Heerlijk, het warme weer komt eraan! Tijd om de zomerkleren tevoorschijn te halen. Dit is ook de tijd van het jaar waarin je je huid klaarmaakt voor de zon. Ik doe dat door mijn zonnebescherming te eten in plaats van op mijn huid te smeren. Hoe dat zit, lees je in deze blog.
Is zonlicht goed voor je?
Zonlicht biedt ons grote voordelen. Om er een paar te noemen:
- de zon is onze grootste leverancier van vitamine D.
- Door blootstelling aan zonlicht maken we meer serotonine aan.
- En licht zorgt voor verhoging van het dopamine niveau.
Aan de andere kant worden we gewaarschuwd voor de zon omdat het huidkanker veroorzaakt. Mensen zijn op z’n minst op de hoogte van de gevaren van onbeschermde blootstelling aan de zon. En degenen die dit erg serieus nemen, mijden de zon zelfs zo veel mogelijk. Toch komt er steeds meer bewijs dat een matige blootstelling aan de zon niet alleen veilig, maar ook noodzakelijk is. Verbranden en extreme blootstelling aan de zon zijn schadelijk en kunnen leiden tot een verhoogd risico op kanker. Maar matige blootstelling aan de zon verhoogt dit risico niet. Vitamine D is in verband gebracht met een lager risico op vele soorten kanker (waaronder huidkanker). Een tekort aan vitamine D zorgt juist voor een hoger risico op kanker, waaronder ook borstkanker en darmkanker.
We smeren ons nu ‘en masse’ in met zonnebrandcrème in de hoop één vorm van kanker te voorkomen. Terwijl we hiermee onszelf vitamine D-deficiënt kunnen maken en onze kans op een groot aantal andere vormen van kanker vergroten, waaronder enkele van de meest voorkomende en gevaarlijke.
Zonnebescherming en vitamine D
Wist je dat een zonnebrandcrème met factor 8 al 80% van je vitamine D aanmaak blokkeert? Om vitamine D aan te kunnen maken moet je dus onbeschermd, zonder UV-B beschermingsfactor, in de zon zijn. Het is wel belangrijk dat je uit de zon gaat voor je verbrand. Want dát is dus wel schadelijk. Heb je een licht getinte huid, of word je snel bruin, dan lijkt dit misschien geen ‘big issue’ voor je. Maar mensen die een lichte huid hebben en snel verbranden zou het vaak makkelijk vinden als ze beter tegen de zon kunnen. Al was het maar om een terrasje te kunnen pakken zonder ´s avonds zo rood als een kreeft te zien.
Behalve je helemaal dicht te smeren met factor 50 zijn er ook andere mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen verbranden. Het draait hierbij vooral om het verminderen van de zogeheten vrije radicalen en het verhogen van de inname van antioxidanten. Wat kan je doen?
Wat je kan doen
Vermijd omega 6 vetzuren. Dit werkt namelijk ontstekingsbevorderend. Over hoe dat zit kan je hier meer lezen.
Eet meer groenten en (rood) fruit. Dit zorgt voor een toename van antioxidanten. Onderzoek heeft aangetoond dat antioxidanten een sterk beschermend effect hebben tegen ontstekingen en huidbeschadiging.
Draag minder vaak een zonnebril. Wanneer je ogen fel zonlicht binnenkrijgen zal je huid meer melanine produceren. Melanine is het pigment wat je huid kleurt en dus ook zorgt dat je minder snel verbrand.
Zorg voor voldoende vitamine D. Als je voldoende vitamine D binnen hebt zal je lichaam ook melanine aanmaken om te voorkomen dat het teveel wordt. Als je snel verbrand en daardoor weinig in de zon komt of altijd een zonnebrandcrème smeert, slik dan sowieso vitamine D bij.
Astaxanthine
Gebruik astaxanthine. Dit is een super krachtig antioxidant waarvan onderzoek aantoont dat het werkt als een inwendige zonnefactor. Het is tegelijk ook een anti-aging supplement. Let op dat het supplement dat je kiest natuurlijke astaxanthine bevat en niet de synthetische variant die gemaakt wordt uit aardolie. Het tweede waar je op moet letten, is dat het een gepatenteerd extract betreft. Gepatenteerde extracten zijn van veel hogere kwaliteit dan andere extracten, die veelal voor een erg lage prijs worden ingekocht in Azië. 12 mg per dag is voldoende, neem het in bij een maaltijd die vet bevat.
Gebruik Polypodium Leucotomos extract. Een fancy naam voor een plantje waarvan ook uit onderzoek blijkt dat het zonnebrand vermindert. Onderzoek is gedaan met een dosering van 2x daags 240 mg per dag.
Bouw de tijd in de zon rustig op. Liever iets te snel uit de zon dan je laten verbranden.
Eet jij je zonnebescherming, of vermijd jij de zon misschien helemaal? Vertel het hieronder! Heb je vragen of wil je meer weten neem dan contact op voor een gratis telefonisch gesprek (06 47 0071 28).