Wat doen antioxidanten en waar zijn ze goed voor?

Wat doen antioxidanten eigenlijk? En wat hebben ze te maken met vrije radicalen? Misschien heb je weleens gelezen dat antioxidanten onze vrienden zijn en vrije radicalen de vijanden. Maar hoe zit het eigenlijk? Waar zijn deze “vrienden” goed voor en hoe zorg je dat je er genoeg van binnenkrijgt? Dat gaan wij jou in dit artikel vertellen. Het zou namelijk zomaar eens kunnen zijn dat je opgeblazen en pijnlijke buik al een stuk rustiger wordt door de inname van voldoende antioxidanten.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en voedingsstoffen die ervoor zorgen dat vrije radicalen in het lichaam onschadelijk gemaakt worden. Letterlijk betekent antioxidant; tegen oxidatie. Oxidatie betekent een reactie met zuurstof. Wanneer je bijvoorbeeld een stuk fruit doorsnijdt, zal je al snel bruine plekken op dat stuk fruit zien ontstaan. Dit is oxidatie. Ook in je lichaam vindt oxidatie plaats. Bijvoorbeeld bij de verbranding van koolhydraten, suikers en eiwitten. Bij deze verbranding gebruikt je lichaam zuurstof. Als bijproduct ontstaan hierdoor vrije radicalen.

Wat doen antioxidanten en vrije radicalen?

Vrije radicalen kun je letterlijk zien als kleine terroristen in je lichaam. Vrije radicalen kunnen je lichaam behoorlijk wat schade toebrengen wanneer ze niet op tijd worden weggevangen door antioxidanten. Zo kan een teveel aan vrije radicalen zorgen voor hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel en dus je darmen. Daarnaast spelen vrije radicalen een grote rol in verouderingsprocessen.

Overdosis vrije radicalen

Nu denk je waarschijnlijk: weg met die vrije radicalen! Hoe houd ik die terroristen buiten mijn lijf? Vrije radicalen zijn niet te vermijden, en dat hoeft ook niet. Bij het normale stofwisselingsproces in je lichaam ontstaat altijd een bepaalde hoeveelheid vrije radicalen. Antioxidanten die je via je voeding binnenkrijgt, zorgen er vervolgens voor dat die vrije radicalen weer opgeruimd worden. Wel is het verstandig om een overdosis aan vrije radicalen te voorkomen. Bij roken en langdurig zonnen ontstaan bijvoorbeeld veel vrije radicalen. Maar ook bij langdurige stress, ontstekingen, het drinken van alcohol en het eten van veel suikers en transvetten. En dit kan dan weer zorgen voor een pijnlijke en opgezette buik.

Vrije radicalen en darmen

Een te groot leger van vrije radicalen kan dus behoorlijk wat schade aanrichten in je lichaam. Voor je darmen is dit niet anders. Vrije radicalen kunnen de cellen van je darmwand beschadigen. Hierdoor kunnen je darmen minder functioneel zijn. Zeker wanneer je al darmklachten hebt, kan het eten van voldoende antioxidant-bevattende voeding een steuntje in de rug zijn. Alles draait eigenlijk om een goede balans tussen antioxidanten en vrije radicalen. Hoe zorg je er nou voor dat je precies genoeg binnenkrijgt om die radicalen te stoppen?

Een teveel aan antioxidanten

De belangrijkste manier om aan antioxidanten te komen is via je voeding. Tegenwoordig zijn er veel supplementen op de markt, en zelfs ook voedselproducten waar antioxidanten aan zijn toegevoegd. Deze producten beloven vaak een sterke gezondheid en een prachtige huid. Het is zeker waar dat deze anti-vriendjes een positieve bijdrage kunnen leveren aan het behoud van de elasticiteit van je huid. Maar voordat je nu direct je anti-rimpel crème in de vuilnisbak mikt: met een gezond voedingspatroon kun je rimpels niet voorkomen, hoogstens iets uitstellen.

De juiste balans

Toch is het lang niet altijd verstandig om deze supplementen en producten met extra antioxidanten te gebruiken. Een teveel kan namelijk ook schadelijk kan zijn. De balans tussen vrije radicalen en antioxidanten raakt dan verstoord. Er zijn onderzoeken waarin te zien was dat een teveel aan antioxidanten een toename gaf op de kans om kanker te ontwikkelen in plaats van een afname. Het is dan ook verstandig om eerst advies in te winnen voordat je lukraak supplementen gaat slikken in de hoop je hier beter van te voelen. Wil je graag persoonlijk advies? Klik dan hier om een gratis adviesgesprek in te plannen.

