Wat zijn enzymen? 5x wat je moet weten over het verteren van voedsel!

Wat zijn enzymen? Enzymen zijn eiwitten en spelen een belangrijk rol bij het verteringsproces in ons lichaam. Ze zijn nodig om koolhydraten, vetten en eiwitten te verteren en om voedingsstoffen af te breken tot stoffen die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Wat zijn enzymen? Wij vertellen je in dit artikel 5x wat je moet weten over het verteren van voedsel!

Het afbraakproces

Het afbraakproces begint in de mond, hier wordt het voedsel fijn gekauwd en vermengd met speeksel. Speeksel bevat enzymen die helpen bij de afbraak van koolhydraten. Wanneer je voedsel niet goed kauwt, wordt het moeilijker voor de enzymen in de mond om hun werk te doen.

Vervolgens gaat het voedsel naar de maag, waar het wordt gemengd met maagzuur en enzymen. Maagzuur speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Het zorgt voor de afbraak van eiwitten en maakt de voedselbrij vloeibaar, zodat het makkelijker kan worden verteerd in de dunne darm. 

Ten slotte wordt het voedsel afgebroken in de dunne darm, waar enzymen van de alvleesklier en de dunne darm helpen bij de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Enzymen worden geproduceerd in verschillende organen

Enzymen worden niet alleen geproduceerd in de mond, maar ook in andere organen, zoals de alvleesklier en de dunne darm. Elk orgaan produceert enzymen die gespecialiseerd zijn in het afbreken van specifieke voedingsstoffen. Zo zorgt de alvleesklier voor de productie van enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten. De dunne darm produceert ook verschillende enzymen, waaronder lactase (voor de afbraak van lactose) en sucrase (voor de afbraak van sucrose).

Een gezonde darmflora is belangrijk

Een gezonde darmflora is van groot belang voor een goede spijsvertering. De darmflora bestaat uit een groot aantal bacteriën die helpen bij de afbraak van voedsel en de opname van voedingsstoffen. Daarnaast spelen bacteriën in de darmflora een rol bij het beschermen van het lichaam tegen ziekteverwekkers en het ondersteunen van het immuunsysteem. Wanneer de darmflora uit balans is, bijvoorbeeld door antibioticagebruik of een ongezonde levensstijl, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsklachten. Het is dus belangrijk om een gezonde darmflora te behouden door middel van een gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

Te weinig enzymen in het lichaam

Wanneer het lichaam niet voldoende enzymen produceert, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen, voedingstekorten en SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Dit kan het geval zijn bij mensen met pancreasinsufficiëntie, waarbij de alvleesklier onvoldoende enzymen aanmaakt. Ook lactose-intolerantie is een voorbeeld van een enzymdeficiëntie, waarbij het lichaam niet genoeg lactase aanmaakt om lactose af te breken. Hierdoor kan er een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree ontstaan.

Daarnaast kan een tekort aan maagzuur ervoor zorgen dat de alvleesklier niet genoeg verteringsenzymen afgeeft omdat de voedselbrij niet zuur genoeg vanuit de maag in de darm terechtkomt. Dit is een groot probleem wat vaak voor komt. De verschillende enzymen zijn afhankelijk van verschillende zuurgraden in de darmen om hun werk te kunnen doen. Als het verteren van voedsel niet zuur genoeg begint, worden de aanwezige enzymen ook niet geactiveerd om hun rol te vervullen. Dan heb je meer kans op een overgroei van verkeerde bacteriën – welke anders bij veel zuur – het loodje zouden leggen. Dit wordt ook wel SIBO genoemd, en aandoening waarbij er te veel bacteriën groeien in de dunne darm.  

Supplementen bij spijsverteringsproblemen

Als je regelmatig last hebt van spijsverteringsproblemen, kunnen supplementen helpen. Zo zijn er supplementen verkrijgbaar die helpen bij de afbraak van lactose (voor mensen met lactose-intolerantie) of gluten (voor mensen met glutenintolerantie). Daarnaast zijn er supplementen die helpen bij de afbraak van vetten, koolhydraten en eiwitten.

wat zijn enzymen 2

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Als je regelmatig last hebt van spijsverteringsproblemen, kunnen wij je helpen bij het opsporen van voedselintoleranties en het vinden van de juiste supplementen en voeding om de spijsvertering te optimaliseren. Heb je last van spijsverteringsproblemen? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing.

Is jouw vraag; ‘Wat zijn enzymen?’ beantwoord met dit artikel? Of heb je nog vragen? Stel ze dan gerust!

Speciaal voor jou geselecteerd:

Darm dysbiose: Wat je moet weten!

11 maart 2024
Darm dysbiose is een toestand waarbij de natuurlijke balans van micro-organismen in je darmen verstoord raakt. Dit evenwicht is cruciaal voor je gezondheid, aangezien deze microben een sleutelrol spelen in de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs je gemoedstoestand. Wanneer deze balans uit evenwicht raakt, kun je last krijgen van diverse symptomen, wat wijst op een disbalans in de darmen. Bij Darmklinique zien we het als onze missie om bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde darmflora en hoe je deze kunt onderhouden.

Overactieve darmen, wat houdt het in? Lees het hier!

27 november 2023
Heb je last van ongemakkelijke darmklachten, zoals: frequente diarree, buikkrampen en een opgeblazen gevoel? Deze symptomen kunnen wijzen op overactieve darmen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Maag en darmklachten: 10 voedingsmiddelen die je kunnen helpen! 

26 oktober 2023
Maag- en darmklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven verstoren. Gelukkig zijn er enkele voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan verlichting en een gezondere spijsvertering. In ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00