Overactieve darmen, wat houdt het in? Lees het hier!

Heb je last van ongemakkelijke darmklachten, zoals: frequente diarree, buikkrampen en een opgeblazen gevoel? Deze symptomen kunnen wijzen op overactieve darmen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Wij vertellen je meer over overactieve darmen in dit artikel!

Wat zijn overactieve darmen?

Overactieve darmen, ook bekend als prikkelbare darmsyndroom (PDS) of spastische darm, is een veelvoorkomende darmstoornis die de dikke darm beïnvloedt. De aandoening wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Diarree: Patiënten met overactieve darmen ervaren vaak frequente en onvoorspelbare episodes van diarree. Dit leidt tot ongemak en de behoefte om vaak naar het toilet te gaan.
  • Buikkrampen: Ernstige buikkrampen zijn een ander veelvoorkomend symptoom. Deze krampen kunnen variëren in intensiteit en komen vaak voor na het eten of tijdens stressvolle situaties.
  • Opgeblazen gevoel: Als je last hebt van overactieve darmen kun je ook te maken krijgen met een opgeblazen gevoel.
  • Wisselende ontlasting: Sommige patiënten met overactieve darmen ervaren afwisselend diarree en obstipatie. Dit betekent dat ze periodes van frequente stoelgang kunnen afwisselen met periodes van moeilijke stoelgang.

Als je vermoedt dat je last hebt van overactieve darmen, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en uitsluiting van andere mogelijke oorzaken.

Wat veroorzaakt overactieve darmen?

Voedingsfactoren

Sommige voedingsmiddelen, zoals cafeïne, kunstmatige zoetstoffen en bepaalde koolhydraten, kunnen de symptomen van overactieve darmen verergeren. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je darmen irriteren en deze te vermijden.

Stress en angst

Stress en angst kunnen een grote rol spelen bij het verergeren van de symptomen van overactieve darmen. Het zenuwstelsel en de darmen zijn nauw met elkaar verbonden, en stress kan de darmbewegingen beïnvloeden.

Veranderingen in darmbacteriën

Veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën kunnen een rol spelen bij het ontstaan van overactieve darmen. Een disbalans in de darmflora kan leiden tot ontstekingen en darmproblemen

Behandelingsopties

Hoewel er geen definitieve genezing is voor overactieve darmen, zijn er verschillende behandelingsopties om de symptomen te beheersen:

  • Dieetwijzigingen: Het vermijden van ‘trigger voedingsmiddelen’ kan helpen bij het verminderen van vervelende symptomen. Het volgen van een vezelrijk dieet kan ook gunstig zijn voor sommige patiënten. Lees ook eens onze blog over: darmflora verbeteren met voeding.
  • Stressmanagement: Het beheersen van stress en angst is belangrijk bij de behandeling van overactieve darmen. Ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen nuttig zijn.
  • Medicijnen: In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven, zoals antispasmodica, laxeermiddelen of antidepressiva, om de symptomen te verlichten.
  • Probiotica: Het nemen van probiotica kan helpen bij het herstellen van een gezonde darmflora en het verminderen van symptomen.

Niet voor iedereen werken de bovenstaande adviezen. Ontdekken wat voor jou het beste werkt kan een hele zoektocht zijn. Kom je er zelf niet uit? Darmklinique kan je helpen bij deze zoektocht! We kunnen je helpen met een ontlasting onderzoek, onderzoeken van voedingsintoleranties, het vinden van de juiste supplementen en het geven van voedingsadvies.

Overactieve darmen 2

Wil je meer tips en advies ontvangen? We kunnen je helpen met een ontlasting onderzoek, het vinden van de juiste supplementen en het geven van voedingsadvies. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw klachten. Download ook eens ons E-book voor tips!

Speciaal voor jou geselecteerd:

Galblaas functie: lees hier de uitleg!

12 april 2024
De galblaas, een kleine zak onder de lever, speelt een essentiële rol in ons spijsverteringssysteem. Hier wordt gal opgeslagen, een vloeistof die 20 keer geconcentreerder is dan ...

Darm dysbiose: Wat je moet weten!

11 maart 2024
Darm dysbiose is een toestand waarbij de natuurlijke balans van micro-organismen in je darmen verstoord raakt. Dit evenwicht is cruciaal voor je gezondheid, aangezien deze microben een sleutelrol spelen in de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs je gemoedstoestand. Wanneer deze balans uit evenwicht raakt, kun je last krijgen van diverse symptomen, wat wijst op een disbalans in de darmen. Bij Darmklinique zien we het als onze missie om bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde darmflora en hoe je deze kunt onderhouden.

Overgang en darmklachten: oorzaken en tips!

10 januari 2024
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, welke gepaard gaat met tal van veranderingen in het lichaam. Terwijl velen bekend zijn met symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen, kunnen ook darmklachten een vervelende bijkomstigheid zijn. In deze blog vertellen we je meer over de overgang en darmklachten, wat de oorzaken zijn en geven we tips om darmklachten te verlichten tijdens de overgang!

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00