Antioxidanten in voeding

Ok, je weet nu dus wat antioxidanten doen. En je weet ook dat je ze binnen kunt krijgen door gezonde voeding te eten. Ze kunnen helpen bij het behoud van gezonde darmen en je behoeden voor vervelende klachten als een opgeblazen en pijnlijke buik. Je vindt ze in felle en diepgekleurde voeding. En dan niet in felgekleurde roze koeken of snoepjes. Nee. In groenten en fruit. Met name in broccoli, bietjes, tomaten, blauwe bessen, frambozen, granaatappels en avocado’s. Ook gedroogd fruit is een goede bron van antioxidanten, maar pas wel op voor het hoge suikergehalte. Het hoge suikergehalte in gedroogd fruit kan de balans tussen goede en slechte darmbacteriën in de war gooien.

Kruiden en specerijen zijn ook belangrijke bronnen. Met name de kruiden als basilicum, oregano, munt, tijm, gember, bonenkruid, kerrie, dragon, chilipoeder, knoflook en komijnzaad mag je rijkelijk gebruiken in je gerechten.

En wat dacht je van noten, walnoten, amandelen, hazelnoten en pecannoten? Dat zijn echte antioxidanten bommetjes! En, heel fijn: pure chocolade (meer dan 70% cacao) bevat ook een aardige hoeveelheid antioxidanten.

wat doen antioxidanten

Gezonde leefstijl

In dit artikel heb je gelezen wat antioxidanten doen en dat het binnenkrijgen van voldoende antioxidanten belangrijk is voor je gezondheid en het behoud van gezonde, klachtenvrije darmen. Samengevat zou je dus kunnen zeggen:

Eet gevarieerd, gebruik gezonde en verse producten en vermijd langdurige stress, roken, alcohol en te veel suikers en transvetten.

Denk jij nu; makkelijk gezegd, maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen? Lijkt het je fijn om een deskundig advies te krijgen over jouw voeding en leefstijl en daarmee korte metten te maken met jouw darmklachten? Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met mij in. Als orthomoleculair darmtherapeut zie ik dagelijks mensen met verschillende soorten (darm)klachten. Door middel van laboratoriumonderzoeken bekijken we samen waar jouw klachten vandaan komen. Samen maken we een plan om je weer zo snel mogelijk fit te laten voelen!

Plan een adviesgesprek!

Deze tekst is geschreven voor Laura Kortekaas.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Hoe kun je de darmflora verbeteren met voeding?

1 juni 2023
Hoe kun je de darmflora verbeteren met voeding? Lees hier meer informatie en 5 tips voor gezonde darmen! De darmflora, ook wel bekend als het darmmicrobioom, bestaat ...

Wat doen antioxidanten en waar zijn ze goed voor?

12 april 2022
Wat doen antioxidanten eigenlijk? En wat hebben ze te maken met vrije radicalen? Misschien heb je weleens gelezen dat antioxidanten onze vrienden zijn en vrije radicalen de ...

Zink tabletten: dit zijn dé 6 bewezen bijwerkingen

7 februari 2022
Glanzend haar, een perzikhuid en sterke nagels? Dat willen we allemaal wel. Het mineraal zink is belangrijk voor het behoud van gezond haar, nagels en huid. Zink ...

Onze bewezen werkwijze

Afspraak

In een vrijblijvende telefonische afspraak wordt besproken welke onderzoeken nodig zijn in jouw situatie. Wanneer je de onderzoeken gaat doen zorgen wij dat je alle uitleg en materialen in huis krijgt.

Digitaal verslag

Een digitaal verslag van alle gemeten waarden met een uitleg in normaal Nederlands, zodat je zelf ook snapt wat er aan de hand is. Plus een globaal plan van aanpak.

1e consult

Start van de behandeling met een op maat gemaakte aanpak hoe jij je buikklachten voor de lange termijn kunt aanpakken. Je krijgt hiervoor een persoonlijk behandelplan digitaal na het consult.

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten om de voortgang te bewaken en bij te schaven waar nodig, zodat je een optimaal resultaat behaalt voor een continue blije buik.

Laten we kennismaken!
Je zit nergens aan vast

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinuque. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

DarmKlinique

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00