Waarom jij je voedingsstoffen niet goed opneemt, een veel voorkomende oorzaak

Herken jij deze klachten? Een slechte adem, veel boeren en oprispingen, opgeblazen, een zwaar/vol gevoel na het eten, vermoeidheid, brandend maagzuur, gasvorming, stinkwinden of misselijkheid. Wist je dat deze klachten kunnen wijzen op een tekort aan maagzuur? Dat klinkt misschien vreemd, want bij oprispingen en brandend maagzuur lijkt het logisch dat er teveel maagzuur is. Toch hoeft dit niet het geval te zijn.

Knippende enzymen

In ons lichaam wordt eten verteerd door enzymen. Ze knippen het fijngekauwde voedsel in nog kleinere stukjes. Tot er voor het lichaam herkenbare voedingstoffen overblijven die worden opgenomen via het darmslijmvlies, de bloedbaan in.

De vertering in de maag

De vertering van eiwitten begint in de maag. Daar worden ze door enzymen verteerd zodat ze in het darmkanaal kunnen worden opgenomen. Deze enzymen kunnen alleen goed hun werk doen als de zuurgraad van de maag goed is en er voldoende maagzuur is. Is dit niet het geval dan hebben de enzymen meer tijd nodig voor de eiwitvertering en blijft eten dus langer in de maag, wat voor een vol/zwaar gevoel kan zorgen. Doordat het voedsel langer in de maag zit gaat het eigenlijk ‘rotten’. Hierdoor worden er gassen gevormd die boeren, oprispingen, branden maagzuur en misselijkheid kunnen veroorzaken. Inderdaad, dezelfde klachten als bij te weinig maagzuur.

Als de half verteerde eiwitten vanuit de maag de darmen in gaan zorgt dit voor nieuwe problemen. Omdat de maag niet zuur genoeg was, wordt de alvleesklier niet genoeg gestimuleerd om zijn enzymen voor de verdere vertering af te geven. De eiwitten worden dus ook hier niet goed in kleinere stukjes geknipt. Ze kunnen dus niet goed worden opgenomen in het lichaam. Het rottingsmilieu komt dan ook hier, met als gevolg een verslechtering van de goede darmflora en een toename van ongewenste bacteriën die goed gedijen in zo’n milieu. Waar herken je dit rottingsmilieu aan? Een opgeblazen gevoel, borrelende buik en vieze stinkwinden. En of dat nog niet genoeg is, je maagzuur is ook nodig voor de opname van vitamine B12 en ijzer. En een tekort aan goede darmbacteriën zorgt weer voor een verminderde opname van andere voedingstoffen.

Oorzaak

Lekker verhaal, en dat begon allemaal met te weinig maagzuur? De belangrijkste reden voor te weinig maagzuur? Met stip op één: stress! Ik ben ervan overtuigd dat stress in onze westerse maatschappij reden nummer één is voor minder maagzuur. Wanneer je gestrest bent, maak je geen acetylcholine aan, en dit is nodig voor maagzuurproductie. Wel logisch ook want ja, als je oog in oog met een tijger staat is het belangrijk dat je armen, benen en hersenen bloed krijgen om acuut te kunnen reageren. En niet dat je maag-darmkanaal je – misschien wel galgen – maal op zijn gemakje kan verteren. Je eten goed verteren kan alleen in staat van rust en ontspanning. Als de tijger is verdwenen kan je weer ontspannen en is het tijd voor voedsel vertering. Met de stress van tegenwoordig staan veel mensen continu onder druk, en in een staat van paraatheid waardoor je continu een verminderde spijsvertering hebt. Welke klachten wijzen op veel stress?  Versterkt alert zijn, afgewisseld met moeheid, overreageren op situaties, kort lontje, continue gevoel van waakzaamheid/ alertheid en sneller agressie voelen opkomen.

Histamine

Deze tijd van het jaar slikken veel mensen die last van hooikoorts hebben een antihistaminicum zoals Cetirizine. Deze middelen remmen de aanmaak van histamine in ons lichaam, waardoor je de hooikoortsklachten kunt onderdrukken. Aan de ene kant fijn, maar het nadeel hiervan is dat je minder maagzuur aanmaakt. Histamine wordt namelijk ook in de maag gemaakt om het hormoon gastrine te laten toenemen. Gastrine op zijn beurt heeft als belangrijkste taak om de maagzuurproductie te stimuleren. Dus je begrijpt, hoe nuttig een antihistaminicum ook is, dat hier ook een nadelig effect aan kleeft; minder maagzuurproductie.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere mogelijke oorzaken voor weinig maagzuur. Bijvoorbeeld een Helicobacter pylori bacterie, het slikken van maagzuurremmers, rokken, ouderdom en een zink of vitamine B1 tekort.

Oplossing

Een tijdelijke oplossing om de vicieuze cirkel te doorbreken is het nemen van bijvoorbeeld Betaine HCL. Dit zorgt ervoor dat de maagzuurproductie toeneemt. Daarnaast kan je een goed enzympreparaat gebruiken om te zorgen dat de vertering van je voedsel verbetert.

Een rottingsmilieu in de darm omkeren vraagt tijd en een combinatie van verschillende supplementen. Het belangrijkste is dat de oorzaak wordt achterhaald en aangepakt. Door middel van een ontlastingsonderzoek kunnen we het een en ander uitsluiten zoals de aanwezigheid van de Helicobacter pylori en een tekort aan spijsverteringsenzymen. Daarnaast kijken we of er te veel vet, eiwitten, of koolhydraten je lichaam onverteerd verlaten en hoe het gesteld is met je darmflora.  

Wat kan je zelf doen?

  • Pak stress aan.
  • Neem de tijd om te eten. Dus ga zitten voor je maaltijd en kauw goed, dat scheelt een stuk in de vertering.
  • Eet geen fruit tijdens een maaltijd die ook vlees bevat. Fruit hoort met ongeveer 20 minuten je maag uit te zijn, anders gaat het ‘rotten’. Vlees heeft veel meer tijd nodig in de maag. Daarom gaat dit niet goed samen.
  • Drink niet bij de maaltijd, dit verdunt het maagsap waardoor de pH nog meer stijgt.

Hoe is het met jouw vertering gesteld, en wat doe jij eraan? Wil je hulp? neem gerust contact op.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

21 juni 2024
Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog ...

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

23 mei 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Wat is SIBO? 5 voorkomende klachten

23 april 2024
Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: SIBO. Maar wat is SIBO nu eigenlijk echt? En belangrijker nog, wat heeft het voor invloed op je darmgezondheid? ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00