“Tijdens mijn presentatie – voor een grote groep mensen – boog ik naar voren om de volgende dia te starten en toen gebeurde het…. Voor ik het wist floepte er een ontzettend harde wind uit. Echt Berna, ik schaamde me naar! En dat allemaal door die opgeblazen buik”
Dit was het moment dat mijn cliënt er genoeg van had; klaar gewoon. De hele ochtend was ze zo hard bezig om die windjes op te houden, totdat ze er geen controle meer over had. En zo gaat het vaak met een opgeblazen buik. Veel te lang houd je die vervelende scheetjes in. Of nog erger; iemand vraagt of je in blijde verwachting bent, terwijl het eigenlijk ‘gewoon’ een opgeblazen buik is! Daarom wil ik in deze blog 10 tips delen bij een opgeblazen buik, om te laten zien dat je niet hoeft rond te lopen met dat vervelende gevoel.
Hoe ontstaat een opgeblazen buik precies?
In het geval van mijn cliënt, lag het aan een tekort aan maagzuur en verteringsenzymen. Jazeker, dit kan vergaande gevolgen hebben; zo ver dat je misselijk wordt en continu (stinkende) windjes laat. Op dat moment lag haar darmflora plat, waardoor de slechte bacteriën lekker groeiden. Helaas kun je deze problemen niet zien aan de buitenkant. Toen we eenmaal in beeld hadden wat er precies speelde, konden we de onderliggende oorzaak aanpakken.
Inmiddels geeft ze haar presentaties nog steeds, alleen nu wél klachtenvrij! Toch heeft dat even geduurd, want als je jouw buikklachten niet serieus neemt, gaat je darmflora steeds verder achteruit. Zo ver dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt.
Jouw darmen worden namelijk geprikkeld door iets wat je niet goed kunt verteren. Vervolgens worden er allerlei gassen geproduceerd, waardoor er een soort ‘rotting’ in gang wordt gezet. De goede darmbacteriën houden daar totaal niet van en delven het onderspit… Daardoor zijn de goede bacteriën in de minderheid. De slechte bacteriën pakken vervolgens hun kans, want ja; die lege plekken in je darmslijmvlies vullen zij graag op!
Helaas produceren zij stofjes die je liever niet ziet en die zenden weer signalen uit naar je lichaam. Met als gevolg:
- Meer gassen, dus meer winderigheid
- Je voelt je prikkelbaar
- Energie is ver te zoeken en je bent moe
- Hoofdpijn komt en gaat
- Misselijkheid
- Maag- en darmklachten
Vaak worden deze klachten veroorzaakt door een voedselintolerantie of parasiet. Maar ook maagzuur kan de boosdoener zijn. Als jij te veel – of juist te weinig – maagzuur hebt, kun je hele vervelende klachten ervaren. Natuurlijk is het altijd goed om jouw klachten te laten onderzoeken, toch wil ik je alvast 10 tips geven die je zelf kunt proberen om dat opgeblazen gevoel te verminderen.
1. Eet rustig en zorg ervoor dat je goed kauwt
Goed kauwen is heel belangrijk. Grote stukken zijn moeilijker te verteren dan wanneer je goed kauwt. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat je in alle rust eet. Neem de tijd en zorg ervoor dat eten een rustmoment is.
2. Drink voldoende water
Misschien denk je nu gelijk: “yep, guilty”! Want de meeste mensen weten wel dat water drinken belangrijk is, toch schiet het er vaak bij in. Probeer altijd om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken.
Tip: begin de dag met 2 glazen water op je nuchtere maag. Zo begin je de dag gelijk goed! Ook kun je een mooie kan water vullen, voorzien van schijfjes citroen, gember en munt. Dit maakt het water drinken aantrekkelijk én je vergeet het niet snel!
3. Vermijd koolzuur/frisdrank
Mensen met maag- en darmklachten moeten koolzuur en suikerrijke frisdranken vermijden. Echt, don’t do it… Misschien merk je al dat je minder behoefte aan dat glaasje cola hebt als je 1,5 liter water met een smaakje drinkt. Probeer het eens!
4. Beweeg regelmatig
Het is zo verleidelijk hé, nog even iets afmaken of op die bank blijven hangen… Toch houden jouw darmen van beweging. Zorg daarom dat je regelmatig beweegt om je stoelgang op pijl te houden.
5. Vermijd suiker
Parasieten zijn dol op suiker en daarom kun jij juist veel trek in suikerrijke producten hebben als je te maken hebt met een parasiet in je darmen…. Daarnaast zorgt suiker voor een opgeblazen gevoel. Als je dit merkt, is het altijd goed om verder te onderzoeken. Een parasiet is namelijk goed te behandelen.
6. Eet voldoende vezels
Als jij soms moeilijk naar de wc kunt, heb je veel baat bij voldoende vezels. Zorg daarom voor een gevarieerd voedingspatroon, waarbij extra vezels niet mogen ontbreken!
7. Beperk of vermijd het gebruik van alcohol
Ik weet het, een glaasje wijn tijdens of voor het eten is zo aantrekkelijk… Toch is alcohol een trigger voor een opgeblazen gevoel. Als jij veel last hebt van een opgeblazen buik, is het écht beter om het gebruik van alcohol te beperken of te vermijden.
8. Zorg voor zo min mogelijk stress
Stress is de boosdoener van veel kwaaltjes. Als je stress hebt, staat je vertering in feite stil. Jouw lichaam kan nou eenmaal niet tegelijk het eten verteren en die stress-signalen verwerken. Ook maak je bij stress veel minder maagzuur aan, waardoor je dus weer een opgeblazen gevoel krijgt. Zoek ontspanning, zet een rustgevend muziekje op of ga een lekker stuk wandelen en zorg voor zo min mogelijk stress.
9. Let op bepaalde voedingscombinaties
Het klinkt misschien lastig, maar bepaalde voedingscombinaties kunnen juist een opgeblazen buik triggeren. Zo kan die banaan na je avondmaal niet goed vallen en dat glas water tijdens het eten is eigenlijk géén goed idee. Let daarom op bepaalde voedingscombinaties die juist zorgen voor extra maagklachten.
10. Beperk het aantal eetmomenten op een dag
Je lichaam heeft tijd nodig om alles wat binnenkomt te verteren. Stel je eens voor dat je continu eet; wanneer moeten jouw darmen dan rusten? Daarom is het goed om het aantal eetmomenten op een dag te beperken, zodat je lichaam de tijd heeft om alles te verwerken.
Heb jij veel last van een opgeblazen buik en/of darmklachten?
Als orthomoleculair therapeut zie ik dagelijks mensen die last hebben van een opgeblazen buik en darmklachten. Zelf op onderzoek uitgaan is meestal niet verstandig, want vaak spelen er meerdere dingen tegelijk. Door verschillende, uitgebreide, laboratoriumtesten te doen, brengen we meestal snel de oorzaak van jouw klachten boven water. Echt, je hoeft niet met die vervelende opgeblazen buik en darmklachten rond te blijven lopen!
Wil jij hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op of download alvast mijn e-book waarin ik je meer vertel.