Lang leve sinaasappels, mandarijntjes, pompoen, wortels, zoete aardappelen en meloenen. Deze oranje groenten en fruit barsten namelijk van de alfacarotenen, bètacarotenen, curcumine, flavonoïden, luteïne, zeaxanthine en kryptoxanthine. Makkelijker gezegd: ze gaan ontstekingen tegen, remmen huidveroudering af, herstellen beschadigd DNA en verbeteren de vruchtbaarheid.
Misschien zit het ‘em in de alliteratie: als ik aan groenten denk, denk aan groen. Terwijl er groenten zijn in alle kleuren van de regenboog. Die kleuren in groenten bestaan uit fytonutriënten. Er zijn honderden verschillende fytonutriënten en allemaal hebben ze een ander gunstig effect op onze gezondheid. Dit is één van de redenen waarom het belangrijk is om gevarieerd te eten. Behalve dat groenten en fruit verschillende vitaminen en mineralen bevatten, zijn ook de meer onbekende fytonutriënten belangrijk voor je. Dus in de regel geldt: hoe meer kleur op je bord, hoe meer voedingsstoffen.
Kleur van groenten: rood
Niet alleen oranje/gele groenten hebben specifieke invloed op ons. Ook rode groenten en fruit bevatten bijzondere stoffen, die je niet in groenten van een andere kleur vindt. Tomaten, chilipepers, aardbeien, kersen, watermeloen, paprika, dit zijn stuk voor stuk goede bronnen van anthocyaan, lycopeen, flavonolen, flavonen, polyfenolen, quiercetine en astaxanthine. Over dit laatste stofje kan je in deze blog meer vinden.
Vooral tomaten zijn rijk aan lycopeen. Wist je dat dit pas goed vrij komt bij verhitting? Wil je dus meer profiteren van de voordelen van deze stof. Maak er dan een tomatensoep van in plaats van een salade. Wat zijn dan de voordelen van deze rode kleurstoffen?
- het ondersteund de werking van prostaat en blaas,
- het gaat ontstekingen tegen,
- beschadigd DNA wordt gerepareerd,
- het immuunsysteem wordt erdoor versterkt,
- en het beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Kleur van groeten: blauw en paars
De kleurstoffen in donkerblauwe en paarse vruchten worden anthocyanen genoemd. Denk aan blauwe bessen, bramen, zwarte bessen, aubergine, druiven, bieten, rode ui, rode kool. De mooie diepe kleur die ze hebben werkt als krachtig antioxidant. Dat betekent dat een handje blauwe bessen je helpt om vrije radicalen in je lichaam uit te schakelen. Je voorkomt zo celschade en alle problemen die daaruit volgen. Daarnaast hebben anthocyanen een gunstig effect op je hersenen, voornamelijk op het geheugen.
Kleur van groenten: groen
Groene groenten zoals broccoli, spinazie, avocado, boontjes en sla zijn goed voor de werking van je nieren en lever, je botten en gebit én ze gaan ontstekingen tegen. De groene kleurstoffen die hiervoor zorgen: ECGC, sulforafaan, isothiocyanaat, isoflavonen, flavonoïden en chlorofyl. Maar vergeet die namen gerust, of neem wat meer blauwe bessen om het opslaan in de grijze massa te verbeteren.
Wist je trouwens dat je de hoeveelheid fytonutriënten in groenten kunt verhogen? Groenten maken deze stoffen namelijk extra aan als verweer tegen insecten, of als reactie op zonlicht. Als een rupsje knabbelt aan een groene kool, zal deze bijvoorbeeld meer DIM (een stofje wat helpt bij een hormoon disbalans) maken. DIM is in grote hoeveelheden giftig voor het kleine rupsje dus die zal stoppen met eten. Een kool wordt dus ook meestal niet helemaal opgegeten door rupsen als je deze niet bespuit. De insecten stoppen vanzelf als de kool veel fyto nutriënten bevat. En behalve dat wij dan geen bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen, is de groente dan ook nog een stuk gezonder; boordevol stofjes die onze gezondheid bevorderen. Wil je die aangevreten kool nabootsten: snij hem dan voortaan, laat 20 minuten liggen, en ga hem daarna pas verder bereiden.
En wat betreft de zon: laat groenten als tomaten goed rijpen en leg ze anders nog een poosje in de zon. Ze hebben dan niet alleen meer smaak maar ook meer gezondheidsvoordelen door meer kleur op hun wangen.
Nog een goeie: hoe meer kleuren je combineert, hoe groter het gezondheidseffect, want de verschillende kleuren versterken vaak elkaars werking. Zoals bijvoorbeeld de combinatie van tomaat en broccoli. Samen vormen ze een super sterk team.
Tips
Als laatste nog een paar simpele tips voor meer afwisseling in kleur op je bord:
- voeg wat blauwe bessen of frambozen toe aan een smoothie
- ga je roerbakken? Kies dan bewust minstens drie of vier kleuren groenten.
- vervang ijsbergsla voortaan door spinazie of rucola
- maak bij de warme maaltijd altijd wat salade
- vervang aardappelen af en toe voor zoete aardappelen
- eet tomaat, rucola of avocado op brood (of allemaal tegelijk).
- Maak soep van pompoenen of wortel
- Kruid je eten met verse kruiden als peterselie, bieslook en basilicum.
Wil je weten wat jou favoriete groente voor gezondheidsvoordelen oplevert? Stuur me dan een berichtje (0647007128) en ik bel je terug.