Herken jij deze klachten? Een slechte adem, veel boeren en oprispingen, opgeblazen, een zwaar/vol gevoel na het eten, vermoeidheid, brandend maagzuur, gasvorming, stinkwinden of misselijkheid. Wist je dat deze klachten kunnen wijzen op een tekort aan maagzuur? Dat klinkt misschien vreemd, want bij oprispingen en brandend maagzuur lijkt het logisch dat er teveel maagzuur is. Toch hoeft dit niet het geval te zijn.
Knippende enzymen
In ons lichaam wordt eten verteerd door enzymen. Ze knippen het fijngekauwde voedsel in nog kleinere stukjes. Tot er voor het lichaam herkenbare voedingstoffen overblijven die worden opgenomen via het darmslijmvlies, de bloedbaan in.
De vertering in de maag
De vertering van eiwitten begint in de maag. Daar worden ze door enzymen verteerd zodat ze in het darmkanaal kunnen worden opgenomen. Deze enzymen kunnen alleen goed hun werk doen als de zuurgraad van de maag goed is en er voldoende maagzuur is. Is dit niet het geval dan hebben de enzymen meer tijd nodig voor de eiwitvertering en blijft eten dus langer in de maag, wat voor een vol/zwaar gevoel kan zorgen. Doordat het voedsel langer in de maag zit gaat het eigenlijk ‘rotten’. Hierdoor worden er gassen gevormd die boeren, oprispingen, branden maagzuur en misselijkheid kunnen veroorzaken. Inderdaad, dezelfde klachten als bij te weinig maagzuur.
Als de half verteerde eiwitten vanuit de maag de darmen in gaan zorgt dit voor nieuwe problemen. Omdat de maag niet zuur genoeg was, wordt de alvleesklier niet genoeg gestimuleerd om zijn enzymen voor de verdere vertering af te geven. De eiwitten worden dus ook hier niet goed in kleinere stukjes geknipt. Ze kunnen dus niet goed worden opgenomen in het lichaam. Het rottingsmilieu komt dan ook hier, met als gevolg een verslechtering van de goede darmflora en een toename van ongewenste bacteriën die goed gedijen in zo’n milieu. Waar herken je dit rottingsmilieu aan? Een opgeblazen gevoel, borrelende buik en vieze stinkwinden. En of dat nog niet genoeg is, je maagzuur is ook nodig voor de opname van vitamine B12 en ijzer. En een tekort aan goede darmbacteriën zorgt weer voor een verminderde opname van andere voedingstoffen.
Oorzaak
Lekker verhaal, en dat begon allemaal met te weinig maagzuur? De belangrijkste reden voor te weinig maagzuur? Met stip op één: stress! Ik ben ervan overtuigd dat stress in onze westerse maatschappij reden nummer één is voor minder maagzuur. Wanneer je gestrest bent, maak je geen acetylcholine aan, en dit is nodig voor maagzuurproductie. Wel logisch ook want ja, als je oog in oog met een tijger staat is het belangrijk dat je armen, benen en hersenen bloed krijgen om acuut te kunnen reageren. En niet dat je maag-darmkanaal je – misschien wel galgen – maal op zijn gemakje kan verteren. Je eten goed verteren kan alleen in staat van rust en ontspanning. Als de tijger is verdwenen kan je weer ontspannen en is het tijd voor voedsel vertering. Met de stress van tegenwoordig staan veel mensen continu onder druk, en in een staat van paraatheid waardoor je continu een verminderde spijsvertering hebt. Welke klachten wijzen op veel stress? Versterkt alert zijn, afgewisseld met moeheid, overreageren op situaties, kort lontje, continue gevoel van waakzaamheid/ alertheid en sneller agressie voelen opkomen.
Histamine
Deze tijd van het jaar slikken veel mensen die last van hooikoorts hebben een antihistaminicum zoals Cetirizine. Deze middelen remmen de aanmaak van histamine in ons lichaam, waardoor je de hooikoortsklachten kunt onderdrukken. Aan de ene kant fijn, maar het nadeel hiervan is dat je minder maagzuur aanmaakt. Histamine wordt namelijk ook in de maag gemaakt om het hormoon gastrine te laten toenemen. Gastrine op zijn beurt heeft als belangrijkste taak om de maagzuurproductie te stimuleren. Dus je begrijpt, hoe nuttig een antihistaminicum ook is, dat hier ook een nadelig effect aan kleeft; minder maagzuurproductie.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere mogelijke oorzaken voor weinig maagzuur. Bijvoorbeeld een Helicobacter pylori bacterie, het slikken van maagzuurremmers, rokken, ouderdom en een zink of vitamine B1 tekort.
Oplossing
Een tijdelijke oplossing om de vicieuze cirkel te doorbreken is het nemen van bijvoorbeeld Betaine HCL. Dit zorgt ervoor dat de maagzuurproductie toeneemt. Daarnaast kan je een goed enzympreparaat gebruiken om te zorgen dat de vertering van je voedsel verbetert.
Een rottingsmilieu in de darm omkeren vraagt tijd en een combinatie van verschillende supplementen. Het belangrijkste is dat de oorzaak wordt achterhaald en aangepakt. Door middel van een ontlastingsonderzoek kunnen we het een en ander uitsluiten zoals de aanwezigheid van de Helicobacter pylori en een tekort aan spijsverteringsenzymen. Daarnaast kijken we of er te veel vet, eiwitten, of koolhydraten je lichaam onverteerd verlaten en hoe het gesteld is met je darmflora.
Wat kan je zelf doen?
- Pak stress aan.
- Neem de tijd om te eten. Dus ga zitten voor je maaltijd en kauw goed, dat scheelt een stuk in de vertering.
- Eet geen fruit tijdens een maaltijd die ook vlees bevat. Fruit hoort met ongeveer 20 minuten je maag uit te zijn, anders gaat het ‘rotten’. Vlees heeft veel meer tijd nodig in de maag. Daarom gaat dit niet goed samen.
- Drink niet bij de maaltijd, dit verdunt het maagsap waardoor de pH nog meer stijgt.
Hoe is het met jouw vertering gesteld, en wat doe jij eraan? Wil je hulp? neem gerust contact op.