10 tips bij een opgeblazen buik

“Tijdens mijn presentatie – voor een grote groep mensen – boog ik naar voren om de volgende dia te starten en toen gebeurde het…. Voor ik het wist floepte er een ontzettend harde wind uit. Echt Berna, ik schaamde me naar! En dat allemaal door die opgeblazen buik”

Dit was het moment dat mijn cliënt er genoeg van had; klaar gewoon. De hele ochtend was ze zo hard bezig om die windjes op te houden, totdat ze er geen controle meer over had. En zo gaat het vaak met een opgeblazen buik. Veel te lang houd je die vervelende scheetjes in. Of nog erger; iemand vraagt of je in blijde verwachting bent, terwijl het eigenlijk ‘gewoon’ een opgeblazen buik is! Daarom wil ik in deze blog 10 tips delen bij een opgeblazen buik, om te laten zien dat je niet hoeft rond te lopen met dat vervelende gevoel.

Hoe ontstaat een opgeblazen buik precies?

In het geval van mijn cliënt, lag het aan een tekort aan maagzuur en verteringsenzymen. Jazeker, dit kan vergaande gevolgen hebben; zo ver dat je misselijk wordt en continu (stinkende) windjes laat. Op dat moment lag haar darmflora plat, waardoor de slechte bacteriën lekker groeiden. Helaas kun je deze problemen niet zien aan de buitenkant. Toen we eenmaal in beeld hadden wat er precies speelde, konden we de onderliggende oorzaak aanpakken.

Inmiddels geeft ze haar presentaties nog steeds, alleen nu wél klachtenvrij! Toch heeft dat even geduurd, want als je jouw buikklachten niet serieus neemt, gaat je darmflora steeds verder achteruit. Zo ver dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

Jouw darmen worden namelijk geprikkeld door iets wat je niet goed kunt verteren. Vervolgens worden er allerlei gassen geproduceerd, waardoor er een soort ‘rotting’ in gang wordt gezet. De goede darmbacteriën houden daar totaal niet van en delven het onderspit… Daardoor zijn de goede bacteriën in de minderheid. De slechte bacteriën pakken vervolgens hun kans, want ja; die lege plekken in je darmslijmvlies vullen zij graag op!

Helaas produceren zij stofjes die je liever niet ziet en die zenden weer signalen uit naar je lichaam. Met als gevolg:

  • Meer gassen, dus meer winderigheid
  • Je voelt je prikkelbaar
  • Energie is ver te zoeken en je bent moe
  • Hoofdpijn komt en gaat
  • Misselijkheid
  • Maag- en darmklachten

Vaak worden deze klachten veroorzaakt door een voedselintolerantie of parasiet. Maar ook maagzuur kan de boosdoener zijn. Als jij te veel – of juist te weinig – maagzuur hebt, kun je hele vervelende klachten ervaren. Natuurlijk is het altijd goed om jouw klachten te laten onderzoeken, toch wil ik je alvast 10 tips geven die je zelf kunt proberen om dat opgeblazen gevoel te verminderen.

1.      Eet rustig en zorg ervoor dat je goed kauwt

Goed kauwen is heel belangrijk. Grote stukken zijn moeilijker te verteren dan wanneer je goed kauwt. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat je in alle rust eet. Neem de tijd en zorg ervoor dat eten een rustmoment is.

2.      Drink voldoende water

Misschien denk je nu gelijk: “yep, guilty”! Want de meeste mensen weten wel dat water drinken belangrijk is, toch schiet het er vaak bij in. Probeer altijd om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken.

Tip: begin de dag met 2 glazen water op je nuchtere maag. Zo begin je de dag gelijk goed! Ook kun je een mooie kan water vullen, voorzien van schijfjes citroen, gember en munt. Dit maakt het water drinken aantrekkelijk én je vergeet het niet snel!

3.      Vermijd koolzuur/frisdrank

Mensen met maag- en darmklachten moeten koolzuur en suikerrijke frisdranken vermijden. Echt, don’t do it… Misschien merk je al dat je minder behoefte aan dat glaasje cola hebt als je 1,5 liter water met een smaakje drinkt. Probeer het eens!

