Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog leggen we alles duidelijk uit, zodat je begrijpt wat de test is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is bij darmklachten.

Wat is een zonuline test?

De test is een onderzoeksmethode die wordt gebruikt om de hoeveelheid zonuline in het lichaam te meten. Zonuline is een eiwit dat betrokken is bij de regulatie van de darmbarrière. Een verstoorde darmbarrière kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder darmklachten, voedselintoleranties en zelfs auto-immuunziekten.

Naast de zonuline test voeren we ook andere testen uit, zoals:

  • Betadefensine test: Deze test meet de activiteit van betadefensines, eiwitten die een rol spelen in het immuunsysteem van de darmen.
  • Histamine test: Deze test meet de hoeveelheid histamine in de ontlasting, wat kan helpen bij het opsporen van histamine-intolerantie en gerelateerde klachten.

Deze aanvullende tests kunnen samen met de zonuline test een completer beeld geven van je darmgezondheid en eventuele onderliggende oorzaken van klachten.

Hoe werkt de test?

Zonuline kan worden gemeten met een bloedtest, maar wij maken gebruik van een fecestest om de zonulineconcentraties in de ontlasting te bepalen. Deze fecestest biedt een nauwkeurige en niet-invasieve methode om de gezondheid van de darmwand te evalueren.

Bij deze methode wordt een monster van de ontlasting geanalyseerd om de hoeveelheid zonuline te meten. De resultaten van deze test geven ons inzicht in de doorlaatbaarheid van de darmwand. Een verhoogd niveau van zonuline in de ontlasting kan wijzen op een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, ook wel bekend als het ‘leaky gut’ syndroom.

Waarom is de test belangrijk?

Een verhoogde concentratie zonuline kan wijzen op een hyperpermeabele darm, ook wel bekend als een ‘lekkende darm’. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsklachten, zoals:

  • Maag- en darmklachten
  • Chronische vermoeidheid
  • Voedselintoleranties
  • Gewrichtspijn
  • Huidproblemen

Door middel van de test kunnen we een beter inzicht krijgen in de oorzaak van deze klachten. Hierdoor kunnen we gerichter advies geven en een behandelplan op maat opstellen.

Voor wie is de test geschikt?

De test is vooral geschikt voor mensen die langdurige darmklachten ervaren of vermoeden dat hun darmgezondheid een rol speelt bij andere gezondheidsproblemen. Ook als je last hebt van terugkerende voedselintoleranties of een vermoeden hebt van een lekkende darm, kan de test waardevolle informatie bieden.

Als orthomoleculair darmtherapeut helpen we dagelijks mensen met uiteenlopende darmproblemen. Onze benadering is holistisch en gericht op het vinden van de onderliggende oorzaken van klachten, door middel van uitgebreid onderzoek en verschillende testen.

Opgeblazen buik verhelpen met behulp van een orthomoleculair darmtherapeut? Maak gerust een afspraak met ons dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten! Download ook eens ons E-book voor tips!

Wat is SIBO, Wat is SIBO, Wat is SIBO, Wat is SIBO, Wat is SIBO

Speciaal voor jou geselecteerd:

Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

21 juni 2024
Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog ...

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

23 mei 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Wat is SIBO? 5 voorkomende klachten

23 april 2024
Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: SIBO. Maar wat is SIBO nu eigenlijk echt? En belangrijker nog, wat heeft het voor invloed op je darmgezondheid? ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00