Waarom ik mijn zonnebescherming eet in plaats van het op mijn huid te smeren

Heerlijk, het warme weer komt eraan! Tijd om de zomerkleren tevoorschijn te halen. Dit is ook de tijd van het jaar waarin je je huid klaarmaakt voor de zon. Ik doe dat door mijn zonnebescherming te eten in plaats van op mijn huid te smeren. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Is zonlicht goed voor je?

Zonlicht biedt ons grote voordelen. Om er een paar te noemen:

  • de zon is onze grootste leverancier van vitamine D.
  • Door blootstelling aan zonlicht maken we meer serotonine aan.
  • En licht zorgt voor verhoging van het dopamine niveau.

Aan de andere kant worden we gewaarschuwd voor de zon omdat het huidkanker veroorzaakt. Mensen zijn op z’n minst op de hoogte van de gevaren van onbeschermde blootstelling aan de zon. En degenen die dit erg serieus nemen, mijden de zon zelfs zo veel mogelijk. Toch komt er steeds meer bewijs dat  een matige blootstelling aan de zon niet alleen veilig, maar ook noodzakelijk is. Verbranden en extreme blootstelling aan de zon zijn schadelijk en kunnen leiden tot een verhoogd risico op kanker. Maar matige blootstelling aan de zon verhoogt dit risico niet. Vitamine D is in verband gebracht met een lager risico op vele soorten kanker (waaronder huidkanker). Een tekort aan vitamine D zorgt juist voor een hoger risico op kanker, waaronder ook borstkanker en darmkanker.

We smeren ons nu ‘en masse’ in met zonnebrandcrème in de hoop één vorm van kanker te voorkomen. Terwijl we hiermee onszelf vitamine D-deficiënt kunnen maken en onze kans op een groot aantal andere vormen van kanker vergroten, waaronder enkele van de meest voorkomende en gevaarlijke.

Zonnebescherming en vitamine D

Wist je dat een zonnebrandcrème met factor 8 al 80% van je vitamine D aanmaak blokkeert? Om  vitamine D aan te kunnen maken moet je dus onbeschermd, zonder UV-B beschermingsfactor, in de zon zijn. Het is wel belangrijk dat je uit de zon gaat voor je verbrand. Want dát is dus wel schadelijk. Heb je een licht getinte huid, of word je snel bruin, dan lijkt dit misschien geen ‘big issue’ voor je. Maar mensen die een lichte huid hebben en snel verbranden zou het vaak makkelijk vinden als ze beter tegen de zon kunnen. Al was het maar om een terrasje te kunnen pakken zonder ´s avonds zo rood als een kreeft te zien.

Behalve je helemaal dicht te smeren met factor 50 zijn er ook andere mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen verbranden. Het draait hierbij vooral om het verminderen van de zogeheten vrije radicalen en het verhogen van de inname van antioxidanten. Wat kan je doen?

Wat je kan doen

Vermijd omega 6 vetzuren. Dit werkt namelijk ontstekingsbevorderend. Over hoe dat zit kan je hier meer lezen.

Eet meer groenten en (rood) fruit. Dit zorgt voor een toename van antioxidanten. Onderzoek heeft aangetoond dat antioxidanten een sterk beschermend effect hebben tegen ontstekingen en huidbeschadiging.

Draag minder vaak een zonnebril. Wanneer je ogen fel zonlicht binnenkrijgen zal je huid meer melanine produceren. Melanine is het pigment wat je huid kleurt en dus ook zorgt dat je minder snel verbrand.

Zorg voor voldoende vitamine D. Als je voldoende vitamine D binnen hebt zal je lichaam ook melanine aanmaken om te voorkomen dat het teveel wordt. Als je snel verbrand en daardoor weinig in de zon komt of altijd een zonnebrandcrème smeert, slik dan sowieso vitamine D bij.

Astaxanthine

Gebruik astaxanthine. Dit is een super krachtig antioxidant waarvan onderzoek aantoont dat het werkt als een inwendige zonnefactor. Het is tegelijk ook een anti-aging supplement. Let op dat het supplement dat je kiest natuurlijke astaxanthine bevat en niet de synthetische variant die gemaakt wordt uit aardolie. Het tweede waar je op moet letten, is dat het een gepatenteerd extract betreft. Gepatenteerde extracten zijn van veel hogere kwaliteit dan andere extracten, die veelal voor een erg lage prijs worden ingekocht in Azië. 12 mg per dag is voldoende, neem het in bij een maaltijd die vet bevat.

Gebruik Polypodium Leucotomos extract. Een fancy naam voor een plantje waarvan ook uit onderzoek blijkt dat het zonnebrand vermindert. Onderzoek is gedaan met een dosering van 2x daags 240 mg per dag.

Bouw de tijd in de zon rustig op. Liever iets te snel uit de zon dan je laten verbranden.

Eet jij je zonnebescherming, of vermijd jij de zon misschien helemaal? Vertel het hieronder! Heb je vragen of wil je meer weten neem dan contact op voor een gratis telefonisch gesprek (06 47 0071 28).

Speciaal voor jou geselecteerd:

Rommelende buik, wat betekent het en wat doe je eraan?

20 november 2024
Heb je vaak last van een rommelende buik en vraag je je af wat dit betekent? Of misschien nog belangrijker, wat je eraan kunt doen? Een rommelende ...

Verzwakt immuunsysteem: 5 tips om jezelf te beschermen!

13 oktober 2024
Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, neemt het aantal verkoudheden en griepgevallen om ons heen snel toe. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem kan ...

Wat je moet weten over spijsverteringsenzymen: feiten en fabels!

13 september 2024
Spijsverteringsenzymen zijn onmisbaar voor een goede voedselvertering, maar er bestaan veel misverstanden over deze belangrijke stoffen. In deze blog leggen we op een heldere en toegankelijke manier ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00