Omega 3 en omega 6 het draait om de balans

Omega 3 vetzuren, daar is al zoveel over geschreven. Het belangrijkste wat ik je vandaag wil meegeven is dat de balans in onze voeding tussen omega 3-, en 6 vetzuren totaal verstoort is. Om die balans op orde te krijgen doe je er goed aan voldoende omega 3 vetzuren te eten en de omega 6 vetzuren wat meer te mijden. Wil je aan de slag met je omega 3 intake kijk dan eens naar dit recept met oosterse zalm. Wil je graag weten hoe het precies zit met omega 3 en 6 vetzuren, lees dan nog even verder.

Omega 6 in westerse voeding

Ons lichaam heeft het allebei nodig: omega 3 en omega 6 vetzuren. Ongeveer in een verhouding van 1:2. Dat betekend dus dat we twee keer zoveel omega 6 nodig hebben ten opzichte van omega 3. Onze westerse voeding bevat sinds de laatste 50 jaar steeds meer plantaardig vet, want verzadigd vet is slecht werd ons verteld (hier kan je lezen waarom dat een fabel is). Aan veel producten werd daarom een plantaardig vet toegevoegd. Ook smeerden we geen roomboter meer op ons brood maar allerlei plantaardige smeersels. En die plantaardige vetten en oliën staan bol van de omega 6 vetzuren. Ook door het vlees wat we eten krijgen we tegenwoordig veel omega 6 binnen. De dieren staan veel in de stal en krijgen daar voer wat vol zit met omega 6 vetzuren, die het dier opslaat. Vervolgens krijgen wij dat vlees op ons bordje. De balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is hierdoor zo verstoord, dat we nu ongeveer een verhouding van 1:10 binnenkrijgen.

Balans tussen omega 3 en omega 6

‘Dan krijgen we er in ieder geval genoeg van binnen, dus wat geeft het.’ denk je misschien. Helaas gaat die vlieger niet op voor de omega vetzuren. Bij de omega vetzuren draait het echt om de balans. Ons lichaam ´weet´ namelijk dat het meer omega 6 vetzuren nodig heeft dan omega 3. Daarom heeft het ook een voorkeur om altijd eerst het aanwezige omega 6 om te zetten bruikbare stoffen en daarna pas omega 3. Sinds wij zoveel omega 6 binnenkrijgen komt ons lichaam meestal niet meer toe aan het omzetten van de omega 3. Het is alleen nog maar druk met het verwerken van die overload aan omega 6 vetzuren.

Omega 6 vetzuren hebben veel goede eigenschappen. Het wordt in ons lichaam omgezet in Gamma-linolzuur (GLA). Dit vetzuur verminderd bijvoorbeeld het risico op hart-, en vaatziekten, diabetes en reumatoide artritis. Krijgt je lichaam echter teveel binnen, dan wordt omega 6 niet meer omgezet in het nuttige GLA maar in arachidonzuur. En dat is een vetzuur wat juist het tegenovergestelde effect heeft als GLA. Het werkt ontstekingsbevorderend. Een ander daarbij komend probleem is dat het lichaam voor het omzetten van omega 6 naar GLA, zink, magnesium en vitamine B6 nodig heeft. Je begrijpt dat we met ons huidige voedingspatroon vol plantaardige olie een tekort van deze stoffen in de hand werken.

Reden genoeg om de balans tussen beide omega vetten in je voeding eens onder de loep te nemen. Vetten die veel omega 6 bevatten zijn:

  • Zonnebloemolie (tenzij high oleic)
  • Sojaolie
  • Maïsolie
  • Katoenzaadolie

Als alternatief kun je kokosolie of biologische roomboter voor bakken en braden gebruiken en extra vierge olijfolie voor koud gebruik. Deze bevatten veruit de minste hoeveelheid omega-6.

Daarnaast kan je je omega intake opvijzelen door twee keer per week vette vis te eten. Ben je niet zo’n vis eter. Overweeg dan een visolie of krillolie supplement om toch de broodnodige omega 3 binnen te krijgen.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Wat je moet weten over spijsverteringsenzymen: feiten en fabels!

13 september 2024
Spijsverteringsenzymen zijn onmisbaar voor een goede voedselvertering, maar er bestaan veel misverstanden over deze belangrijke stoffen. In deze blog leggen we op een heldere en toegankelijke manier ...

Darmparasiet klachten, oorzaak en behandeling. Lees hier meer!

16 augustus 2024
Darmparasieten zijn microscopisch kleine organismen die in je darmen leven. Hoewel dit misschien beangstigend klinkt, is het goed om te weten dat veel darmparasieten onschadelijk zijn. Maar ...

Wat is goed voor je huid en darmen? 8 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen

19 juli 2024
Heb je ooit veranderingen in je huid opgemerkt na een weekend vol ongezond eten, alcoholische versnaperingen of een slechte nachtrust? Huidproblemen zoals acne, rosacea, uitslag en fijne ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00