Vet eten is gezond

Van vet eten word je dik. Dat is ons jaren lang ingepeperd. En wat dacht je van deze: Verzadigd vet is slecht voor je. Het is allebei niet waar. En toch gelooft half Nederland dit nog steeds. Het tegendeel is inmiddels onderzocht en bewezen. Vet eten is gezond. Maar de angst voor vet zit er diep in.

Het begon in de jaren 50. Er is toen een onderzoek gepubliceerd wat vertelde dat verzadigde vetten slecht zijn voor je gezondheid. Inmiddels weten we dat dit onderzoek aan alle kanten rammelt. Ons idee over vet en hoe ons dat dik en ziek zou maken is gebaseerd op achterhaalde en gebrekkige kennis. Toch heeft het idee lang stand gehouden, want in de jaren negentig was er zelfs een voorlichtingscampagne ‘Let op vet!’. Het gevolg? We gingen massaal calorieën tellen. Want, vet bevat veel calorieën. Dus die producten moeten we voortaan laten staan. Het grootste deel van de vetten in onze voeding werd vervangen door koolhydraten. Maar deze verzadigen helemaal niet zo goed als vet. Je kunt er van blijven eten.  We realiseerden ons niet dat het de overload aan koolhydraten is die ons dik maakt, en het tekort aan goede vetten dat ons ziek maakt.

Transvet

Maar wacht, voor je nu gelijk een patatje mayo besteld. Niet alle vetten zijn oké. Het ligt iets genuanceerder. Dat zal ik toelichten. Er is wel een echte schurk op de vetten markt: transvet. Waar verzadigd vet steeds de schuld van kreeg: het verhogen van de kans op hart- en vaatziekten, is transvet hiervan de echte schuldige. Het verhoogt het ongunstige LDL cholesterol en verlaagt het gezonde cholesterol. Daarnaast verhoogt het de kans op kanker en overgewicht, en het immuunsysteem werkt minder goed. Transvet is makkelijk in gebruik en goedkoop, daarom wordt het vaak gebruikt in sauzen, tortilla chips, zoutjes, koek, snoep en soepen. Op de ingrediëntenlijst van een product zit het meestal verstopt achter de term (gedeeltelijk) gehard vet of gehydrogeneerde sojaolie. Gelukkig vervangen veel fabrikanten nu het transvet voor een ander (plantaardig) vet. Maar daarmee kom ik bij het volgende.

Omega 6 vetzuren

Plantaardige vetten hebben een goede naam. Iets als ‘gebakken in zonnebloemolie’ klinkt gezond. En als dáár reclame mee gemaakt wordt, zal het dus wel goed voor je zijn. Helaas is dat niet waar. Een extra vierge olijfolie over je salade: doen! Super gezond met die omega 9 vetzuren. Maar de meeste andere plantaardige vetten (zoals zonnebloemolie en arachideolie) staan bol van de omega 6 vetzuren. Deze vetzuren horen in balans te zijn met omega 3 vetzuren. In een westerse voedingspatroon is die balans ver te zoeken. We krijgen veel te veel omega 6 binnen ten opzichte van omega 3 vetzuren. Dat heeft grote gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat deze onbalans mede verantwoordelijk is voor hart-, en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, diabetes, overgewicht en allerlei gedragsstoornissen.

Welk vet is gezond om te eten?

Dus toch vet maar laten staan? Niet doen, want goede vetten staan aan de basis van je hormoon-, en je energiehuishouding. Neem nu roomboter en kokosolie. Beiden heel gezond en toch verzadigd. Roomboter en kokosvet bevatten voornamelijk korte,- en mediumketen vetzuren. Wist je dat deze je spijsverteringstelsel beschermen tegen ontstekingen en de kans op dikke darm kanker verminderen? Deze vetten zijn ook essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en de opname van de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K. Daarnaast vormen ze ook de bouwstenen voor de buitenkant van iedere cel in je lichaam en voor verschillende hormonen. Het fijne is dat ze ook goed tegen verhitting kunnen (in tegenstelling tot olijfolie), zonder dat er schadelijke stoffen worden gevormd.

Voor koud gebruik is extra vierge olijfolie een hele mooie. Het bevat minder omega 6 vetzuren dan veel andere plantaardige oliën. En juist weer veel omega 9 vetzuren en verschillende ontstekingsremmende stoffen. Niet voor niets wordt het veel gebruikt in de gezonde mediterrane voeding.

Begrijp me goed, dit is geen pleidooi was voor het Atkins dieet of een andere koolhydraat arm dieet. Koolhydraten hebben we net zo goed nodig. Maar hopelijk durf jij je angst voor vet nu te laten varen. En nog een laatste tip: wil je langer verzadigd zijn van je maaltijd, en niet gaan snaaien tussendoor, voeg dan voortaan wat meer goede vetten toe aan je maaltijd en je zult zien: dat geeft langdurige energie want: vet eten is gezond!

Speciaal voor jou geselecteerd:

Wat is goed voor je huid en darmen? 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen

19 juli 2024
Heb je ooit veranderingen in je huid opgemerkt na een weekend vol ongezond eten, alcoholische versnaperingen of een slechte nachtrust? Huidproblemen zoals acne, rosacea, uitslag en fijne ...

Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

21 juni 2024
Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog ...

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

23 mei 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00