Een orthomoleculair therapeut en darmen, in deze blog lees je er alles over. Heb jij last van darmklachten? En ben je al verscheidene keren bij een huisarts geweest? Of misschien zelfs al in het ziekenhuis? Meestal krijg je te horen dat je ermee moet leren leven. Je wordt naar huis gestuurd met het advies om contact op te nemen met een diëtist of je moet het FODMAP–dieet gaan proberen. Een orthomoleculair darmspecialist kan je op een andere, effectieve manier, verder helpen. Je gaat echt op zoek naar de kern van het probleem. Wij vertellen je graag alles over een orthomoleculair therapeut en darmen.
De functie van de darmen
Onze darmen worden ook wel de ‘tweede hersenen’ genoemd. Wist je dat? Iedere hap eten legt bijna tien meter af door je spijsverteringskanaal. Leuk feitje! De darmen hebben verschillende taken, maar de hooftaak van de darmen is het verteren van voedsel. De voedingsstoffen die in voedingsmiddelen voorkomen worden door de darmen opgenomen, omgezet én uitgescheiden. Kortom, onze darmen zijn zeer belangrijk voor ons. Daarom is het ook van belang dat de darmen gezond zijn en goed functioneren. Is dat niet het geval? Dan kun je last krijgen van verschillende vervelende klachten:
- Bloed en/of slijm bij de ontlasting;
- Verandering in het ontlastingspatroon, dat kan zijn in regelmaat en soort ontlasting;
- Voortdurend gevoel van aandrang;
- Last van brandend maagzuur;
- Onverklaarbaar gewichtsverlies;
- Diarree;
- Aanhoudende buikpijn, winderigheid of krampen;
- Plotselinge hevige buikpijn;
- Aanhoudende vermoeidheid en duizeligheid.
Wat doet een orthomoleculair therapeut
Orthomoleculaire therapie is onderdeel van de natuurgeneeskunde. Een orthomoleculair therapeut doet voorafgaand een goed en uitgebreid onderzoek, op zoek naar de onderliggende oorzaak van de klacht(en). Denk hierbij aan een uitgebreid laboratorium bloedonderzoek en een ontlastingsonderzoek. Daarnaast wordt er getest wordt er regelmatig een neurotransmitter test uitgevoerd. Deze test brengt de vier grootste neurotransmitters in kaart: dopamine, acethylcholine, GABA en serotonine. Je bekijkt samen met een orthomoleculair therapeut waar de klachten vandaan komen.
Ook wordt er gekeken naar de klachten in combinatie met de huidige leefstijl. Zo wordt duidelijk waar de darmen niet goed op reageren en welke stoffen je lichaam tekort komt. Door middel van de juiste behandelmethode kun je de darmen weer genezen. Kortom, een orthomoleculair therapeut en darmen zijn een gouden combinatie.
De behandelmethode
In onze praktijk werken we, afhankelijk van je klachten, met een laboratoriumonderzoek, zoals een bloed- en ontlastingsonderzoek. Het is het mogelijk om eerst de hoofdgroepen te testen en verder in te zoomen op voedingsgroepen die problemen veroorzaken in de darmen. Voeding speelt een hele belangrijke rol bij het oplossen van de klachten.
Aandoeningen zoals: astma, eczeem, een hoge bloeddruk, migraine, colitis ulcerosa, diabetes type 2 en een hoog cholesterol zijn meestal leefstijl gerelateerd. Al die klachten zijn te verlichten óf zelfs volledig te genezen met een gezondere leefstijl. Tijdens een consult krijg je uitgebreid uitleg en wordt er een persoonlijk voedingsplan voor je gemaakt, afhankelijk van je klachten, je darmflora en de mogelijke voedselintoleranties. Daarnaast spelen supplementen ook een hele belangrijke rol.
Om van je klachten af te komen is het nodig om je tekorten aan te vullen met de juiste supplementen. Naast vitamines en mineralen worden er ook kruiden ingezet om je lichaam te herstellen. Wat je precies nodig hebt wordt door een orthomoleculair specialist goed onderzocht. Op basis van de onderzoeken die worden uitgevoerd krijg je een uitgebreid advies mee naar huis en kun je aan de slag met je leefstijl. Uiteraard heb je tussendoor ook contact met de therapeut over de voortgang. Het is ook mogelijk om tussentijds of na afloop opnieuw metingen te verrichten.
Wil je nog meer weten over een orthomoleculair therapeut en darmen? Of ben je benieuwd wat een orthomoleculair therapeut voor je kan beteken? Neem dan gerust contact met ons op!