Steeds vaker hoor je dat de darmen je tweede brein worden genoemd. In dit blog willen wij je hier graag meer over vertellen.
Herken jij dit:
- Je voelt je soms moe en lusteloos. Je zou graag dingen anders doen maar het lukt je simpelweg niet.
- Inslapen? Doorslapen? Het lijkt of jij steeds vaker plafonddienst hebt.
- Uren kun je malen… piekeren… nog meer malen… het houdt je soms zelfs uit je slaap.
- Je staat altijd “aan”. Ziet en voelt alles wat er om je heen gebeurt.
- Je kan je soms angstig voelen, soms weet je helemaal niet voor wat precies.
- Steeds vaker overvalt je een gevoel van somberheid.
- Je trekt je steeds vaker terug, bent liever alleen.
- “Nee” zeggen is heel lastig.
- Perfectionisme.
- Niet meer goed kunnen concentreren.
Als je bij een of een aantal van bovenstaande dingen “ja” kunt invullen dan is dit blog misschien wel interessant voor jou. We gaan namelijk eens kijken naar de wondere wereld van de Neurotransmitter. Een woord wat je misschien nog nooit hebt gehoord, maar deze stofjes zijn oh zo bepalend voor onze gezondheid en wie wij zijn! Deze kleine maar heel krachtige chemische boodschapper stofjes spelen een enorm belangrijke rol in ons lichaam en hebben een grote connectie met de darmen!
Wat zijn dat nou, die neurotransmitters?
Neurotransmitters zijn chemische stoffen die signalen overbrengen tussen zenuwcellen (neuronen) in ons lichaam. We hebben (wat we inmiddels weten) meer dan 50 van deze boodschapperstoffen en de onderlinge verhouding bepalen voor een groot deel hoe jij bent als persoon. Daarnaast sturen ze ook fysieke functies aan. We gaan het over 4 van deze stoffen hebben. Deze 4 zijn vooral betrokken bij onze gezondheid. Laten we eens kijken welke 4 stoffen dit zijn en wat ze voor ons doen:
- Dopamine: is betrokken bij ons beloningssysteem, bij motivatie maar ook bij spierkracht. We kennen het bijvoorbeeld als we verliefd zijn, dan komt er veel dopamine vrij. Het zorgt dan dat we vlinders in onze buik hebben en we met ons hoofd in de wolken lopen! Bij een tekort dan dooft het innerlijk vuurtje langzaam: je kan uitstelgedrag vertonen, je energie neemt af, het gaat allemaal wat zwaarder wegen.
- Acetylcholine: zorgt dat we snel kunnen schakelen in situaties doordat het de snelheid van zenuwprikkels bepaalt. Gevoel van controle, empathisch vermogen wordt ook gestuurd door acetylcholine. Wanneer dit stofje wat lager is, dan kan dat uiten in terugtrekgedrag, jezelf wat meer isoleren… maar ook bijvoorbeeld geheugenverlies.
- GABA: eigenlijk een van onze belangrijkste neurotransmitters als het gaat om onze gezondheid. GABA staat voor rust, structuur en veiligheid. Het is makkelijk te verbinden met mensen als je GABA in balans is. Het is onze rem, eigenlijk een beetje ons “uit” knopje. Wanneer GABA uit balans is dan merk je dat aan een mate van overprikkeling. Moeite met het aangeven van grenzen, angsten. Fysieke klachten kun je denken aan bijvoorbeeld slijm(vlies) problemen, problemen met de lever, doorslaapproblemen enz.
- Serotonine zorgt ervoor dat we tevreden kunnen zijn en plezier kunnen ervaren. Zorgt voor balans in actie en rust. Het is ons zogenaamde feel-good-hormoon. Het is belangrijk bij de peristaltiek maar ook bij bijvoorbeeld het slapen. Want vanuit melatonine kan later op de dag serotonine gemaakt worden. Wanneer serotonine niet in balans is dan kun je dat merken aan je stemming: je kunt wat neerslachtig zijn, somber of zelfs depressieve gevoelens hebben. We zien ook vaak obstipatie, inslaapproblemen en een verhoogde pijnbeleving. En zelfs ontstekingsgevoeligheid kan samenhangen met een tekort aan serotonine.
