In elke supermarkt, drogist of reformhuis kom je ze tegen: drankjes, poeders en pillen met probiotica die beloven jouw darmflora weer in opperbeste staat te brengen. Het lijkt zo simpel om op deze manier van je darmproblemen af te komen, maar is dat ook zo? Probiotica kan een goede ondersteuning van je darmen zijn, mits het juist wordt gebruikt. Daarom vertel ik je in deze blog graag meer over de zin en onzin van probiotica.
Wat is probiotica nu precies?
De term probiotica wordt letterlijk vertaald als ‘voor het leven’. Probiotica zijn allerlei micro-organismen, ik zeg ook wel kleine beestjes, die in je darmen leven en zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen en helpen bij het bestrijden van infecties. Je kunt wel zeggen dat ze dus erg nuttig zijn.
Ieder mens draagt zo’n 1000 soorten bacteriën mee in de darmen. Daarvan zijn er ongeveer 150 soorten probiotisch. Door gezonde en verse voeding houd je de balans in stand, maar door het gebruik van onder andere bewerkt voedsel, suikers, chemicaliën en antibiotica hebben veel mensen een tekort aan goede bacteriën. En door deze disbalans in de darmflora kunnen allerlei fysieke én mentale klachten ontstaan.
Lost probiotica mijn darmprobleem op?
Het gebruik van probiotica lijkt wel een algemeen advies te worden. “Heb je last van je darmen? Neem probiotica!” Het zou je van al je vervelende en soms zelfs gênante darmproblemen af kunnen helpen. En ja, een goede darmflora draagt daar zeker aan bij, maar probiotica zorgt daar niet direct voor. Natuurlijk kan het gebruik wat verlichting geven maar daarmee los je het onderliggende probleem niet op. En dat is nu precies wat je wél wilt.
Verschil in probiotica
Voordat je aan de slag gaat met pillen en yoghurtjes is het belangrijk om te weten aan welke bacteriën jouw darmstelsel behoefte heeft. We onderscheiden aerobe en anaerobe bacteriën. De eerste groep zorgt ervoor dat de zuurstof in je darmen verdwijnt, wat de weg vrijmaakt voor de laatste groep, die juist niet van zuurstof houdt. Het probleem is dat veel mensen juist een tekort aan aerobe bacteriën en juist voldoende anaerobe bacteriën hebben. En drie keer raden wat er in de yoghurtjes en vrij verkrijgbare pillen zit? Juist, anaerobe bacteriën: die je dus niet veel verder zullen helpen. En dan nog los van het feit dat veel probiotische bacteriën de zure maaginhoud niet overleven. Daarnaast bevatten deze producten vaak nog eens een flinke schep suiker, wat je darmflora sowieso niet ten goede komt.
Natuurlijk zijn er ook probiotica verkrijgbaar met aerobe bacteriën maar mijn advies is om daar niet zelf mee te experimenteren zonder vooronderzoek of de juiste begeleiding. Veel beter is om te kiezen voor een gezond(er) voedingspatroon met de juiste voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jouw lichaam dit zelf gaat regelen. Voor je hiermee aan de slag gaat, is het goed om uit te (laten) zoeken of er misschien andere problemen in je darmen spelen, die je eerst moet oplossen.
Probiotica lost het onderliggende probleem niet op
Het gebruik van (goede) probiotica kan ook gerust vermindering van klachten teweegbrengen. De meeste mensen hebben in hun normale dagelijkse voeding namelijk een schreeuwend tekort aan vezels en goede bacteriën. Het dagelijks gebruik van zo’n heel klein beetje goede bacteriën plus wat toegevoegde vezels kan daarbij al flink verschil maken. Echter wordt het tekort aan goede bacteriën razendsnel aangevuld door slechteriken. En als er duizend soorten bacteriën in je darmen wonen, gaat één nieuwe bewoner dan het verschil maken? Nee, dat dacht ik ook niet. Dus als het potje leeg is, stopt ook de werking en ben je weer terug bij af. Zonde van je geld en moeite. Beter is het om het probleem bij de kern aan te pakken en onderzoek te doen waar jouw darmproblemen nu echt vandaan komen.
Wil jij van je darmproblemen af? En wil je weten wat je wel en juist niet moet doen? Neem dan contact op of plan een vrijblijvend gratis belafspraak met mij in. Op deze manier kijken we naar jouw specifieke klachten en bespreken we hoe je die het best zou kunnen aanpakken.