4.      Beweeg regelmatig

Het is zo verleidelijk hé, nog even iets afmaken of op die bank blijven hangen… Toch houden jouw darmen van beweging. Zorg daarom dat je regelmatig beweegt om je stoelgang op pijl te houden.

5.      Vermijd suiker

Parasieten zijn dol op suiker en daarom kun jij juist veel trek in suikerrijke producten hebben als je te maken hebt met een parasiet in je darmen…. Daarnaast zorgt suiker voor een opgeblazen gevoel. Als je dit merkt, is het altijd goed om verder te onderzoeken. Een parasiet is namelijk goed te behandelen.

6.      Eet voldoende vezels

Als jij soms moeilijk naar de wc kunt, heb je veel baat bij voldoende vezels. Zorg daarom voor een gevarieerd voedingspatroon, waarbij extra vezels niet mogen ontbreken!

7.      Beperk of vermijd het gebruik van alcohol

Ik weet het, een glaasje wijn tijdens of voor het eten is zo aantrekkelijk… Toch is alcohol een trigger voor een opgeblazen gevoel. Als jij veel last hebt van een opgeblazen buik, is het écht beter om het gebruik van alcohol te beperken of te vermijden.

8.      Zorg voor zo min mogelijk stress

Stress is de boosdoener van veel kwaaltjes. Als je stress hebt, staat je vertering in feite stil. Jouw lichaam kan nou eenmaal niet tegelijk het eten verteren en die stress-signalen verwerken. Ook maak je bij stress veel minder maagzuur aan, waardoor je dus weer een opgeblazen gevoel krijgt. Zoek ontspanning, zet een rustgevend muziekje op of ga een lekker stuk wandelen en zorg voor zo min mogelijk stress.

9.      Let op bepaalde voedingscombinaties

Het klinkt misschien lastig, maar bepaalde voedingscombinaties kunnen juist een opgeblazen buik triggeren. Zo kan die banaan na je avondmaal niet goed vallen en dat glas water tijdens het eten is eigenlijk géén goed idee. Let daarom op bepaalde voedingscombinaties die juist zorgen voor extra maagklachten.

10.  Beperk het aantal eetmomenten op een dag

Je lichaam heeft tijd nodig om alles wat binnenkomt te verteren. Stel je eens voor dat je continu eet; wanneer moeten jouw darmen dan rusten? Daarom is het goed om het aantal eetmomenten op een dag te beperken, zodat je lichaam de tijd heeft om alles te verwerken.

Heb jij veel last van een opgeblazen buik en/of darmklachten?

Als orthomoleculair therapeut zie ik dagelijks mensen die last hebben van een opgeblazen buik en darmklachten. Zelf op onderzoek uitgaan is meestal niet verstandig, want vaak spelen er meerdere dingen tegelijk. Door verschillende, uitgebreide, laboratoriumtesten te doen, brengen we meestal snel de oorzaak van jouw klachten boven water. Echt, je hoeft niet met die vervelende opgeblazen buik en darmklachten rond te blijven lopen!

Wil jij hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op of download alvast mijn e-book waarin ik je meer vertel.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Darm dysbiose: Wat je moet weten!

11 februari 2024
Darm dysbiose is een toestand waarbij de natuurlijke balans van micro-organismen in je darmen verstoord raakt. Dit evenwicht is cruciaal voor je gezondheid, aangezien deze microben een sleutelrol spelen in de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs je gemoedstoestand. Wanneer deze balans uit evenwicht raakt, kun je last krijgen van diverse symptomen, wat wijst op een disbalans in de darmen. Bij Darmklinique zien we het als onze missie om bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde darmflora en hoe je deze kunt onderhouden.

Overactieve darmen, wat houdt het in? Lees het hier!

27 november 2023
Heb je last van ongemakkelijke darmklachten, zoals: frequente diarree, buikkrampen en een opgeblazen gevoel? Deze symptomen kunnen wijzen op overactieve darmen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Maag en darmklachten: 10 voedingsmiddelen die je kunnen helpen! 

26 oktober 2023
Maag- en darmklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven verstoren. Gelukkig zijn er enkele voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan verlichting en een gezondere spijsvertering. In ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00