Wat hebben je darmen dan met de neurotransmitters te maken?
Nou, om maar even bij serotonine te blijven: maar liefst 90% van serotonine wordt in de darmen geproduceerd! Je begrijpt wel dat wanneer er een disbalans in de darmen is, ( lees: je vertering is niet op orde, als er ontstekingen zijn, stress) er ook een disbalans in de neurotransmitters kan ontstaan. En andersom! Die darmen hebben dus zeker ook een directe invloed op onze stemming en eigenlijk op onze hele gezondheid!
Breng je neurotransmitters in balans!
Je neurotransmitters zijn afhankelijk van een aantal belangrijke stoffen. Hieronder geef ik je een aantal tips:
–Voldoende eiwitten! De basis waaruit neurotransmitters gemaakt worden zijn eiwitten. En dan specifiek bepaalde aminozuren. Voeg dus bij elke maaltijd een goede eiwitbron toe: de beste dierlijke bronnen van eiwitten zijn vlees, vis, eieren en zuivel. Daarnaast kun je natuurlijk ook denken aan plantaardige eiwitbronnen als granen, noten en peulvruchten
–Voldoende gezonde vetten! Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten. Belangrijk dus om deze goed te onderhouden en aan te vullen. Omega 3 vetzuren zijn hierin de belangrijkste vetten, maar denk bijvoorbeeld ook aan olijfolie en kokosolie! Voeg al deze vetten dus dagelijks toe aan je eetpatroon of denk aan goede suppletie als het gaat om omega-3-vetzuren. Wees dus niet bang om goede vetten te eten!
–Zuurstof! Ga elke dag even lekker naar buiten. We hebben zuurstof nodig in de aanmaak van onze neurotransmitters en ook vitamine D speelt hierin een rol. Een hoop Nederlanders kampt met een vitamine D tekort, dus laat dit eens checken! Binnenkort zullen we hier eens wat meer informatie over delen.
En naast die belangrijke stoffen nog wat extra tips…
–Beweging! Door te bewegen maken we endorfines aan en andere neurotransmitters. En wist je dat er bij elke neurotransmitter een specifieke sport past? Denk bijvoorbeeld aan krachtsport bij dopamine… Moet iedereen dan naar de sportschool? Nee! Kijk wat bij je past en waar jij blij van wordt. Lekker een half uur tot een uur wandelen is ook bewegen!
–Stabiele bloedsuiker: dus eet niet teveel en niet te vaak en beperk het eten van suikers en snelle koolhydraten.
–Eet voldoende (verschillende) vezels! Eet dus lekker veel groente en fruit maar ook (glutenvrije) granen. Wissel af en eet de regenboog! Daar worden je goede darmbacteriën blij van en houden de balans in jouw darmen gezond!
–Probeer stress te verminderen! Stress op de lange termijn zorgt dat we minder goed kunnen verteren. En laten we nu die eiwitjes moeten kunnen verteren voor de aanmaak van onder andere onze neurotransmitters! Waar kan jij van ontspannen?
Wat een enorme interessante stofjes hè, die neurotransmitters!
Ze beïnvloeden niet alleen onze fysieke gezondheid maar regelen ook deels hoe wij in ons velletje zitten. Ze zijn afhankelijk van wat wij eten, hoe wij verteren, en hoe onze darmen functioneren.
Dat is waarom we bij de Darmklinique ook altijd de neurotransmitters onder de loep nemen. Dat doen we met behulp van een gevalideerde vragenlijst. De resultaten leggen we naast de uitslagen van jouw darmscreening zodat we een totaalbeeld krijgen van hoe jouw darmen en neurotransmitters op dit moment functioneren. En met een plan op maat, kan jij aan de slag om dit alles te optimaliseren. Vragen na het lezen van dit blog? Mail ons of maak een vrijblijvende afspraak via onze website!
We kijken heel graag met je mee!