Welke wijn verbeterd je gezondheid?

Welke wijn verbeterd je gezondheid?

Op de wereld zijn 5 plekken waar de mensen erg oud worden. Hier wonen veel meer honderdjarigen dan waar ook op de wereld. Hoe kan dat? Leven deze mensen zo gezond? Wat doen zij anders waardoor ze gemiddeld een veel hogere leeftijd bereiken? Dit is onderzocht in het Blue Zone onderzoek. De onderzoekers ontdekten dat, ondanks dat deze mensen in heel verschillende culturen en plekken op de wereld woonden, ze toch een aantal dingen gemeen hebben. Eén daarvan is het dagelijks drinken van een rode wijn.

Het is natuurlijk niet zo dat wijn een must is voor een gezonde levensstijl. Er zijn ook mensen die last hebben van wijn. Dat kan komen doordat de lever het al zwaar heeft en de alcohol daarom moeilijk kan verwerken (vaak krijg je dan van het drinken van één glas wijn al een rood gezicht of hals). Maar het kan ook komen door de toevoegingen in de wijn.

Is wijn echt gezond?

Er zijn inmiddels een aantal voordelen van wijn bekend die ook goed onderzocht zijn:

1. Ontstekingsremmend

Uit verschillende onderzoeken  blijkt dat zowel rode als witte wijn de niveaus van verschillende ontstekingsmarkers bij gezonde vrouwen verlagen, rode wijn doet dit nog iets meer dan de witte.

2. Cholesterol

In een kleine studie werd het effect bekeken van het eten van een mediterrane maaltijd en een McDonald’s maaltijd, zowel met als zonder rode wijn. Ze ontdekten dat, vergeleken met de niet drinkende groep, degenen die rode wijn dronken lagere hoeveelheden slecht LDL cholesterol en een verhoogde hoeveelheid antioxidanten hadden. Zowel bij de mediterrane maaltijd als de McDonald’s maaltijd. Het lijkt me niet aan te bevelen om dit experiment thuis te proberen, maar interessant is het wel.

Veel studies hebben aangetoond dat róde wijn het goede HDL cholesterol verhoogt en het slechte LDL cholesterol verlaagt, maar een recente studie concludeerde dat witte wijnen ook gunstig kunnen zijn. Volgens deze studie kunnen die rijk aan antioxidanten tyrosol en hydroxytyrosol zijn. Deze beschermen het hart vergelijkbaar met rode wijn.

Voor je nu een fles achterover tikt is het nog goed om te weten dat het verband tussen rode wijn en het gunstige effect op hart- en vaatziekten een J-curve laat zien. Hoge innames van wijn zijn juist weer slechter. 1-2 glazen per dag voor mannen en 1 per dag voor vrouwen is optimaal.

3. Darmgezondheid

Er is onderzoek gedaan naar het effect van rode wijn op de nuttige darmbacterie; de Bifidobacterie. Na 4 weken dagelijks rode wijn drinken nam de hoeveelheid van deze bacterie aanzienlijk toe. Onderzoekers geloven dat de polyfenolen in de wijn dienen als een prebioticum (voedsel voor de bacteriën). Een ander onderzoek, uit ons eigen kleine kikkerlandje, heeft laten zien dat wijn, koffie en thee allemaal prebiotische effecten hebben die de darmflora vergroten.

4. Hersenen

Een glas wijn maakt je slimmer. In een 7-jarige studie met meer dan 5000 mensen concludeerden onderzoekers dat een lichte tot matige wijnconsumptie de cognitieve prestaties verbeteren. Een andere studie laat zien dat matige alcoholinname de cognitieve achteruitgang kan vertragen door de invloed die het heeft op zowel vasculaire als neurodegeneratief vlak.

Voor degenen onder ons die niet van rode wijn houden; er bestaan tegenwoordig ook druivenextracten in supplementen. Deze bestaan voornamelijk uit de polyfenolen die in wijn zitten. Ik moet je helaas teleurstellen: uit een studie bleek dat wijn meer gezondheidseffecten heeft dan druivenextract. Blijkbaar zit het gezonde van wijn dus niet alleen in de polyfenolen.

Kwaliteit van wijn

Misschien ben je overtuigt en drink je voortaan elke avond een glaasje rode wijn bij je eten zoals de mensen in de Blue Zones. Dan wil ik je nog wel graag vertellen dat er veel verschil is in de kwaliteit van wijn.

