De zin en onzin van probiotica: wat je moet (w)eten

In elke supermarkt, drogist of reformhuis kom je ze tegen: drankjes, poeders en pillen met probiotica die beloven jouw darmflora weer in opperbeste staat te brengen. Het lijkt zo simpel om op deze manier van je darmproblemen af te komen, maar is dat ook zo? Probiotica kan een goede ondersteuning van je darmen zijn, mits het juist wordt gebruikt. Daarom vertel ik je in deze blog graag meer over de zin en onzin van probiotica.

Wat is probiotica nu precies?

De term probiotica wordt letterlijk vertaald als ‘voor het leven’. Probiotica zijn allerlei micro-organismen, ik zeg ook wel kleine beestjes, die in je darmen leven en zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen en helpen bij het bestrijden van infecties. Je kunt wel zeggen dat ze dus erg nuttig zijn.

Ieder mens draagt zo’n 1000 soorten bacteriën mee in de darmen. Daarvan zijn er ongeveer 150 soorten probiotisch. Door gezonde en verse voeding houd je de balans in stand, maar door het gebruik van onder andere bewerkt voedsel, suikers, chemicaliën en antibiotica hebben veel mensen een tekort aan goede bacteriën. En door deze disbalans in de darmflora kunnen allerlei fysieke én mentale klachten ontstaan.

Lost probiotica mijn darmprobleem op?

Het gebruik van probiotica lijkt wel een algemeen advies te worden. “Heb je last van je darmen? Neem probiotica!” Het zou je van al je vervelende en soms zelfs gênante darmproblemen af kunnen helpen. En ja, een goede darmflora draagt daar zeker aan bij, maar probiotica zorgt daar niet direct voor. Natuurlijk kan het gebruik wat verlichting geven maar daarmee los je het onderliggende probleem niet op. En dat is nu precies wat je wél wilt.

Verschil in probiotica

Voordat je aan de slag gaat met pillen en yoghurtjes is het belangrijk om te weten aan welke bacteriën jouw darmstelsel behoefte heeft. We onderscheiden aerobe en anaerobe bacteriën. De eerste groep zorgt ervoor dat de zuurstof in je darmen verdwijnt, wat de weg vrijmaakt voor de laatste groep, die juist niet van zuurstof houdt. Het probleem is dat veel mensen juist een tekort aan aerobe bacteriën en juist voldoende anaerobe bacteriën hebben. En drie keer raden wat er in de yoghurtjes en vrij verkrijgbare pillen zit? Juist, anaerobe bacteriën: die je dus niet veel verder zullen helpen. En dan nog los van het feit dat veel probiotische bacteriën de zure maaginhoud niet overleven. Daarnaast bevatten deze producten vaak nog eens een flinke schep suiker, wat je darmflora sowieso niet ten goede komt.

probiotica

Natuurlijk zijn er ook probiotica verkrijgbaar met aerobe bacteriën maar mijn advies is om daar niet zelf mee te experimenteren zonder vooronderzoek of de juiste begeleiding. Veel beter is om te kiezen voor een gezond(er) voedingspatroon met de juiste voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jouw lichaam dit zelf gaat regelen. Voor je hiermee aan de slag gaat, is het goed om uit te (laten) zoeken of er misschien andere problemen in je darmen spelen, die je eerst moet oplossen.

Probiotica lost het onderliggende probleem niet op

Het gebruik van (goede) probiotica kan ook gerust vermindering van klachten teweegbrengen. De meeste mensen hebben in hun normale dagelijkse voeding namelijk een schreeuwend tekort aan vezels en goede bacteriën. Het dagelijks gebruik van zo’n heel klein beetje goede bacteriën plus wat toegevoegde vezels kan daarbij al flink verschil maken. Echter wordt het tekort aan goede bacteriën razendsnel aangevuld door slechteriken. En als er duizend soorten bacteriën in je darmen wonen, gaat één nieuwe bewoner dan het verschil maken? Nee, dat dacht ik ook niet. Dus als het potje leeg is, stopt ook de werking en ben je weer terug bij af. Zonde van je geld en moeite. Beter is het om het probleem bij de kern aan te pakken en onderzoek te doen waar jouw darmproblemen nu echt vandaan komen.

Wil jij van je darmproblemen af? En wil je weten wat je wel en juist niet moet doen? Neem dan contact op of plan een vrijblijvend gratis belafspraak met mij in. Op deze manier kijken we naar jouw specifieke klachten en bespreken we hoe je die het best zou kunnen aanpakken.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Wat is goed voor je huid en darmen? 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen

19 juli 2024
Heb je ooit veranderingen in je huid opgemerkt na een weekend vol ongezond eten, alcoholische versnaperingen of een slechte nachtrust? Huidproblemen zoals acne, rosacea, uitslag en fijne ...

Zonuline test: Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

21 juni 2024
Als orthomoleculair darmtherapeut bij Darmklinique krijgen we vaak vragen over de zonuline test. Wat houdt deze test precies in en waarvoor wordt het gebruikt? In deze blog ...

Opgeblazen buik verhelpen? 7 effectieve tips!

23 mei 2024
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dit ongemak kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Bij Darmklinique begrijpen we hoe frustrerend dit ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00