een verhoogde gevoeligheid van de darmen. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Constipatie: Door hormonale schommelingen kan de darmbeweging vertragen, wat leidt tot constipatie, ongemak en een opgeblazen gevoel.
  • Diarree: Sommige vrouwen ervaren juist frequente diarree als gevolg van prikkelbare darmen tijdens de overgang.
  • Winderigheid en opgeblazen gevoel: Hormonale disbalans kan bijdragen aan ophoping van gas in de darmen, wat resulteert in winderigheid en een opgeblazen gevoel.
  • Maagkrampen: Onregelmatige menstruatiecycli en hormonale schommelingen kunnen leiden tot buikkrampen en pijn.

Behandeling en verlichting

  • Voeding: Gezonde voeding speelt een cruciale rol in het beheersen van darmklachten. Zorg ervoor dat je dagelijkse voeding rijk is aan vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkoren granen, groenten en fruit. Vezels bevorderen niet alleen een gezonde darmfunctie, maar verminderen ook constipatie. Daarnaast is voldoende water drinken essentieel om gehydrateerd te blijven en je spijsvertering te ondersteunen. Probeer voedingsmiddelen die mogelijk darmirritatie veroorzaken, zoals sterk gekruid voedsel of cafeïne, te beperken.
  • Probiotica: Overweeg het nemen van probiotica, zoals yoghurt met levende culturen of supplementen, om de balans van goede bacteriën in je darmen te herstellen. Deze kunnen helpen om de balans van goede bacteriën in je darmen te herstellen. Een gezonde darmflora draagt bij aan het verminderen van darmongemakken, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
  • Stressmanagement: Stress heeft een negatieve invloed op je lichaam, het kan ervoor zorgen dat darmklachten verergeren. Daarom is het belangrijk om stress te verminderen. Probeer ontspanningsoefeningen in je dagelijkse routine op te nemen, zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen. Deze kunnen je helpen om stress te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar kan ook de darmmotiliteit verbeteren en bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Denk aan activiteiten zoals wandelen, zwemmen, fietsen of zelfs eenvoudige rek- en strekoefeningen. Kies iets wat bij je past en maak er een gewoonte van.
  • Orthomoleculaire darmtherapie: Een consult met een orthomoleculair darmtherapeut kan je verder helpen! Bij Darmklinique kunnen we op maat gemaakte behandelplannen aanbieden, inclusief specifieke dieetaanpassingen en supplementen. Met onze expertise kunnen we je helpen om je darmklachten tijdens de overgang gericht aan te pakken en verlichting te vinden. Bovendien kunnen we je adviseren bij hormonale klachten, omdat we begrijpen dat de darmen niet losstaan van andere gezondheidskwesties. Wij bieden uitgebreid advies op het gebied van hormonen, naast het optimaliseren van je darmgezondheid.

Wat voor de een werkt, is mogelijk niet geschikt voor de ander. Daarom is het raadzaam om met een deskundige te overleggen voordat je significante veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl. Samen kunnen we de beste aanpak vinden om jouw darmklachten te beheersen en je welzijn tijdens de overgang te verbeteren. Grijp de regie over je gezondheid en neem de eerste stappen naar een comfortabelere overgang met gezonde darmen!

Last van de overgang en darmklachten? En wil je meer tips en advies ontvangen? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten. Download ook eens ons E-book voor tips!

Speciaal voor jou geselecteerd:

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

3 juni 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Wat is SIBO? 5 voorkomende klachten

23 mei 2024
Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: SIBO. Maar wat is SIBO nu eigenlijk echt? En belangrijker nog, wat heeft het voor invloed op je darmgezondheid? ...

Galblaas functie: lees hier de uitleg!

12 april 2024
De galblaas, een kleine zak onder de lever, speelt een essentiële rol in ons spijsverteringssysteem. Hier wordt gal opgeslagen, een vloeistof die 20 keer geconcentreerder is dan ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00