Niet elk eten combineren valt lekker. Heb jij ook wel eens zo’n proefje gedaan tijdens de scheikunde les waarbij je verschillende goedjes bij elkaar moest gieten. Het kon zorgen voor de vreemdste reacties zoals het borrelen en ‘overkoken’ van je reageerbuis.
Onze buiken zijn ook van die chemische fabriekjes waar wij van alles in gooien, dwars door elkaar heen, en waarbij we verwachten dat onze darmen er wel ‘chocola’ van maken. Soms is dat wat veel gevraagd van je darmen.
Heb jij wel eens het gevoel dat bepaalde combinaties niet lekker vallen. Klachten als gevolg van eten combineren wat niet bij elkaar past hebben vaak te maken met gasvorming. Heb je altijd na een bepaald soort maaltijd last van winderigheid, een opgeblazen gevoel, het gevoel dat je broek te strak zit terwijl dat niet zo was toen je hem ’s ochtends aantrok. Zelf heb ik dat vaak na een barbecue. Ik dacht in het verleden dat dit lag aan vlees wat misschien niet goed gegaard was, maar inmiddels weet ik dat het hem voornamelijk zit in de combinatie van al die verschillende nutriënten groepen gecombineerd met fruit.
Of misschien merk jij dat je na een bepaalde maaltijd een ‘inkak-momentje’ hebt. Alsof je hersens in de mist hangen (brain fog).
Voor jou (maar eigenlijk voor iedereen) is het dan extra belangrijk om te letten op welke combinaties je eet.
Wanneer we onze maaltijden te complex maken, en voedsel combineren dat niet goed samen kan verteren, dan krijgen we allerlei darmklachten. Als we een tijd lang zo blijven eten kan dat leiden tot een slechte gezondheid. Het leid tot gasvorming, opgeblazen gevoel, buikpijn, obstipatie en brain fog. Allerlei dingen die we niet willen. Nog los van het feit dat je voedsel dan ook minder wordt opgenomen en de kwaliteit van je belangrijke darmbacteriën achteruit gaat.
Eten combineren: de regel
Laten we het simpel houden vandaag. De hoofdregel die iedereen zou moeten onthouden is; combineer geen fruit met koolhydraten (zetmeel).
We doen het zo vaak. Bananen in ons ontbijt, bosbessen door onze gezonde muffins maar het is niet de goede manier. Fruit verteerd het snelst. Maar wat gebeurt er als je het combineert met zetmeel zoals havermout, brood, (zoete) aardappel of bijvoorbeeld bonen? Zetmeel heeft een langere verteringstijd nodig in de maag. Het fruit kan nergens heen, en moet dus wachten tot het zetmeel ook ver genoeg verteerd is door je enzymen om door te mogen naar je dunne darm. Het fruit gaat in de tussentijd fermenteren (rotten) en gisten, en dus ook gassen produceren, dit zorgt voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en een verminderde opname van voedingsstoffen in de darm. En dat is toch jammer als je denkt goed bezig te zijn met die sinaasappel na je boterham.
Meloenen regel
Meloen heeft zijn eigen regel. Dit moet je echt apart eten. Het fermenteert sneller dan welke andere fruitsoort dan ook. Dus onthoudt: eat it alone or leave it alone.
Wat als je toch een foute combinatie eet?
Wat nu als je toch een verkeerde combinatie hebt gegeten? Moet je dan de komende 6 uur last hebben van winderigheid of je niet kunnen concentreren door een brain fog?
Er zijn een aantal middeltjes die je kunnen helpen het probleem te verhelpen.
- Als je van te voren al weet dat er niets aan te doen is en dat je verkeerde combinaties voorgeschoteld krijgt. Neem dan een goed enzym supplement in. Neem het niet continu in zodat je dan wel verkeerde combinatie kunt eten. Want het is een noodoplossing. Maar het kan zeker helpen om de klachten te verminderen.
- Misschien heb je al een opgeblazen gevoel en ben je al winderig na de maaltijd. Veel mensen hebben appelazijn in huis. 1 theelepel op een half glas water zal je lichaam helpen om te de pH waarde terug te brengen naar de normaal waarde. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van maagzuur, wat belangrijk is voor een goede vertering en opname van alle voedingsstoffen.
- Gemberthee of een mok bottenbouillon voor of na een maaltijd kan ook helpen om minder klachten te hebben.
Wanneer moet ik fruit eten?
Als je flinke klachten hebt kan je uittesten of het werkt om fruit helemaal los te eten van ander eten. Bijvoorbeeld een half uurtje voor dat je echt gaat eten. Eventueel kan je het combineren met groene groenten in een smoothie. Heb je klachten, probeer het eens een aantal weken en kijk wat het voor je doet.
En nu jij, bij welke combinatie van voedingsmiddelen voel jij je goed en welke zorgen voor klachten?
Wil je weten hoe het gesteld is met jou darmen? Je kunt een laboratorium dit uit laten zoeken via mijn praktijk. Neem gerust vrijblijvend contact op.