Darmklachten komen heel vaak voor en kunnen veroorzaakt worden door verschillende dingen: te weinig voedingsvezels eten, te weinig vocht drinken, stress, het kan genetisch bepaald zijn of een andere oorzaak hebben. Soms zijn de klachten heel specifiek en weet je precies dat de klachten vanuit de darmen komen. Denk bijvoorbeeld aan: winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkrampen enzovoort. Maar het kan ook voorkomen dat er klachten ontstaan waarbij je niet direct het verband legt met de darmen, zoals: huidproblemen, slaapproblemen, chronische vermoeidheid en zo zijn er nog meer klachten. We krijgen regelmatig de vraag wanneer een darmonderzoek nodig is. En wat een darmonderzoek inhoudt bij een orthomoleculair therapeut? Wij vertellen je meer!
Een darmonderzoek (coloscopie)
Tijdens een darmonderzoek – ook wel een coloscopie genoemd, bekijkt de arts de binnenkant van de darmen met een camera. Op deze manier kan de arts op basis van de klachten eventuele afwijkingen constateren. Wanneer een darmonderzoek nodig? Een darmonderzoek is nodig wanneer je klachten ervaart waarvan het niet duidelijk is waar ze vandaan komen. Kwam er uit het onderzoek dat je hebt gehad dat er niets aan de hand is? Dan kun je jouw darmen ook laten onderzoeken door een orthomoleculair darmtherapeut.
Het behandelplan van een orthomoleculair darmtherapeut
Als orthomoleculair darmtherapeut zijn we gespecialiseerd in het behandelen van darmklachten. Iedereen is anders en iedereen ervaart andere klachten, daarom kijken we niet alleen naar de klacht maar vooral naar de oorzaak van de klacht. We pakken het probleem aan bij de wortel! Door uitgebreide laboratoriumonderzoeken te combineren met persoonlijke begeleiding ontvang je een behandelplan op maat. Je kunt namelijk niet alleen met een camera veel in de darmen zien. Juist ook met ontlastingonderzoek kan je veel stoffen meten die wel of juist niet uitgescheiden moeten worden, en die ons veel vertellen over de problemen die er in de darmen spelen.
Tijdens een kort kennismakingsgesprek bespreken we je klachten. Dit kan in de praktijk in Soest óf telefonisch, wat jij prettig vindt! Op basis van dit gesprek bepalen we welke vragen er beantwoord moeten worden door laboratorium onderzoek. Dan volgt er een uitgebreid ontlastingsonderzoek, hierbij wordt alles gemeten wat nodig is in jou specifieke situatie. Ook een uitgebreid laboratorium bloedonderzoek, en een neurotransmittertest zijn vaak aan de orde. Tot slot ontvang je alle uitslagen op papier. Hier komt geen camera in je lichaam aan te pas! Na het onderzoek weet je precies hoe jouw lichaam ervoor staat en kun je aan de slag met het onderliggende probleem. Dit doe je op basis van de juiste voeding, gezonde leefstijl aangevuld met supplementen die jij nodig hebt.
Veelvoorkomende darmklachten die een darmonderzoek waard zijn:
- winderigheid en een opgeblazen gevoel
- buikpijn en/of maagpijn
- misselijkheid
- hoofdpijn
- (chronische) vermoeidheid
- slaapproblemen
- huidproblemen of allergie (psoriasis, acné of eczeem)
- bloedsuikerproblemen
- gewichtsproblemen
- concentratieproblemen
- onrust of een opgejaagd voelen
- prikkelbaarheid
- hormonale problemen
Wanneer een darmonderzoek nodig door een orthomoleculair darmtherapeut? Als je last hebt van de bovengenoemde klachten is een darmonderzoek het zeker waard. Wil je graag meer weten over een darmonderzoek bij een orthomoleculair darmtherapeut? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen zoeken we uit waar jouw klachten precies vandaan komen. Op naar een zorgeloos en klachtenvrij leven!