Daar sta je dan, na een bezoek aan de huisarts; je hebt de diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS). Afhankelijk van je klachten heb je misschien zakjes met vezels of een laxerende drank als advies gekregen. Of nog erger, “probeer het FODMAP-dieet eens…” Eigenlijk komt het erop neer dat je ‘ermee moet leren leven’. Maar is dat zo? Ik wil je in deze blog laten zien dat een prikkelbare darm géén syndroom is en ermee leren leven niet nodig is.
Wat is het prikkelbare darm syndroom eigenlijk?
Het lijkt wel een hype; heb je last van je darmen? Dan is de kans groot dat jij het prikkelbare darm syndroom hebt. Artsen spreken ook wel van ‘spastische darm’ of gebruiken de afkorting PDS. Het komt erop neer dat je regelmatig last hebt van je buik/maag/darmen en dit ernstig genoeg vindt om ermee naar de huisarts te gaan.
Misschien ben je zelfs wel al eens bij een maag-lever-darmspecialist in het ziekenhuis geweest. Of je hebt geprobeerd uit te zoeken waar je nu wél en niet op reageert als het gaat om bepaalde voeding. Toch kom je er maar niet achter wat jouw klachten nou ‘triggert’. Want de ene keer heb je nou eenmaal meer last, dan de andere keer.
Onder PDS-klachten vallen bijvoorbeeld klachten zoals:
- Obstipatie/verstopping
- Plotseling opkomende diarree of chronische diarree
- Plotselinge enorme aandrang
- Buikpijn en buikkrampen
- Opgeblazen gevoel
- Winderigheid
- Misselijkheid
Wat zijn de oorzaken van prikkelbare darmklachten?
Zoals je ziet lopen de klachten nogal uiteen. Iedereen ervaart deze klachten anders en daarom wil ik je ook laten zien er geen sprake is van een ‘syndroom’. Misschien behoor jij ook wel tot de groep waar zelfs uitgebreid onderzoek is gedaan en ‘niets’ is gevonden. Geen ontstekingen, je verliest geen bloed, er zitten geen poliepen of tumoren en een voedselallergie is ook niet ontdekt. “Dus dan heb je maar PDS.”
Ik spreek liever van prikkelbare darmklachten. Het is namelijk geen syndroom. Wél is het duidelijk dat er iets niet in orde is in jouw darmen. Het is belangrijk om te kijken waar jouw klachten vandaan komen, zodat je niet aan de slag gaat met symptoombestrijding, maar juist met het aanpakken van de oorzaak!
De één is nou eenmaal gevoeliger op de darmen en de ander krijgt hoofdpijn. Vaak wordt het door iets veroorzaakt, denk aan stressvolle situaties of drukke tijden.
Prikkelbare darmklachten kunnen veroorzaakt worden door:
- Te veel zitten en te weinig bewegen
- Een eenzijdig voedingspatroon
- Tekort aan maagzuur
- Parasieten en schimmels
- Voedingsintoleranties (denk aan gluten, lactose, ei etc)
- Te weinig vezels
- Veel stress
Zoals je ziet zijn de oorzaken nogal uiteenlopend, net als de klachten zelf. Vaak is het nemen van zakjes vezels ook niet dé oplossing. Vezels zijn niet per se slecht, maar ze pakken de oorzaak van jouw probleem niet aan….
Wat kun je wél doen bij PDS-klachten?
Het is lastig om één bepaalde tip te geven die al jouw klachten wegneemt. Helaas is dit niet zo makkelijk. Daarom zou ik je altijd aanraden om de oorzaak van jouw klachten te onderzoeken door een uitgebreid ontlasting- en bloedonderzoek, voor je aan de slag gaat met allerlei trucjes.
Hierbij wil ik alvast wat algemene tips geven die de gezondheid van jouw darmflora een boost geven:
- Zorg voor een afwisselend voedingspatroon en eet veel (groene) groente, vezels en fruit
- Beweeg iedere dag voldoende, probeer bijvoorbeeld om iedere dag 10.000 stappen te zetten
- Zit niet te lang stil
- Vermijd stress en slaap genoeg
- Drink minimaal 1,5 liter water per dag (ja echt water!)
- Beperk je koffie-inname
Heb ik iets bij je losgemaakt? Ben jij het ook zat om altijd maar na te denken over wat je gaat kiezen als je uiteten gaat? Dat je altijd maar op zoek bent of er wel genoeg wc’s zijn als je een dagje gaat winkelen? En wil jij zorgeloos genieten, zonder bang te zijn dat er plotselinge buikkrampen of diarree op komt zetten?
Boek dan – geheel vrijblijvend – een telefoongesprek met mij in, ik vertel je graag meer over de mogelijkheden om jouw pds-klachten te onderzoeken.