Wat hebben je darmen en rugpijn met elkaar te maken?

Is het je matras of heb je te lang gezeten? Te weinig of juist te veel gesport? Een verkeerde beweging gemaakt? Rugpijn kan door veel factoren ontstaan, maar wist je dat je darmen ook rugpijn kunnen veroorzaken? Geïrriteerde darmen en rugpijn worden vaak niet direct met elkaar geassocieerd, omdat je darmen niet altijd fysieke of mentale klachten geven die je direct opvallen. Maar geïrriteerde darmen of een onregelmatige stoelgang kunnen leiden tot rugpijn.

Verschillende soorten rugklachten

Rugklachten kunnen een duidelijke oorzaak hebben. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken of ingezakte wervel, een hernia, spierletsel, artrose, kanker of de ziekte van Bechterew (een soort ontstekingsreuma waarbij de gewrichten van de wervelkolom verstijven). We spreken in dit geval van specifieke rugklachten. Daarnaast bestaan er ook aspecifieke rugklachten. Bij deze pijn ligt de oorzaak meestal – in tegenstelling tot specifieke rugklachten – wel in het bewegingsapparaat (spieren, pezen, botten, zenuwen), maar wordt er nooit een duidelijke oorzaak of defect gevonden.

Pijnlijke ingewanden

Het klinkt misschien gek, maar ook je ingewanden kunnen pijn veroorzaken. Dit noemen we ook wel viscerale pijn. Je weet wel, van visceraal vet, de meest ongezonde plaats om vet te hebben, namelijk op je ingewanden.

Viscerale pijn ontstaat doordat er prikkels vanuit de organen via de zenuwbanen naar het ruggenmerg gaan. Het desbetreffende orgaan geeft deze prikkels af op het moment dat er bepaalde stoffen vrijkomen. Meestal gebeurt dit door uitzetting van een orgaan zoals je darmen of door zuurstoftekort of een ontsteking. De functie van viscerale pijn is hetzelfde als bij alle andere soorten pijn, namelijk waarschuwen dat er ergens iets mis is.

Pijn vanuit een orgaan wordt als het ware geprojecteerd op de huid. Het gekke is dat deze plek op de huid een andere plek kan zijn dan waar het orgaan zich bevindt. Denk maar aan de pijn in de linkerarm en kaak die een hartinfarct kan geven. Dit fenomeen heet referred pain.

Darmen en rugpijn

De gekleurde vlakken op het plaatje hierboven geven aan op welke plekken je pijn, veroorzaakt door je organen, kunt voelen. Met name nier- en leverproblemen kunnen uitstralende pijn geven in je rug. In mijn vorige blog Zo krijg je leverproblemen door darmproblemen heb je kunnen lezen dat de werking van je lever invloed heeft op de werking van je darmen en andersom. Dit geldt ook voor de relatie tussen je nieren en je darmen. Zodra je darmen niet optimaal functioneren heeft dit gevolgen voor de werking van je nieren.

Nieren en darmen

Een belangrijke functie van de nieren is om afvalstoffen te verwijderen uit ons lichaam. Je nieren gaan harder werken als de activiteit van je darmflora verandert. Ze luisteren als het ware naar je darmen. Wanneer je darmflora niet optimaal is moeten je nieren dus ook harder werken.

Je weet nu dat je ingewanden ook voor pijn kunnen zorgen en dat je die pijn soms op andere plekken kunt voelen dan waar het orgaan zich bevindt. Op die manier kunnen jouw darmen, lever en nieren je ook een vervelende rugpijn opleveren. Het is dus ontzettend belangrijk dat deze organen gezond en optimaal werken, maar wat moet je daarvoor doen? Ieder lichaam is uniek en heeft daardoor behoefte aan een specifieke aanpak. Wil jij hierover meer weten en een uitgebalanceerd plan opstellen? Klik dan hier om contact op te nemen voor een vrijblijvend intakegesprek.

Buikpijn en rugpijn tegelijk

Obstipatie kan een zeurende pijn in de onderbuik en onderrug geven. Winderigheid, obstipatie en een opgezette buik, je hebt er vast wel eens mee te maken gehad. Je darmen liggen aan de voorkant van je onderste ruggenwervels. Je kunt je misschien voorstellen dat opgezette darmen druk kunnen geven op je wervelkolom. Hierdoor kan het zijn dat je pijn aan je darmen hebt én rugpijn.

In veel gevallen zijn darmklachten te wijten aan een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan te weinig bewegen, stress, roken of een ongezond voedingspatroon. Bij een opgezette buik is het belangrijk dat je:

  • voldoende water drinkt (minimaal 1,5 liter per dag!);
  • de tijd neemt om te kauwen op je eten;
  • voldoende vezels eet;
  • dagelijks voldoende beweegt;
  • zo min mogelijk witte suikers eet
  • op tijd naar het toilet gaat en je ontlasting niet op houdt.

Lees vooral ook mijn blog 10 tips bij een opgeblazen buik voor uitgebreide informatie over wat te doen bij zo’n pijnlijke opgezette buik.

Weg met die vervelende buik- en rugpijn!

Wil jij nu eindelijk eens van die vervelende zeurende buik- en rugpijn af? Heb je al zoveel geprobeerd, maar lijkt niets echt goed te werken? Als orthomoleculair therapeut zie ik dagelijks veel mensen met dezelfde klachten. Zoals je hebt gelezen, zijn er veel dingen die deze klachten kunnen veroorzaken. Zelf op onderzoek uitgaan is dan ook meestal niet verstandig. Door middel van uitgebreide laboratoriumtesten kunnen we achter de oorzaak van jouw klachten komen en een op maat gemaakt plan uitstippelen. Samen maken we een eind aan jouw vervelende klachten!

DIT WIL IK!

Speciaal voor jou geselecteerd:

Darm dysbiose: Wat je moet weten!

11 februari 2024
Darm dysbiose is een toestand waarbij de natuurlijke balans van micro-organismen in je darmen verstoord raakt. Dit evenwicht is cruciaal voor je gezondheid, aangezien deze microben een sleutelrol spelen in de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs je gemoedstoestand. Wanneer deze balans uit evenwicht raakt, kun je last krijgen van diverse symptomen, wat wijst op een disbalans in de darmen. Bij Darmklinique zien we het als onze missie om bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde darmflora en hoe je deze kunt onderhouden.

Overactieve darmen, wat houdt het in? Lees het hier!

27 november 2023
Heb je last van ongemakkelijke darmklachten, zoals: frequente diarree, buikkrampen en een opgeblazen gevoel? Deze symptomen kunnen wijzen op overactieve darmen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Maag en darmklachten: 10 voedingsmiddelen die je kunnen helpen! 

26 oktober 2023
Maag- en darmklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven verstoren. Gelukkig zijn er enkele voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan verlichting en een gezondere spijsvertering. In ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00