Glanzend haar, een perzikhuid en sterke nagels? Dat willen we allemaal wel. Het mineraal zink is belangrijk voor het behoud van gezond haar, nagels en huid. Zink zit dan ook vaak in supplementen die bovenstaande beloven. Ook is zink belangrijk voor gezonde darmen en een goed werkend afweersysteem. Maar wist je dat het innemen van zink tabletten ook voor vervelende bijwerkingen kan zorgen?
Wat is zink en wat doet het?
Zink is net als chroom, jodium en koper een spoorelement. Spoorelementen zijn mineralen waar ons lichaam maar een klein beetje van nodig heeft. Zink is belangrijk voor de werking van enzymen en voor de celgroei. Zo is het nodig voor opbouw van eiwitten, groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het afweer en immuunsysteem. Zonder zink zouden al die uren in de sportschool weinig zin hebben, want dit spoorelement zorgt voor spieropbouw. Ook voor mooie weelderige lokken is zink onmisbaar omdat onze haargroei door zink in gang wordt gezet. Daarnaast zorgt zink voor wondgenezing, denk maar aan de zinkzalf die we op babybillen smeren.
Bronnen van zink
Omdat ons lichaam mineralen en vitamines niet zelf kan aanmaken, zijn we afhankelijk van voeding om deze binnen te krijgen. Ons voedingspatroon en voedingsopname is dus van essentieel belang om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen. Vooral in eiwitrijk voedsel vind je veel zink. Met name rood vlees en oesters zijn grote bronnen van zink. In mindere mate ook gevogelte en vis. Ook yoghurt en eieren, peulvruchten, noten en zaden bevatten zink.
Let er bij plantaardig voedsel wel op dat de granen en noten heel zijn. Bij raffinage van deze producten gaat namelijk 80 procent van het zink verloren, omdat dit spoorelement met name aanwezig is in de vliesjes en schilletjes. Last but not least is pure chocolade ook een bron van zink. 100 gram pure chocolade (70-85% cacao) bevat ongeveer 3,3 gram zink en dat is zo’n 30 procent van wat we dagelijks nodig hebben! Voordat je nu meteen je winkelmand volgooit met repen, pindarotsjes en bonbons, bedenk wel dat chocolade ook de nodige calorieën, vetten en suikers bevat…
Wanneer kan je zink tabletten innemen?
In sommige gevallen kan het verstandig zijn om zink supplementen te nemen. Vegetariërs en veganisten kunnen een tekort aan zink hebben door een te lage inname van zinkrijk voedsel. Chronische darmproblemen kunnen ervoor zorgen dat zink onvoldoende wordt opgenomen in het lichaam. Ook vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken kunnen baat hebben bij extra inname van zink. Daarnaast kunnen cafeïne en alcohol een negatief effect hebben op onze zinkspiegels. Ook bij de volgende problemen kunnen zink tabletten ondersteunend werken:
- Wondgenezing (aften, maagzweren, decubitus, brandwonden, chirurgiewonden)
- Virusinfecties/verkoudheden
- Huidproblemen (acne, hydreanitis)
- Zwangerschap/het geven van borstvoeding
- Diabetes Mellitus type 2
- Menstruatiestoornissen
- Oogaandoeningen
- Eetstoornissen
Ieder lichaam is uniek en óf jij daadwerkelijk zink tabletten nodig hebt, kan ik je vanaf hier niet zeggen. Door middel van uitgebreide ontlasting- en bloedonderzoeken kan ik ontdekken welke problemen er in je darmen zijn en of jij extra zink nodig hebt. Plan gerust een vrijblijvend intakegesprek voor meer informatie.
Hoeveel zink hebben we dan eigenlijk nodig?
Per dag hebben vrouwen tussen de 18-70 jaar minimaal 7 mg gram zink nodig. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven ligt deze minimale hoeveelheid op zo’n 11 gram. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat suppletie van hogere doseringen zink bij bepaalde aandoeningen effectief zijn. Wel is het verstandig goed op te letten wanneer je besluit om zink tabletten te nemen. Te hoge doseringen kunnen namelijk vervelende en schadelijke bewerkingen geven.
Bijwerkingen van zink tabletten
Ben jij weleens misselijk na het innemen van zink tabletten? Meestal wordt er op de verpakking van zink tabletten geadviseerd om deze op je nuchtere maag in te nemen, omdat het zink dan optimaal door het lichaam wordt opgenomen. Dit kan alleen wel misselijkheid en overgeven als bijwerking geven. Misselijkheid treedt overigens het vaakst op bij supplementen die zinksulfaat bevatten. Bij andere vormen van zink komt deze bijwerking minder vaak voor.
Daarnaast is het belangrijk om goed op te letten op de hoeveelheid zink die je per dag binnenkrijgt. Te hoge doseringen zink tabletten kunnen ook voor bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree, buikpijn en hoofdpijn zorgen. Je lichaam doet er dan alles aan om het overschot aan zink kwijt te raken. Ook kan het langdurig innemen van te hoge doseringen zink ervoor zorgen dat er een kopertekort in het lichaam ontstaat. Dit komt doordat zink de opname van koper remt. Een tekort aan koper kan zorgen voor een verminderd afweersysteem, bloedarmoede en osteoporose.
Ervaar jij (vage) lichamelijke en/of fysiek klachten en droom je van een leven waarin je weer zorgeloos kunt genieten?
Het innemen van extra zink is dus in sommige gevallen verstandig, maar in sommige gevallen dus ook niet. De hoeveelheid zink die je moet innemen luistert nauw. Het is daarom verstandig om advies in te winnen voordat je start met dit soort supplementen. Ben jij ook zo moe van het zelf-dokteren en op alle manieren uitproberen wat het beste voor jou werkt? Zou je graag eens echt een goed plan maken en willen toewerken naar een klachtenvrij leven? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.