Wat je moet weten over spijsverteringsenzymen: feiten en fabels!

Spijsverteringsenzymen zijn onmisbaar voor een goede voedselvertering, maar er bestaan veel misverstanden over deze belangrijke stoffen. In deze blog leggen we op een heldere en toegankelijke manier uit hoe enzymen werken en welke rol ze in je lichaam spelen. Ontdek de waarheid achter de feiten en fabels over spijsverteringsenzymen!

Wat zijn spijsverteringsenzymen?

Spijsverteringsenzymen zijn eiwitten die door ons lichaam worden aangemaakt om voedsel af te breken tot kleinere moleculen, zodat de voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Ze spelen een belangrijke rol in de spijsvertering. Bij het eten van voedsel komt het eerste enzym, amylase, vrij in je mond via je speeksel. Amylase breekt complexe koolhydraten af tot glucose. Zodra het voedsel je maag en dunne darm bereikt, worden andere enzymen actief, zoals lipasen, die vetten afbreken; proteasen, die eiwitten afbreken; en lactase, die lactose in zuivelproducten afbreekt.

Een tekort aan spijsverteringsenzymen komt zelden voor en wordt vaak veroorzaakt door aandoeningen zoals exocriene pancreasinsufficiëntie, een zeldzame aandoening die minder dan 0,0001% van de bevolking treft. Bij deze aandoening kunnen artsen hogere doseringen van spijsverteringsenzymen voorschrijven om de afbraak en opname van voedsel te verbeteren. Lactose-intolerantie is een veelvoorkomende aandoening waarbij het enzym lactase ontbreekt. In zulke gevallen kunnen lactase-supplementen nuttig zijn. Voor de meeste mensen zonder specifieke diagnose van een enzymtekort zijn de voordelen van algemene spijsverteringsenzymen minder duidelijk.

De 2 meest voorkomende fabels

  1. Een veelvoorkomende fabel is dat we minder spijsverteringsenzymen gaan produceren naarmate we ouder worden. Studies tonen aan dat de hoeveelheid spijsverteringsenzymen, zoals pepsine, meestal gelijk blijft bij mensen tussen de 18 en 64 jaar. Deze fabel speelt in op onze angsten over ouder worden, maar als je gezond leeft, blijft je lichaam doorgaans goed in staat om de benodigde enzymen aan te maken.
  2. Sommige mensen beweren dat het drinken van water tijdens de maaltijd je spijsverteringsenzymen zou verdunnen en zo je spijsvertering zou belemmeren. Dit is ook een fabel. Je spijsverteringssysteem is namelijk goed in staat om zich aan te passen aan verschillende hoeveelheden voedsel en vloeistoffen. Het drinken van water bij je maaltijd kan juist helpen bij het doorslikken van voedsel en je lichaam voorbereiden op de vertering. Als je echter snel verzadigd raakt, kan het nuttig zijn om water met mate te drinken tijdens de maaltijd om je portiegrootte te beheersen.

Hoe je zelf je spijsvertering kan ondersteunen

  • Geef je darmmicroben de juiste voeding: Een gezonde spijsvertering begint met het voeden van je darmmicroben. Het consumeren van meer dan 30 verschillende soorten plantaardig voedsel per week helpt om je microbioom divers en gezond te houden, wat bijdraagt aan een efficiënte vertering.
  • Eet met aandacht: Naast voeding spelen ook levensstijlfactoren een grote rol in de gezondheid van je darmen. Mindful eten – aandacht besteden aan wat en hoe je eet – kan je spijsvertering aanzienlijk verbeteren. Door je te concentreren op elke hap, geef je je lichaam de kans om het voedsel beter te verwerken. Maar vergeet niet dat er ook buiten het bord veel manieren zijn om je darmgezondheid te bevorderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende frisse lucht, slaap en stressvermindering. Al deze factoren dragen bij aan een gezond en evenwichtig microbioom.
  • Professionele ondersteuning: Bij Darmklinique begrijpen we dat spijsverteringsproblemen, zoals enzymtekorten, wel eens voorkomen. Daarom meten we altijd specifieke enzymen in onze laboratoriumonderzoeken. Vaak ligt de oorzaak van deze problemen in een tekort aan maagzuur (lees hier meer over in onze blog). Onze uitgebreide onderzoeken, waaronder bloed- en ontlastingsonderzoeken, geven ons een gedetailleerd inzicht in je darmflora en helpen ons om de onderliggende oorzaken van je klachten te identificeren. Op basis hiervan stellen we een behandelplan op dat volledig is afgestemd op jouw behoeften en levensstijl.

We begeleiden je op weg naar een gezonde darmflora en een leven zonder buikklachten. We geloven sterk in het belang van een gedegen diagnose en een persoonlijke behandeling. Maak gerust een afspraak met ons dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten! Download ook eens ons E-book voor tips!

Spijsverteringsenzymen_11zon

Speciaal voor jou geselecteerd:

Wat je moet weten over spijsverteringsenzymen: feiten en fabels!

13 september 2024
Spijsverteringsenzymen zijn onmisbaar voor een goede voedselvertering, maar er bestaan veel misverstanden over deze belangrijke stoffen. In deze blog leggen we op een heldere en toegankelijke manier ...

Darmparasiet klachten, oorzaak en behandeling. Lees hier meer!

16 augustus 2024
Darmparasieten zijn microscopisch kleine organismen die in je darmen leven. Hoewel dit misschien beangstigend klinkt, is het goed om te weten dat veel darmparasieten onschadelijk zijn. Maar ...

Wat is goed voor je huid en darmen? 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen

19 juli 2024
Heb je ooit veranderingen in je huid opgemerkt na een weekend vol ongezond eten, alcoholische versnaperingen of een slechte nachtrust? Huidproblemen zoals acne, rosacea, uitslag en fijne ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00