Heb je last van bijvoorbeeld constipatie, opgeblazen gevoel of een wisselende gemoedstoestand? Dat kan komen door een overbelaste lever. In deze blog vertellen we je alles over de oorzaken en gevolgen van een overbelaste lever. En natuurlijk wat je er zoal aan kunt doen.
In deze blog lees je ook de goede invloed van de artisjok (in het latijn Cynara scolymus) op de werking van een overbelaste lever.
De boosdoeners van een overbelaste lever
Er zijn grofweg twee oorzaken voor een overbelaste lever: schadelijke stoffen van buitenaf en giftige stoffen die in je lichaam zelf worden geproduceerd.
We komen elke dag in aanraking met allerlei schadelijke stoffen, zowel in voedsel als andere producten. Waarschijnlijk weet je dat uitlaatgassen, conserveringsmiddelen in eten en teveel suikers niet heel goed voor ons zijn. Maar wist je dat ook make-up en andere huidproducten, schoonmaakmiddelen of zelfs speelgoed een boosdoener kunnen zijn voor je lever?
Naast alle schadelijke stoffen van buitenaf, produceren ook onze eigen cellen giftige stoffen. Dit gebeurt bij de verbranding van voeding. Deze giftige stoffen noem je ook wel toxines.
Dat je giftige stoffen binnenkrijgt is op zich geen probleem. Ons lichaam is in staat om deze toxines onschadelijk te maken. Dit is namelijk het dagelijks werk van je lever.
Hoe werkt de lever?
Je lever maakt dus de schadelijke stoffen onschadelijk. Dit proces noemen we detoxificatie. Het bestaat uit twee processen. We noemen ze fase een en fase twee.
- In fase een worden onder andere zware metalen en pesticiden (dat zijn chemische bestrijdingsmiddelen) onschadelijk gemaakt. Daarnaast worden ook afbraakproducten van lichaamseigen stoffen afgebroken, zoals hormonen en stoffen uit het immuunsysteem. Voor een deel zijn deze stoffen dan onschadelijk.
- Dan komen we in fase twee. Daar wordt het overige deel van de stoffen bewerkt zodat uiteindelijk alle gifstoffen via ontlasting of urine het lichaam kunnen verlaten.
Overbelaste lever
Als we de lever te veel giftige stoffen ‘voeren’ of als we te weinig stoffen binnenkrijgen die de lever nodig heeft om zijn werk te doen, raakt deze overbelast. Ons lichaam probeert de giftige stoffen op een andere manier kwijt te raken, bijvoorbeeld door te zweten. Daarnaast komen de stoffen overal in je lichaam terecht waaronder in je hersenen. Ook worden de giftige stoffen opgeslagen in vetweefsel (bedenk de gevolgen die dit heeft bij afvallen: de giftige stoffen komen weer vrij in het lichaam).
De klachten van een overbelaste lever
De overbelaste lever heeft invloed op allerlei andere systemen in ons lichaam. Er kan dan ook een breed scala aan klachten ontstaan. Denk hierbij aan de volgende klachten:
- Slechte spijsvertering, buikpijn of constipatie.
- Misselijkheid, vooral na het eten van vettig voedsel.
- Prikkelbaredarmsyndroom.
- Slechte adem of witte plekjes op de tong.
- Veranderingen in de gemoedstoestand, depressie en slecht geheugen.
- Koorts, huidinfecties en astma.
- Hoge bloeddruk.
- Opgeblazen gevoel of vocht vasthouden.
- Hoofdpijnen.
- Een onstabiele bloedsuikerspiegel.
- Galblaasziektes en galstenen.
- Hoge lichaamstemperatuur.
- Een lage tolerantie voor medicijnen, zoals antibiotica.
Hoe behandel je een overbelaste lever?
Heb je last van de bovenstaande gezondheidsklachten? De lever heeft een heel belangrijke functie in je lichaam. Je klachten kunnen sterk verminderen wanneer de lever zijn schoonmaaktaken (weer) goed kan uitvoeren. Je moet je lever daarin een handje helpen. Dat kun je op de volgende manieren doen:
- Het beperken van de inname van giftige stoffen, zoals voeding met conserveermiddelen, veel suiker of kleurstoffen. Ook roken of het drinken van veel koffie is schadelijk.
- Het eten van voeding die de lever helpt en stimuleert. In mijn praktijk gebruik ik hiervoor onder andere een extract van de plant Cynara scolymus, de artisjok. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van deze plant. De belangrijkste eigenschap van de artisjok is de gunstige invloed die het heeft op de lever. De plant bevat bijvoorbeeld de minderalen zink, kobalt, kalium, calcium, magnesium en ijzer.. Allemaal stoffen die van essentieel belang zijn als het gaat om de biochemische processen in lever. Een goede steun in de rug voor de lever en je gezondheid!
- Het slikken van supplementen met stoffen die je lever stimuleren. (Laat je wel goed informeren voor je iets slikt! Ons lichaam is een fijngevoelig systeem, door het één te doen kan je andere processen in je lichaam beïnvloeden.)
Iemand die met je meekijkt?
Herken je de bovenstaande klachten? Wil je meer weten over welke voeding goed is voor lever? Wanneer je advies wilt, kun je altijd in mijn praktijk terecht. Ik ben gespecialiseerd in het ondersteunen van je lichaam door middel van gezonde voeding. Maak gerust een afspraak of stuur mij een e-mail met je vraag. (Je kunt ook eerst meer lezen over mijn werkwijze.)