Schimmels

De wijnteelt heeft nogal eens last van schimmels in de planten. Dit zie je vooral bij boeren die planten erg dicht op elkaar zetten om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren per vierkante meter, en die ook gebruik maken van de irrigatie techniek. Deze schimmels kunnen weer gif produceren. In een groot onderzoek waarbij wijn uit 13 verschillende landen werd onderzocht vond men in 23% van de wijnen dit gif (myotoxine).

Tegen schimmels kan je natuurlijk spuiten, en dat gebeurt dan ook op grote schaal. Om een voorbeeld te geven; 3% van de Franse landbouwgrond wordt gebruikt voor wijnteelt. 80% van alle pesticiden tegen schimmels die gebruikt worden in Frankrijk, wordt gebruikt in de wijnteelt.

Oude druivenrassen moeten vaak veel meer bespoten worden dan nieuwere rassen. Chardonnay spant de kroon. Dit ras moet zo’n 10-14 keer bespoten worden met verschillende pesticiden, elk jaar opnieuw.

Bij boeren die de droge techniek gebruiken, wordt er niet geïrrigeerd. De wortels van de wijnstokken moeten veel dieper op zoek naar water. Dat zorgt ervoor dat de druiven veel minder last hebben van schimmels én niet onbelangrijk, veel rijker aan smaak zijn

Toevoegingen

Iets ander is dat er wel 150 additieven goedgekeurd zijn voor gebruik in wijn. Helaas hoeven wijnmakers geen toevoegingen bekend te maken behalve één: Sulfiet. Wist je dat in een onderzoek waarbij 10 gewone Californische wijnen werden getest op glyfosaat (Roundup) dit in alle 10 de wijnen werd teruggevonden?

Verder worden er vaak kleurstoffen toegevoegd om de wijn mooier rood te kleuren. Ook worden er ontschuimingsmiddelen zoals polyoxyethyleen 40 monostearaat, siliciumdioxide, dimethylpoly-siloxaan, sorbitanmonostearaat, glycerylmono-oleaat en glyceroldioleaat gebruikt bij wijnproductie.

Wijn bevat van nature een beetje sulfiet. Dus een wijn waarvan het etiket verteld dat deze sulfiet vrij is mag je gerust in twijfel trekken. In de vorm van zwaveldioxide wordt er vaak ook extra sulfiet toegevoegd als conserveermiddel. Vooral witte wijn wordt anders sneller muf en wat bruinig van kleur. Helaas veroorzaakt dit bij sommige mensen hoofdpijn en misselijkheid. Dus kies voor een wijn met weinig sulfiet als je hier niet tegen kunt.

Biologische wijn

Hoe kom ik aan een wijn die dit allemaal niet bevat?

Heel simpel: koop biologische of biologisch-dynamische wijnen.

De trukendoos van de biologische wijnboer is fascinerend. Hij mag geen kunstmest gebruiken. En moet het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een absoluut minimum beperken. Om schadelijke insecten uit de wijngaard te weren plant hij bijvoorbeeld specifieke bloemen. De bloemen lokken de voor de druiven schadelijke insecten. De insecten lokken vogels die op hun beurt de insecten uit de wijngaard eten.

Ondertussen scharrelen de kippen of eenden van de biologische wijnboer tussen de wijnranken door om larven en slakken ‘professioneel’ te verwijderen. Algen worden ingezet om de wortelgroei te stimuleren. Klaver houdt de bodem luchtig en roofvogels worden soms ingezet om knaagdieren op afstand te houden.

De biologische aanpak draagt op verschillende manieren bij aan de kwaliteit van de wijn. Omdat er geen kunstmest gebruikt wordt, groeien de wortels vaak dieper in de grond om voldoende voedingsstoffen te vinden. Dat is goed voor de smaak van de wijn. De druiven voor de biologische wijn worden vrijwel altijd met de hand geplukt. Zodat de best gerijpte druiven worden geselecteerd. Daar kan een druivenplukmachine niet tegenop.

Ik zou zeggen, trek vanavond een fles open; op je gezondheid!

Speciaal voor jou geselecteerd:

Wat is goed voor je huid en darmen? 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen

19 juli 2024
Heb je ooit veranderingen in je huid opgemerkt na een weekend vol ongezond eten, alcoholische versnaperingen of een slechte nachtrust? Huidproblemen zoals acne, rosacea, uitslag en fijne ...

Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

21 juni 2024
Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog ...

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

23 mei 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00