Wat is SIBO? 5 voorkomende klachten

Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: SIBO. Maar wat is SIBO nu eigenlijk echt? En belangrijker nog, wat heeft het voor invloed op je darmgezondheid? In deze blog leggen we uit wat het precies inhoudt, hoe je het kunt herkennen en welke stappen je kunt nemen om de klachten te verminderen.

Wat is SIBO?

SIBO staat voor “Small Intestinal Bacterial Overgrowth”, wat betekent dat er een overgroei van bacteriën plaatsvindt in de dunne darm. In een gezonde darmflora leven bacteriën in evenwicht, waarbij de dunne darm doorgaans minder bacteriën bevat dan de dikke darm. Bij SIBO is er sprake van een verstoring in dit evenwicht.

Klachten van SIBO

De disbalans die SIBO veroorzaakt, kan zorgen voor vervelende darmklachten, variërend van mild tot ernstig:

  • Buikpijn: Een veelvoorkomend symptoom van SIBO is buikpijn, die vaak gepaard gaat met krampen. Deze buikpijn kan variëren van een lichte, zeurende pijn tot hevige krampen die het dagelijks functioneren kunnen verstoren. De pijn kan zich op verschillende plekken in de buik
  • Opgeblazen gevoel: Je kunt je opgeblazen en ongemakkelijk voelen na het eten, zelfs als je niet veel hebt gegeten. De ophoping van gas kan ook druk uitoefenen op de buikwand, wat kan leiden tot nog meer ongemak.
  • Overmatige gasvorming: Gasophoping in de darmen kan leiden tot winderigheid en een opgeblazen gevoel.
  • Veranderingen in de stoelgang: Sommige mensen ervaren frequente episodes van diarree, gekenmerkt door losse en waterige ontlasting, terwijl anderen last hebben van obstipatie, waarbij de stoelgang moeilijk en onregelmatig is. Deze veranderingen kunnen leiden tot frustratie en angst voor onvoorspelbare darmproblemen.
  • Algemeen ongemak: Je kunt je gewoon niet lekker voelen, zonder duidelijke oorzaak. Je kunt je vermoeid voelen, zowel fysiek als mentaal, en een gebrek aan energie ervaren.

De symptomen van SIBO overlappen vaak met die van andere gastro-intestinale aandoeningen, wat de diagnose bemoeilijkt. Daarom raden we aan om dit goed te laten onderzoeken door een darmtherapeut om een geschikte behandeling te kunnen starten.

De behandeling van SIBO

Nu je bekend bent met wat SIBO inhoudt en welke klachten het geeft, vraag je je wellicht af hoe je het kunt behandelen. Je kunt bijvoorbeeld een SIBO-test laten uitvoeren. Maar we merken dat deze tests vaak onbetrouwbare negatieve resultaten opleveren, wat voor de nodige verwarring kan zorgen. Daarom kiezen we bij Darmklinique voor een andere benadering.

We beschikken over diepgaande kennis van darmgezondheid en gerelateerde symptomen, waarmee we een vermoeden van SIBO kunnen vaststellen. Het diagnosticeren van deze aandoening is geen eenvoudige taak, daarom gaan we verder dan alleen het vertrouwen op testresultaten. Hoewel SIBO een hardnekkig probleem kan zijn, is het belangrijk om te weten dat het behandelbaar is.

Door onze focus te leggen op het begrijpen van jou als patiënt en jouw specifieke klachten, kunnen we op maat gemaakte behandelplannen ontwikkelen die effectief zijn en de onderliggende oorzaak aanpakken. Bij Darmklinique geloven we in een holistische benadering van darmgezondheid.

Maak gerust een afspraak met ons dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten!

Wat is SIBO, Wat is SIBO, Wat is SIBO, Wat is SIBO, Wat is SIBO

Speciaal voor jou geselecteerd:

Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

21 juni 2024
Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog ...

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

23 mei 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Wat is SIBO? 5 voorkomende klachten

23 april 2024
Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: SIBO. Maar wat is SIBO nu eigenlijk echt? En belangrijker nog, wat heeft het voor invloed op je darmgezondheid? ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00