Vitaminen associëren we vaak met voeding. Gezond eten, dan krijg je je vitamientjes wel binnen! Helaas gaat dat voor vitamine D in de winter niet op. Wil je dit met voeding naar binnen krijgen, dan moet je veel vette vis eten. En met veel bedoel ik iedere dag een stuk makreel of twee moten zalm. Dat is ten eerste meestal geen haalbare kaart en ten tweede wordt het op die manier moeilijk om gevarieerd te eten.
Vitamine D uit de zon
Hoe kom je dan aan vitamine D? Uit de zon. Onze huid maakt dit aan met hulp van cholesterol. In Nederland ligt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid op 10 mcg per dag, met een maximum van 100 mcg als veilig geachte dosis. Je begrijpt dat ik als orthomoleculair therapeut die 10 mcg wat magertjes vind. Als je een tekort hebt, los je dit niet zomaar op door dagelijks 10 mcg in te nemen. Dan mag je het wel wat steviger aanpakken.
Zonlicht in de winter
Je hebt dus UV-B licht nodig om vitamine D aan te maken. De hoeveelheid UV-B licht dat Nederland bereikt hangt af van een aantal factoren. Bij een bewolkte dag bereikt het ons niet. Door glas kan het niet heen. En de hoek waaronder het zonlicht de aarde bereikt is ook van belang. Als de zon te schuin staat bereikt het UV-B licht ons namelijk niet. Midden op de dag, als de zon hoog staat, is er voldoende UV-B licht aanwezig om vitamine D aan te maken. In de winter staat de zon zo laag aan de hemel dat het UV-B licht ons niet bereikt. Eigenlijk is het heel simpel. Tussen ongeveer november en maart kan je geen vitamine D aanmaken uit de Nederlandse zon. Pech voor ons, bewoners op de 51e breedtegraad.
Vroeger hadden ze minder last van dit probleem dan wij nu. Je slaat vitamine D namelijk op in vetweefsel. De zomer was de periode van overvloed en veel verschillende soorten voedsel. Mensen kwamen in deze periode wat kilo’s aan. De winter met zijn kou en schrale voeding zorgde ervoor dat de extra kilo’s weer verdwenen met als voordeel dat de opgeslagen vitamine D weer vrij kwam. Dus was vitamine D in de winter geen probleem.
Waarom is vitamine D belangrijk voor je?
Hamsteren en hongerlijden dus. Dat werkt niet in onze moderne westerse wereld. Toch is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan je vitamine D status.
- Vitamine D is nodig om calcium in je botten te krijgen, dus geen sterke botten zonder vitamine D.
- Door vitamine D ben je minder vatbaar voor infecties.
- Als je voldoende vitamine D inneemt verlaagd dit de kans op kanker (o.a. borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, longkanker en lymfoom).
- Het vermindert de kans op stemmingswisselingen en depressie.
- Het vermindert de kans op zwangeschapscomplicaties, zoals keizersnede en zwangerschapsvergiftiging
- Het vermindert de kans op autisme en taalstoornissen bij kinderen.
- Vitamine D beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Genoeg reden dus om het er niet bij te laten zitten in de winter. Als de zon het je niet geeft, geef het dan aan jezelf. Mijn advies: neem iedere dag 25-50 mcg vitamine D! En nog een laatste tip: Neem de vitamine in ieder geval in bij een maaltijd waar ook vet in voorkomt. Niet iedere vitamine D wordt goed opgenomen door je lichaam. Vraag een orthomoleculair therapeut advies voor een goede vitamine D.
Wil je weten hoe het met jou vitamine D status is gesteld of heb je een andere vraag. Bel gerust voor een gratis gesprek, dan laat ik je weten wat ik voor je kan betekenen.