Hoe kun je de darmflora verbeteren met voeding?

Hoe kun je de darmflora verbeteren met voeding? Lees hier meer informatie en 5 tips voor gezonde darmen! De darmflora, ook wel bekend als het darmmicrobioom, bestaat uit triljoenen bacteriën die in onze darmen leven. Het darmmicrobioom speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel, de opname van voedingsstoffen en het ondersteunen van ons immuunsysteem. Een gezonde darmflora is essentieel voor ons algehele welzijn en spijsverteringsgezondheid. Gelukkig zijn er verschillende factoren waarmee je de gezondheid van de darmflora kunt bevorderen. 

  • Eet vezelrijk voedsel: Darmflora verbeteren met voeding? Vezels zijn essentieel voor een gezonde darmflora! Ze fungeren als voedsel voor de goede bacteriën in je darmen. Zorg ervoor dat je voldoende volkoren granen, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden eet.
  • Probiotische voedingsmiddelen: Voeg probiotische voedingsmiddelen toe aan je voedingspatroon, zoals yoghurt, kefir, gefermenteerde groenten (bijv. zuurkool en kimchi), en gefermenteerde sojaproducten (bijv. tempeh en miso). Deze voedingsmiddelen bevatten goede bacteriën die kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora.
  • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak arm aan vezels en bevatten meestal toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen en conserveermiddelen. Deze voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed op de darmgezondheid. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen!
  • Eet gevarieerd: Een gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt, wat gunstig is voor de diversiteit van je darmflora. Probeer verschillende soorten groenten, fruit, granen, eiwitten en gezonde vetten in je maaltijden op te nemen. Zo kun je de darmflora verbeteren met voeding!
  • Beperk het gebruik van antibiotica: Antibiotica kan de darmflora verstoren door niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook nuttige bacteriën te doden. Gebruik antibiotica alleen indien nodig en volg altijd de voorgeschreven dosering.

Let op: niet voor iedereen werken deze adviezen! Soms is het echt een zoektocht waarbij we eerst voedingsintoleranties moeten uitsluiten om de darmen weer te herstellen voordat je weer vezels kan verdragen. Op een darm die niet in orde is kan dit klachten geven. In dat geval heb je er echt baat bij dat de darmen uitgebreid onderzocht worden. 

Houd je na de genoemde adviezen toch klachten? Dan is het tijd om eens aan de bel te trekken om te kijken wat er mis is in de darmen en waarom je last hebt van gezonde voedingsmiddelen. 

Darmflora verbeteren na antibiotica

Als je toch antibiotica moet gebruiken kan het nuttig zijn om probiotische supplementen in te nemen. Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect hebben op de darmflora. Kies voor probiotische supplementen of voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten om de darmflora te herstellen. Daarnaast kun je de darmflora verbeteren na antibiotica met vezelrijke en onbewerkte voeding, beperkte suikerinname en prebiotica. Prebiotica zijn vezels die de groei van goede bacteriën in de darmen stimuleren. Voedingsmiddelen zoals uien, knoflook, banaan, haver en cichoreiwortel zijn rijk aan prebiotica. Het herstellen van de darmflora na het gebruik van antibiotica kost tijd. Wees geduldig en geef je lichaam de kans om zich te herstellen.

Darmflora verbeteren na antibiotica

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Als je regelmatig last hebt van je darmen, kunnen wij je helpen bij het opsporen van voedselintoleranties, het vinden van de juiste supplementen en voeding. Wil jij de darmflora verbeteren met voeding? Wij geven je graag advies! Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing.

Lees ook eens onze blog ‘Onderzoek, voeding & supplementen, de basis voor blijvend resultaat‘ voor meer informatie en tips voor gezonde darmen!

Speciaal voor jou geselecteerd:

Galblaas functie: lees hier de uitleg!

12 april 2024
De galblaas, een kleine zak onder de lever, speelt een essentiële rol in ons spijsverteringssysteem. Hier wordt gal opgeslagen, een vloeistof die 20 keer geconcentreerder is dan ...

Darm dysbiose: Wat je moet weten!

11 maart 2024
Darm dysbiose is een toestand waarbij de natuurlijke balans van micro-organismen in je darmen verstoord raakt. Dit evenwicht is cruciaal voor je gezondheid, aangezien deze microben een sleutelrol spelen in de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs je gemoedstoestand. Wanneer deze balans uit evenwicht raakt, kun je last krijgen van diverse symptomen, wat wijst op een disbalans in de darmen. Bij Darmklinique zien we het als onze missie om bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde darmflora en hoe je deze kunt onderhouden.

Overgang en darmklachten: oorzaken en tips!

10 januari 2024
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, welke gepaard gaat met tal van veranderingen in het lichaam. Terwijl velen bekend zijn met symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen, kunnen ook darmklachten een vervelende bijkomstigheid zijn. In deze blog vertellen we je meer over de overgang en darmklachten, wat de oorzaken zijn en geven we tips om darmklachten te verlichten tijdens de overgang!

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00